Jak opóźnić impuls z 4060 o dokładnie pół sekundy za pomocą timera 555?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tammam_pytanie napisał:Po co 555? Na wyjściu 4060 masz symetryczny sygnał zmieniajacy stan co pół sekundy.
jakubprazmowskibox napisał:1Hz to 0.5s HIGH i 0.5s LOW.. I ile mam tych Hz mieć 1? To będzie 0.5s HIGH i 0.5s LOW?
jakubprazmowskibox napisał:Ile masz tych 555? dwa? chcesz wyzwalać na przemian czy jak?No ale 555 reaguje na zbocze opadające. Ok. Jak mam zbudować na zbocze wzrastające.
jakubprazmowskibox napisał:Ale przesunięcie o 0,5s jest nieodróżnialne od zanegowania, przebieg taki samZanegowanie nic nie da. Nie potrzebuje odwrócić momentu opadania sygnału w moment narastania, tylko potrzebuje o pół sekundy przesunąć okres który trwa sam w sobie sekundę. Jak to zrobić?
jakubprazmowskibox napisał:555 uruchamia się sygnałem opadającym z HIGH na LOW tak?
jakubprazmowskibox napisał:Tak więc... jeśli chcę mieć sygnał co sekudnę, muszę podłączyć okres 2Hz.
jakubprazmowskibox napisał:555 reaguje na zbocze opadające.
jakubprazmowskibox napisał:Robie zegar elektroniczny cyfrowy. Podłączyłem kryształ. Podłączyłem cykanie ale cyka mi nie równo. Dokładnie w połowie zmiany cyfry.
jakubprazmowskibox napisał:Ale to oznacza 2 zmiany na sekundę. A w zegarze 1 zmiana na sekundę miała by więcej sensu.Wyjście na licznik mam 2Hz ponieważ 4026 reaguje na zbocze wznoszące z LOW na HIGH i wtedy następuje przeskok cyfry.
jakubprazmowskibox napisał:Czyli pykanie jest 2Hz, masz to podłączone bezpośrednio do wyjścia układu logicznego? Jak byś robił z tranzystorem to nie było by podwajania częstotliwościNatomiast cykanie pytaknie tykanie leci mi ze pinu 1Hz i pyknięcie słyszę zawsze na przejściu stanu.
jakubprazmowskibox napisał:Jakbyś narysował schemat to byśmy zrozumieli, a tak nadal mamy jakieś wyrywki z całości.Rozumite?
jakubprazmowskibox napisał:Wyjście na licznik mam 2Hz ponieważ 4026 reaguje na zbocze wznoszące z LOW na HIGH i wtedy następuje przeskok cyfry.
jakubprazmowskibox napisał:To nie jest f = 2 Hz.Wyjście na licznik mam 2Hz ponieważ 4026 reaguje na zbocze wznoszące z LOW na HIGH i wtedy następuje przeskok cyfry.
Cytat:Cykl(okres) - to występowanie kolejno takich samych zmian.Częstotliwość, częstość – wielkość fizyczna określająca liczbę cykli zjawiska okresowego występujących w jednostce czasu
jakubprazmowskibox napisał:>>21562422 Przepraszam... ale mam w głowie misz masz. Ale może trochę wyprostuje żebyście wiedzieli. Wyjście na licznik mam 2Hz ponieważ 4026 reaguje na zbocze wznoszące z LOW na HIGH i wtedy następuje przeskok cyfry. Natomiast cykanie pytaknie tykanie leci mi ze pinu 1Hz i pyknięcie słyszę zawsze na przejściu stanu. Rozumite? Z tego co widzu to mam ....
_jta_ napisał:
Rozwiązanie 1: do uzyskania sygnału dla głośnika użyć tego samego wyjścia, które steruje licznik, z układem dającym dźwięk tylko na zboczu narastającym.
Rozwiązanie 3: zrobić generator 2Hz z CD4060 i kwarcem "zegarkowym" 32768Hz i jego sygnał podać na przerzutnik D (np. połówkę 74HC74, albo CD4013), żeby uzyskać 1Hz, a to na drugi przerzutnik D, żeby uzyskać sygnał dla "głośniczka"; ten przerzutnik ma wyjścia Q i nie-Q, więc można dobrać tak, żeby pasowało.
emarcus napisał:jakubprazmowskibox napisał:
No tak... Aby podzielić częstotliwość sygnału 1 Hz na pół (czyli uzyskać 0,5 Hz) i zapewnić, że zegar „cyka” (generuje impuls) tylko w momencie przejścia sygnału z LOW na HIGH, możesz użyć przerzutnika D (np. z układu 74HC74 lub CD4013) skonfigurowanego jako dzielnik częstotliwości przez 2. Taki układ będzie generował sygnał o połowie częstotliwości wejściowej, a impulsy na wyjściu pojawią się dokładnie w momencie dodatniego zbocza (przejścia z LOW na HIGH) sygnału wejściowego. Wyjaśnienie: Dzielnik częstotliwości przez 2: Przerzutnik D może działać jako dzielnik częstotliwości, gdy jego wyjście Q̅ (negacja Q) jest podłączone z powrotem do wejścia D. Przy każdym dodatnim zboczu sygnału zegarowego (CLK) stan wyjścia Q zmienia się na przeciwny, co powoduje, że częstotliwość na wyjściu Q jest połową częstotliwości sygnału zegarowego. Dodatnie zbocze: Przerzutnik D reaguje na przejście z LOW na HIGH na wejściu zegarowym, co idealnie pasuje do Twojego wymagania, aby „zegar cykał” tylko w tym momencie. Schemat podłączenia (dla CD4013 lub 74HC74): Wejście zegarowe (CLK): Podłącz Twój sygnał 1 Hz do pinu CLK przerzutnika D (np. pin 3 w CD4013 lub pin 3 w 74HC74 dla pierwszego przerzutnika). Pętla zwrotna: Połącz wyjście Q̅ (np. pin 2 w CD4013 lub pin 6 w 74HC74) z wejściem D (np. pin 5 w CD4013 lub pin 2 w 74HC74). To sprawia, że przerzutnik zmienia stan przy każdym zboczu zegara. Wyjście: Użyj wyjścia Q (np. pin 1 w CD4013 lub pin 5 w 74HC74) jako sygnału o częstotliwości 0,5 Hz. Na tym wyjściu uzyskasz sygnał prostokątny, który zmienia się z LOW na HIGH co drugi impuls zegara wejściowego (czyli co 2 sekundy przy sygnale 1 Hz). Sterowanie SET i RESET: Podłącz piny SET (np. pin 4 w CD4013) i RESET (np. pin 6 w CD4013) do masy (GND) dla CD4013 lub do VCC dla 74HC74 (zależnie od logiki układu), aby były nieaktywne i nie zakłócały pracy przerzutnika. Zasilanie: Podłącz VCC (np. pin 14 w CD4013 lub 74HC74) do odpowiedniego napięcia (np. 5 V dla 74HC74 lub 3–15 V dla CD4013) i GND (np. pin 7) do masy. Jak to działa? Przy każdym dodatnim zboczu sygnału 1 Hz na wejściu CLK przerzutnik D zmienia stan wyjścia Q na przeciwny do poprzedniego (bo D = Q̅). W rezultacie wyjście Q zmienia się co drugi impuls zegara, co daje sygnał o częstotliwości \frac{1}{2} Hz = 0,5 Hz.
Okres sygnału wyjściowego wynosi 2 sekundy (1 s HIGH + 1 s LOW przy cyklu pracy 50%), a przejście z LOW na HIGH na wyjściu Q następuje dokładnie w momencie dodatniego zbocza sygnału wejściowego. Połączenie z CD4026: Jeśli chcesz użyć tego sygnału 0,5 Hz z układem CD4026 (licznik z dekoderem do wyświetlacza 7-segmentowego), podłącz wyjście Q przerzutnika D do pinu CLOCK (pin 1) CD4026. Ponieważ CD4026 również reaguje na dodatnie zbocze, licznik będzie zwiększał cyfrę dokładnie w momencie przejścia sygnału z LOW na HIGH, czyli co 2 sekundy (0,5 Hz). Uwagi: Czystość sygnału: Upewnij się, że sygnał 1 Hz jest stabilny i wolny od szumów, aby uniknąć fałszywych przełączeń. Jeśli sygnał pochodzi np. z CD4060, jest już zwykle wystarczająco czysty. Alternatywa z CD4060: Jeśli masz już układ CD4060, możesz użyć jego wyjść o niższej częstotliwości (np. Q5 dla 0,5 Hz przy zegarze bazowym 16 Hz), ale przerzutnik D jest bardziej uniwersalnym rozwiązaniem, gdy masz gotowy sygnał 1 Hz. Zasilanie: Dopasuj napięcie zasilania do używanego układu (np. 5 V dla 74HC74, szerszy zakres dla CD4013).
Schemat (tekstowy):
Sygnał 1 Hz ----> CLK (pin 3, CD4013)
Q̅ (pin 2) ----> D (pin 5)
Q (pin 1) ----> CLOCK CD4026 (pin 1)
SET (pin 4) i RESET (pin 6) ----> GND (dla CD4013)
VCC ----> 5 V, GND ----> 0 V
Wynik: Sygnał wyjściowy na Q będzie miał częstotliwość 0,5 Hz, a CD4026 będzie zwiększał cyfrę co 2 sekundy, dokładnie w momencie przejścia z LOW na HIGH. Jeśli masz konkretny schemat lub dodatkowe pytania (np. jak podłączyć to do CD4060 lub wyświetlacza), daj znać, a rozwinę! Jeszcze nigdy nie używałem CD4013 ale zawsze jest ten pierwszy raz!