logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić sygnał Wi-Fi dla dekodera Samsung ICU 100 i Funbox 3.0 przez TP-Link TD-W8901G jako AP?

asdqwerty 06 Maj 2025 20:27 621 10
  • #1 21541336
    asdqwerty
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Szukam rozwiązania problemu słabego sygnału Wi-Fi dochodzącego do dekodera TV Samsung ICU 100. Główny modem (Funbox 3.0) jest usytuowany w znacznej odległości. Natomiast tak się składa, że blisko dekodera jest router TD-W8901G. Modem Funbox 3.0 jest połączony kablem z routerem TP-Link. W przeszłości wykorzystywałem go jako Access Point. Znalazłem na forum Orange temat, w którym ktoś, w podobnym temacie zasugerował następujące rozwiązanie:

Cytat:

@DarKuS rozwiązanie jest banalnie proste. Zrób z routera zwykły Switch z access pointem i powinno działać.
    Wejdź do menu routera, ustaw parametry wifi a później wyłącz DHCP. Nie będzie kaskadowego routowania, a przez Switch przejdą wszystkie ustawienia potrzebne dekoderowi do odbioru strumienia IPTV

Źródło: https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Po...ra-z-FB-2-przez-w%C5%82asny-ruter/td-p/292939

Postępując zgodnie z poradnikiem, uruchomiłem Access Point na TP-Linku. Sygnał Wi-Fi z niego wychodzi, bo połączyłem się z dwóch różnych laptopów. Natomiast w dalszym ciągu, po włączeniu dekodera wyskakuje komunikat o słabym sygnale Wi-Fi (błąd W25). Dodam jeszcze , że laptopy wskazują przy sieci z Access Pointa komunikat "Ta sieć używa starszego standardu zabezpieczeń", choć jak wspomniałem nie ma to wpływu na odbiór Internetu na tych urządzeniach.
    Jak poradzić sobie z tym problemem? Czy sugestia z powyższego linku jest prawdziwa? Czy trzeba raz jeszcze parować dekoder z ... no właśnie z czym? Funbox 3.0 ma przycisk WPS, który do tego wykorzystywałem, a TP-Link - nie jestem pewien - chyba takiego nie ma. A może informacja o "starszym standardzie zabezpieczeń" używanym przez router jest tutaj istotna?
  • #2 21541384
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5498
    asdqwerty napisał:
    Postępując zgodnie z poradnikiem, uruchomiłem Access Point na TP-Linku

Tak?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3778271.html
    asdqwerty napisał:
    router TD-W8901G

Jego miejsce jest w kontenerze w PSZOK-u.

Kupić TP-Link C6 v4, on ma fabryczną opcję AP.
    asdqwerty napisał:
    Czy sugestia z powyższego linku jest prawdziwa?

Jeśli masz dekoder jako IPTV, to tak.
    Jeśli to inny dekoder w innej technologii dostarczania sygnału, tu sprawa się komplikuje.
  • #3 21541412
    asdqwerty
    Poziom 21  
    KOCUREK1970 napisał:

Tak to wygląda:

Zrzut ekranu z panelu konfiguracyjnego routera TP-Link na zakładce LAN z ustawieniami adresu IP i DHCP.
    Panel konfiguracyjny routera TP-LINK z ustawieniami połączenia w trybie Bridge Mode.
    Panel konfiguracyjny routera TP-LINK do ustawień sieci Wi-Fi, pokazujący opcje zabezpieczeń, mocy sygnału i filtracji MAC.
    Panel konfiguracyjny routera TP-LINK, zakładka Advanced Setup, sekcja ADSL z ustawieniami trybu i typu ADSL oraz opcjami Bitswap i SRA.

KOCUREK1970 napisał:

Jeśli masz dekoder jako IPTV, to tak.
    Jeśli to inny dekoder w innej technologii dostarczania sygnału, tu sprawa się komplikuje.

Nie znam się, ale poniższą definicję chyba spełnia, bo to ze światłowodu Orange.

Cytat:
    Tuner IPTV to dekoder, który przekształca sygnał internetowy w sygnał telewizyjny, umożliwiając oglądanie kanałów telewizyjnych, filmów, seriali oraz innych treści multimedialnych na telewizorze lub innym urządzeniu wyświetlającym.

Spróbujmy najpierw zawalczyć z tym routerem, który jest. W ostateczności kupię jakiś nowszy.
  • Pomocny post
    #4 21541513
    KOCUREK1970
    asdqwerty napisał:
    Nie znam się, ale poniższą definicję chyba spełnia

Istotne jest to, co masz na półce koło telewizora!
    Bo to przecież pod niego całe to działanie.
    Zatem co to konkretnie za dekoder: typ, model, oznaczenia? (Widzę, co w tytule wątku, ale lepiej się upewnić.).
    asdqwerty napisał:
    Tak to wygląda

Czyli jest identycznie jak w linku?
    Pytam, to Ty masz FunBoxa i sieć, a ja nie mam pojęcia, co tam masz ustawione w FB.
  • #5 21544315
    asdqwerty
    Poziom 21  
    KOCUREK1970 napisał:
    asdqwerty napisał:
    Nie znam się, ale poniższą definicję chyba spełnia

Zatem co to konkretnie za dekoder: typ, model, oznaczenia? (Widzę, co w tytule wątku, ale lepiej się upewnić.).
    asdqwerty napisał:
    Tak to wygląda

Pytam, to Ty masz FunBoxa i sieć, a ja nie mam pojęcia, co tam masz ustawione w FB.

