logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tanie kalibratory i wzorce częstotliwości – co wybrać do amatorskiego laboratorium?

cada99 24 Maj 2025 00:23 315 3
REKLAMA
  • #1 21558423
    cada99
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Poszukuję wiedzy jakie tanie kalibratory można nabyć.
    Zasięgnąłem wiedzy odnośnie precyzyjnych rezystorów, kondensatorów, dławików i wzorców napięcia. O ile nie potrzebujemy ponadstandardowej dokładności, to można takie elementy dość tanio nabyć, w granicach kilkudziesięciu złotych. Natomiast zastanawia mnie czy jest jakiś wzorzec częstotliwości (MHz), stabilny w czasie?
    Jeśli macie tanie patenty na kalibratory to chętnie poczytam.
    U Chińczyków są niby mierzone precyzyjnie płytki z elementami, ale podobno na każdym jest to samo nadrukowane i to pic na wodę fotomontaż.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21558451
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 696
    W części modułów GPS wyjcie 1PPS może służyć jako precyzyjny wzorzec częstotliwości.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21558981
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1251
    O radiohobby polecam znam Andrzeja SQ7OFB
    GPSDO fajna sprawa bo ma obecnie wyjście 10MHz jak zlutujesz filtr to będzie sinus i dwa wyjścia ( równoległe ) gdzie możesz sobie ustawiać dowolną częstotliwość.
    W tej cenie warto.

Co do źródeł napięciowych to nie polecam pomarańczowej płytki z ładnie wydrukowanymi pomiarami bo to pic mam ją. Kpina z kupującego wyssane z palca pomiary i kopiowane tylko. Zaś co do innych to cóż holender wie jak mierzone to.

Co do wzorców to trzeba szukać zbierać i mieć . Mam rezystory wzorcowe, dekadę oporową i nawet udało się kupić wzorzec ruski indukcji za szalone 50zł. Szukasz kupujesz ryzykujesz. Plomby zerwane bo szukają złota w środku. Mam wiem co pisze tam złota nie ma.
    Kupowanie rezystorów 1% lub <1% to nie wzorzec tylko element " kontrolny " wzorzec to co inne.
    Mam nawet laboratoryjny wzorzec częstotliwości co prawda kwarcowy ale ... popsuł się. :)

Ciekawa opcja to miernik częstotliwości ZOPAN ma wyjście od 10MHz do 1Hz przełączane. Jest oparty na GWM 5-1 5MHz i bardzo dobrze trzyma parametry tylko musi być skalibrowany. 30min grzania i masz wzorzec domowy częstotliwości . Wyjście impulsowe.

Jeszcze są po jakieś 80zł wzorce 10MHz z OCXO CTI ,ale to ostateczność.
REKLAMA