logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostroić miernik częstotliwości? Źródła dokładnej częstotliwości?

set6666 29 Sty 2006 10:16 3500 12
REKLAMA
  • #1 2232361
    set6666
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Witam zrobiłem fajny miernik czestotliwości i nie wiem jak go teraz dostroic, potrzebuje jakiegos zrudła doładnie znanej czestotliowsci,, myslałem o generatorze kwarcowym ale one chyba tez nie generuja czestotliwości z dokładnością herca. Macie jakies inne propozycje ??
  • REKLAMA
  • #2 2232399
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Źródłem niskiej częstotliwości wzorcowej może być nadajnik długofalowy
    Polskiego Radia Warszawa 1, częstotliwość wynosi 227 kHz, ale lepiej
    sprawdź tę wartość

W Radioelektroniku z lat 70 lub 80 opisano budowę stosunkowo prostego
    odbiornika częstotliwości wzorcowej dla tej stacji - jeżeli nie zapomnę,
    to za tydzień przytoczę numer i rocznik tego czasopisma
  • #3 2232420
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    generator kwarcowy to dobry pomysł, jeszcze lepszy to oscylator (taki jakie stosowane są na płytach głównych komputerów) - podłączasz do niego zasilanie i z jednej nogi bierzesz sygnał wzorcowy..
    inne rozwiązanie to sygnał I programu polskiego radia (częstotliwość 225kHz - http://www.polskieradio.pl/jedynka/czestotliwosci.aspx) - ale to wiąże się z budową odbiornika (bezpośredniego wzmocnienia z ogranicznikiem sygnału zamiast detektora)
    .. nie wspomnę o wstępnym wygrzaniu częstościomierza (musi sobie pochodzić z 20-30 minut) zanim zaczniesz stroić - to samo z generatorem wzorcowym

..nasunęło mi się - karta dźwiękowa komputera - są do ściągniecia generatory programowe - ustawiasz 1 kHz i skalujesz (nie wiem tylko jaka dokładność tego jest)
  • REKLAMA
  • #4 2235680
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Robisz generator na kwarcu 10MHz, podłączasz do tego kilka liczników 7490 modulo 10 i na końcu masz wzorzec np.0,01Hz, a z poszczególnych liczników zależnie od stopnia podziału: 10MHz=>1MHz=>100KHz=>10KHz=>1KHz=>100Hz=>10Hz=>1Hz=>0,1Hz=>0.01Hz
    i juz masz gotowy kalibrator.Poziom napięcia wyjściowego jest w TTL, tak że wysteruje wzmacniacz wejściowy każdego licznika.

Kwarc 10MHz i sam układ generatora powinien byc wykonany w reżimie temperaturowym, jeżeli zależy Ci na dokładności takiego kalibratora.
  • REKLAMA
  • #5 2237659
    set6666
    Poziom 18  
    chyba poprostu wezme 16Mhz oscylator ze staerj płyty głównej 286, mam nadzieje że dokładnosc będzie dobra :)
  • #6 2239056
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    te oscylatory mają najlepszą dokładność... kwarc musiałbyś miec jakiś specjalnie selekcjonowany (a zatem bardzo drogi)... po za tym do oscylatora dajesz +5V i masę, a zwyjścia masz gotowy sygnał..

a tak a'propos - podziel się schematem tego swojego częstościomierza ;))
  • #7 2241529
    set6666
    Poziom 18  
    miernik pochodzi z jakiejś zagranicznej strony jest bardzo prosty w budowie ja nie robiłem przedwzmacniacza bo był on zrobiny na czesciach niedotepnych w polsce, w sumie to składa sie tylko z pic 16f84a wyswietlacza 16*2 74ls132 i kilku rezystorów i kondensatorów, opisywałem go tutaj -->

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic388223.html

Ma zakres pomiarowy do 50Mhz z dokładnościa 10Hz i do 16Mhz z dokładnością 1Hz szkoda tylko że nie można dołączyć preskalera, jak ktoś chce to wzuce jeszcze projekt płytki w formacie traxmaker2000
  • REKLAMA
  • #8 2244788
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 301
    Najlepiej kupić na allegro bądź na bazarze elektronicznym np. GWM-5 (Napięcie zasilania 12V Częstotliwość wyjściowa 5MHz Urządzenie posiada wewnętrzny termostat.)

Jest to najdokładniejszy generator wzorcowy jaki uda Ci się znaleźć.