KOCUREK1970 napisał:

Rozwinięte oznaczenie to gx-pl680ek.

KOCUREK1970 napisał:

asdqwerty napisał:
    Tak to wygląda

Porównując ustawienia routera z linku ze swoimi widzę pewne różnice. WPA2-PSK Encryption jest TKIP zamiast AES. Ponadto Mode 802.11 b/g mogę ustawić spośród 802.11b, 802.11g lub 802.11b+g (i tak mam). Nie widzę u siebie opcji Channel Width, jak też Max Tx Rate.

Na końcu jest zdanie, którego wcześniej nie zauważyłem, a chyba jest kluczowe:
    Cytat:
    UWAGA: Jeżeli chcemy aby komputer widział jedną sieć musimy ustawić identyczne nazwy (SSID) i zabezpieczenia na obydwóch urządzeniach. Kanały muszą być różne aby urządzenia się nie zakłócały nawzajem (zwykle około 3-5 kanałów różnicy między sieciami).

Czy dobrze rozumiem, że na FunBox mam ustawić tą samą nazwę sieci WiFi i to samo zabezpieczenie (typ i hasło) co w Access Point?
  • #6 21544446
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1703
    Dekodery TV z zasady podłącza się przewodem LAN.

Czemu walczysz z WiFI i do tego na prehistorycznym sprzęcie?

Kolega @KOCUREK1970 podał właściwe przykładowe rozwiązanie do zakupu...
    KOCUREK1970 napisał:
  • #7 21544465
    asdqwerty
    Poziom 21  
    artaa napisał:
    Dekodery TV z zasady podłącza się przewodem LAN.

Czemu walczysz z WiFI i do tego na prehistorycznym sprzęcie?

Kolega @KOCUREK1970 podał właściwe przykładowe rozwiązanie do zakupu...
    KOCUREK1970 napisał:

To rozwiązanie ostatecznie. Uprzednio chciałbym jednak zrealizować połączenie WiFi z dekoderem na tych urządzeniach, które aktualnie posiadam.
  • #8 21544478
    KOCUREK1970
    asdqwerty napisał:
    Uprzednio chciałbym jednak zrealizować połączenie WiFi z dekoderem na tych urządzeniach, które aktualnie posiadam.

Nie jest to możliwe.
  • #9 21549034
    asdqwerty
    Poziom 21  
    Kończąc temat mam jeszcze pytanie. Czy dekoder tv z Orange połączony kablem musi być koniecznie przyłączony do modemu Funbox czy też może być równie dobrze przyłączony przez Access Point (ten zaproponowany przez Was)?
  • #10 21549042
    KOCUREK1970
    asdqwerty napisał:
    Czy dekoder tv z Orange połączony kablem musi być koniecznie przyłączony do modemu Funbox

To NIE jest dekoder IPTV, zatem będzie działać TYLKO na konkretnym porcie FunBoxa.
    Czyli np:
    - LAN1, tylko internet,
    - LAN2, tylko dekodery do TV
    Zweryfikuj to u Siebie.
  • #11 21549076
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy słabego sygnału Wi-Fi dla dekodera TV Samsung ICU 100, który jest zbyt daleko od głównego modemu Funbox 3.0. Użytkownik próbuje poprawić zasięg, wykorzystując router TP-Link TD-W8901G jako Access Point (AP) połączony kablem z Funboxem. Mimo aktywnego AP i możliwości połączenia laptopów z jego siecią, dekoder wyświetla błąd słabego sygnału Wi-Fi (W25). Dyskusja wskazuje, że dekoder Samsung ICU 100 nie jest dekoderem IPTV i wymaga fizycznego połączenia przewodowego do konkretnego portu LAN w Funboxie (np. LAN2 dedykowanego dla dekoderów). Próba użycia Wi-Fi z TP-Link TD-W8901G jako AP nie jest skuteczna ze względu na specyfikę działania dekodera i wymogi sieciowe Orange. Zalecane jest podłączenie dekodera kablem Ethernet bezpośrednio do Funboxa lub zastosowanie zarządzalnego switcha VLAN do prawidłowego rozdzielenia ruchu sieciowego. Wskazano również, że starszy router TP-Link TD-W8901G ma ograniczone możliwości konfiguracyjne (np. brak opcji Channel Width, Max Tx Rate) i rozważany jest zakup nowszego modelu z natywną funkcją AP, np. TP-Link C6 v4. Dodatkowo, dla poprawnej pracy AP i Funboxa sugerowano ustawienie identycznej nazwy sieci Wi-Fi oraz zabezpieczeń (typ i hasło), choć w przypadku dekodera przewodowe połączenie jest kluczowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA