Tracę już cierpliwość do Orange.
Mapa sieci wygląda tak:
Funbox – kilka urządzeń po Wi-Fi, dekoder TV – działa ok.
Od Funboxa mam skrętkę UTP 25–30 m do switcha Hisource 2,5G k0402WS, od niego do dekodera TV Samsung oraz access pointa.
Problem mam z telewizją za switchem, podłączonym na kablu, niby działa, ale się czasem freezuje, co doprowadza mnie do szału. Łącze 1 Gb, przepustowość up/down jak być powinno, sprawdzałem na każdym możliwym testerze do prędkości netu.
Diagnoza usługi w dekoderze Samsung zwraca błąd: "Twój dekoder podłączony został do wzmacniacza sygnału Wi-Fi firmy TP-Link, który może wpływać na działanie usługi TV". BTW, kiedyś miałem switch TP-Link, ale wymieniłem go na Hisource, bo zakładałem, że był problem z wydajnością.
Pomoc na chacie sugeruje wziąć wzmacniacz od nich, bo niby mój switch "nie działa jak powinien".
Z chatu dostałem taką odpowiedź:
Jak to ugryźć? Nie chcę subskrybować ich urządzeń. Jaki switch wybrać, by nie było takich kwiatków? Kable zaciśnięte poprawnie, sprawdzałem testerem, czy par nie pomieszałem.
Mapa sieci wygląda tak:
Funbox – kilka urządzeń po Wi-Fi, dekoder TV – działa ok.
Od Funboxa mam skrętkę UTP 25–30 m do switcha Hisource 2,5G k0402WS, od niego do dekodera TV Samsung oraz access pointa.
Problem mam z telewizją za switchem, podłączonym na kablu, niby działa, ale się czasem freezuje, co doprowadza mnie do szału. Łącze 1 Gb, przepustowość up/down jak być powinno, sprawdzałem na każdym możliwym testerze do prędkości netu.
Diagnoza usługi w dekoderze Samsung zwraca błąd: "Twój dekoder podłączony został do wzmacniacza sygnału Wi-Fi firmy TP-Link, który może wpływać na działanie usługi TV". BTW, kiedyś miałem switch TP-Link, ale wymieniłem go na Hisource, bo zakładałem, że był problem z wydajnością.
Pomoc na chacie sugeruje wziąć wzmacniacz od nich, bo niby mój switch "nie działa jak powinien".
Z chatu dostałem taką odpowiedź:
Widzę, że diagnostyka zwróciła taką informację o Twoim wzmacniaczu sygnału Wi-Fi powiązanym z usługą 492559771226: Nieznany wzmacniacz.
Już wyjaśniam, co to znaczy. Wzmacniacz Wi-Fi podpięty do Twojego modemu nie zwraca informacji o podłączonych do niego urządzeniach. W związku z tym nie jesteśmy w stanie sprawdzić, czy internet dla tych urządzeń działa poprawnie. Jeśli masz taki problem, proponuję podłączyć urządzenie bezpośrednio do modemu. Ewentualnie polecam wypożyczenie innego wzmacniacza Wi-Fi z oferty Orange, który zapewni Ci najlepszą kompatybilność z naszym modemem. Czy chcesz się zapoznać z naszą ofertą?Jak to ugryźć? Nie chcę subskrybować ich urządzeń. Jaki switch wybrać, by nie było takich kwiatków? Kable zaciśnięte poprawnie, sprawdzałem testerem, czy par nie pomieszałem.