Generatory takie były stosowane w polskich częstościomierzach - taki niekompletny przyrząd na allegro można kupić za psie pieniądze ( tylko trzeba zrobić sobie listę sprzętów do jakich wkładano takie geneartory).
  • #9 2247325
    miroskop
    Poziom 23  
    Ocena: 62
    Dlaczego piszesz,że nie można dołączyć preskalera? Zawsze można zrobić taki co dzieli np. przez 1000. Mam taki zaprojektowany ale części leżą jeszcze w pudełku, więc nie wiem czy zadziała.
  • #10 2249704
    set6666
    Poziom 18  
    Tak wiem że taki można, ale chodziło mi o prosty preskaler na jednym scalaku a one najczesciej mają podział przez 64 lub 128, jak masz fajny projekt preskalera to podzieł sie nim obejże schemacik :)
  • #11 2251305
    miroskop
    Poziom 23  
    Niestety, tych scalaczków jest więcej bo aż 4. Dołączam schemat zrobiony w Eaglu ale daję jako obraz JPG, bo nie wiem czy masz ten program. Kilka uwag: ze względu na to, że IC1 może pracować z wejściem symetrycznym lub asymetrycznym dałem kondensator C2. Jeżeli zastosujesz wejście symetryczne to C2 wyrzucasz. IC1 dzieli przez 256 a reszta układu przez 2.5*1.25*1,25 co daje wynik podziału równy 1000. Dławik dałem na wyrost, może okazać się zbędny.
    Załączniki:
    • prescaler.jpg (408.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2261527
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Zgodnie z obietnicą, przytaczam notki bibliograficzne czasopism
    elektronicznych, pomocnych we wzorcowaniu miernika częstotliwości

Format: Rok-Numer-Strona Tytuł (lub opis)

1977-06-??
    Radioamator i Krótkofalowiec
    Opis sposobu wykorzystania dokładnej częstotliwości
    1 Programu PR w warunkach amatorskich

Następne to już tylko Radioelektronik

1982-08-12 Odbiornik częstotliwości wzorcowej
    1983-06-14 Uproszczenie dzielnika do odbioru częstotliwości wzorcowej 227 kHz
    1993-02-44 Atomowy wzorzec czasu
    1993-03-47 Odbiór sygnału atomowego wzorca czasu
    2002-10-20 Emulator zegara DCF 77 (1)
    2002-11-24 Emulator zegara DCF 77 (2)

Dobrze byłoby mieć jeszcze trzeci punkt kontrolny, oprócz 1 Hz i 227 kHz,
    bliski górnego zakresu Twojego miernika, bo wtedy miałbyś pełniejszą
    krzywą kalibracji - ale rodzaj źródła zależy od wartości tego zakresu
  • #13 2262222
    miroskop
    Poziom 23  
    Jest też artykuł w "Nowym Elektroniku" (5/1993) pod tytułem "Amatorski sposób kalibracji częstościomierzy cyfrowych". Autor poleca stosowanie monolitycznych generatorów kwarcowych lub generatora Colpittsa zestrojonego (zdudnionego na zero) ze znaną stacją radiową. Wyjście generatora podłaczasz do miernika i możesz kalibrować jego pomiar. Zestrojenie z radiem polega na umieszczeniu generatora blisko odbiornika. Osobiście używam generatora monolitycznego o częstotliwości 64MHz i to mi wystarcza.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dostrojenia miernika częstotliwości oraz wyboru źródła dokładnej częstotliwości wzorcowej. Propozycje obejmują wykorzystanie nadajnika długofalowego Polskiego Radia Warszawa 1 (ok. 225-227 kHz) jako sygnału wzorcowego, co wymaga budowy odbiornika częstotliwości wzorcowej. Alternatywnie sugerowano użycie generatora kwarcowego lub oscylatora kwarcowego z płyt głównych komputerów (np. 16 MHz z płyty 286), które zapewniają stabilny sygnał o dobrej dokładności. Wskazano na konieczność wygrzewania miernika i generatora przed kalibracją. Propozycja budowy kalibratora na bazie generatora 10 MHz i dzielników częstotliwości (układy 7490) pozwala uzyskać precyzyjne sygnały o niskich częstotliwościach (np. 0,01 Hz). Wspomniano o termostatyzowanych generatorach wzorcowych, takich jak GWM-5, dostępnych na rynku, które oferują wysoką stabilność i dokładność. Dyskutowano także o możliwości dołączenia preskalera do miernika, z podziałem przez 1000, choć proste preskalery na jednym scalaku zwykle dzielą przez 64 lub 128. Przytoczono bibliografię artykułów z czasopism elektronicznych (Radioelektronik, Radioamator i Krótkofalowiec, Nowy Elektronik) dotyczących metod kalibracji i wzorcowania częstotliwościomierzy, w tym wykorzystania generatorów monolitycznych i synchronizacji z sygnałami radiowymi. Podsumowując, najlepszymi źródłami wzorcowymi są stabilne generatory kwarcowe, termostatyzowane generatory wzorcowe (np. GWM-5) oraz sygnały radiowe o znanej częstotliwości, przy czym dokładność i stabilność zależy od jakości i warunków pracy tych źródeł.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA