logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funbox 6 - rozszerzenie sieci, dobór switch'a. Dekoder Samsung ICU-100

xsysiu 24 Maj 2025 00:47 579 14
REKLAMA
  • #1 21558427
    xsysiu
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Tracę już cierpliwość do Orange.
    Mapa sieci wygląda tak:

Funbox – kilka urządzeń po Wi-Fi, dekoder TV – działa ok.
    Od Funboxa mam skrętkę UTP 25–30 m do switcha Hisource 2,5G k0402WS, od niego do dekodera TV Samsung oraz access pointa.

Problem mam z telewizją za switchem, podłączonym na kablu, niby działa, ale się czasem freezuje, co doprowadza mnie do szału. Łącze 1 Gb, przepustowość up/down jak być powinno, sprawdzałem na każdym możliwym testerze do prędkości netu.

Diagnoza usługi w dekoderze Samsung zwraca błąd: "Twój dekoder podłączony został do wzmacniacza sygnału Wi-Fi firmy TP-Link, który może wpływać na działanie usługi TV". BTW, kiedyś miałem switch TP-Link, ale wymieniłem go na Hisource, bo zakładałem, że był problem z wydajnością.

Pomoc na chacie sugeruje wziąć wzmacniacz od nich, bo niby mój switch "nie działa jak powinien".
    Z chatu dostałem taką odpowiedź:
    Widzę, że diagnostyka zwróciła taką informację o Twoim wzmacniaczu sygnału Wi-Fi powiązanym z usługą 492559771226: Nieznany wzmacniacz.  
    Już wyjaśniam, co to znaczy. Wzmacniacz Wi-Fi podpięty do Twojego modemu nie zwraca informacji o podłączonych do niego urządzeniach. W związku z tym nie jesteśmy w stanie sprawdzić, czy internet dla tych urządzeń działa poprawnie. Jeśli masz taki problem, proponuję podłączyć urządzenie bezpośrednio do modemu. Ewentualnie polecam wypożyczenie innego wzmacniacza Wi-Fi z oferty Orange, który zapewni Ci najlepszą kompatybilność z naszym modemem. Czy chcesz się zapoznać z naszą ofertą?

Jak to ugryźć? Nie chcę subskrybować ich urządzeń. Jaki switch wybrać, by nie było takich kwiatków? Kable zaciśnięte poprawnie, sprawdzałem testerem, czy par nie pomieszałem.
  • REKLAMA
  • #2 21558437
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1487
    xsysiu napisał:
    sprawdzałem na każdym możliwym testerze do prędkości netu.

Sprawdzałeś to również na kablu podłączonym do dekodera?
  • REKLAMA
  • #3 21558438
    xsysiu
    Poziom 12  
    badboy84 napisał:
    xsysiu napisał:
    sprawdzałem na każdym możliwym testerze do prędkości netu.

Sprawdzałeś to również na kablu podłączonym do dekodera?

W sumie to nie sprawdzałem, bo kabel był nówka, już zarobiony. Jak przeniosę PC do salonu, to sprawdzę. Lapka mam bez LANu.
  • #4 21558445
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    @xsysiu
    A z tym dekoderem Samsung ICU-100 to nie jest tak, że on w FunBoxie ma dedykowany port LAN?
    Czyli jest tam tylko telewizja, a nie ma internetu.
  • REKLAMA
  • #5 21558482
    xsysiu
    Poziom 12  
    KOCUREK1970 napisał:
    @xsysiu
    A z tym dekoderem Samsung ICU-100 to nie jest tak, że on w FunBoxie ma dedykowany port LAN?
    Czyli jest tam tylko telewizja, a nie ma internetu.

Nigdy na takie info się nie natknąłem, podrzuciłbyś coś więcej? Jedynie co widziałem, to przy WLAN ICU-100 powinien korzystać z kanału 100 na 5 GHz.
  • Pomocny post
    #6 21558538
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 21558553
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1487
    Czy w takim przypadku nie lepiej byłoby podłączyć dekoder bezpośrednio z FB? Może obecność tego AP na jednym porcie zakłóca pracę dekodera.
  • Pomocny post
    #8 21558562
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    Dekoder musi być podłączony do Funboxa albo bezpośrednio, albo przez switcha obsługującego IGMP Snooping.
  • #9 21558565
    xsysiu
    Poziom 12  
    Dziękuję za pomoc, temat wyczerpany.
  • #10 21558578
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21558589
    xsysiu
    Poziom 12  
    Erbit napisał:
    xsysiu napisał:
    Dziękuję za pomoc, temat wyczerpany.

Tylko zanim kupisz switcha z obsługą IGMP, upewnij się, że to na nim działa - w niektórych wersjach TP-Link opis mówił jedno, a rzeczywistość drugie - więc lepiej poszukać w necie potwierdzenia, że IGMP na konkretnym modelu (i wersji sprzętowej!) działa poprawnie, szczególnie jak będziesz patrzył na switche klasy SOHO.

Dzięki za uwagę,
  • #12 21558672
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21558678
    xsysiu
    Poziom 12  
    Vlipknot napisał:
    To Orange daje jeszcze IPTV? Bo w reklamach krzyczą prawie, że Orange TV tylko przez ich aplikację na Smart TV i nie dają już dekoderów, a w salonie ostatnio pytałem to na dekoderach wyłączają TV. Może tu coś jest. Może w routerze zaktualizowali coś, co uniemożliwia odbiór IPTV.

Ich aplikacja działa wyłącznie na urządzeniach mobilnych 😣 Zapomnij, że na TV czy jakimś boxie odpalisz.
  • #15 21558715
    xsysiu
    Poziom 12  
    To sprawdzę wieczorem, w ubiegłym roku nie działało.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z działaniem telewizji IPTV Orange podłączonej przez switch Hisource 2,5G k0402WS do dekodera Samsung ICU-100. Mimo prawidłowego łącza 1 Gb i stabilnego sygnału, obraz telewizji czasem się freezuje. Diagnostyka dekodera wskazuje na podłączenie do wzmacniacza Wi-Fi TP-Link, co może zakłócać usługę TV, choć użytkownik wymienił wcześniej switch TP-Link na Hisource. W dyskusji zasugerowano, że dekoder Samsung ICU-100 wymaga podłączenia do Funboxa bezpośrednio lub przez switch obsługujący IGMP Snooping, ponieważ transmisja IPTV opiera się na multicast, który musi być poprawnie obsługiwany przez urządzenia sieciowe. Zalecane jest sprawdzenie, czy switch faktycznie obsługuje IGMP Snooping, gdyż nie wszystkie modele, zwłaszcza z niższej półki, realizują tę funkcję poprawnie. Pojawiła się też sugestia, by dekoder podłączyć bezpośrednio do Funboxa, aby wyeliminować zakłócenia powodowane przez access point. Wątpliwości dotyczą także obecności i wsparcia IPTV w ofercie Orange, gdyż firma promuje głównie aplikację Orange TV na urządzenia mobilne i Smart TV z Android TV lub Google TV, a tradycyjne dekodery mogą być wycofywane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA