Cześć,
mam problem z płytą główną MSI B450 Tomahawk (rev. 1, bez Max) i kartą graficzną Gigabyte GTX 1080 Ti 11GB. Konfiguracja:
CPU: Ryzen (najprawdopodobniej Ryzen 7, możliwe że 2700 lub 1700 – brak pewności)
RAM: G.Skill Aegis DDR4 2x16 GB 3200 MHz (testowane pojedynczo, w A2)
GPU: Gigabyte GTX 1080 Ti Windforce 11G
PSU: SilentiumPC Vero L3 600W (80 Bronze)
BIOS: brak możliwości sprawdzenia wersji (brak POST)
---
Problem:
Po włączeniu komputera z włożoną kartą graficzną:
Świeci się czerwona dioda VGA LED na płycie głównej.
Brak obrazu (HDMI z GPU).
Mysz i klawiatura się nie świecą (brak zasilania z USB).
Wentylatory GPU ruszają tylko na chwilę przy starcie.
Co zrobiłem:
Uruchomienie bez GPU → POST przechodzi (USB działa, VGA LED świeci – brak obrazu, co zrozumiałe przy Ryzenie bez iGPU).
Pendrive z systemem – w trybie bez GPU komputer się ładuje (dysk działa, USB świeci).
Reset BIOSu:
Zworka Clear CMOS
Wyjęcie baterii CR2032 na >10 minut
RAM testowany pojedynczo, w A2.
GPU podpinane ponownie, sprawdzone zasilanie (2x 8-pin OK).
Brak pikania z buzzera nawet przy braku RAM – BIOS jakby nie wstawał z GPU.
---
Pytania:
1. Czy to klasyczny przypadek, gdzie uszkodzona GPU blokuje POST?
2. Czy warto próbować reflash BIOSu przez Flash BIOS Button (jeśli płyta obsługuje)?
3. Czy możliwe, że płyta „trzyma” zablokowaną magistralę PCIe po wcześniejszych uruchomieniach z błędem?
4. Jak najprościej sprawdzić GPU bez drugiego PC?
5. Czy mógł paść kontroler PCIe?
---
Zależy mi na uruchomieniu PC – dane są już nieważne. Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Mogę też nagrać film z objawami.
Pozdrawiam i dzięki z góry!
AI: Czy masz możliwość sprawdzenia, czy Twoja karta GTX 1080 Ti działa w innym komputerze, albo czy była ostatnio testowana w innym zestawie?
nie
AI: Czy Twoja płyta główna posiada przycisk Flash BIOS Button i czy masz możliwość sprawdzenia (np. na naklejce lub opakowaniu), jaką wersję BIOSu masz obecnie zainstalowaną?
tak
mam problem z płytą główną MSI B450 Tomahawk (rev. 1, bez Max) i kartą graficzną Gigabyte GTX 1080 Ti 11GB. Konfiguracja:
CPU: Ryzen (najprawdopodobniej Ryzen 7, możliwe że 2700 lub 1700 – brak pewności)
RAM: G.Skill Aegis DDR4 2x16 GB 3200 MHz (testowane pojedynczo, w A2)
GPU: Gigabyte GTX 1080 Ti Windforce 11G
PSU: SilentiumPC Vero L3 600W (80 Bronze)
BIOS: brak możliwości sprawdzenia wersji (brak POST)
---
Problem:
Po włączeniu komputera z włożoną kartą graficzną:
Świeci się czerwona dioda VGA LED na płycie głównej.
Brak obrazu (HDMI z GPU).
Mysz i klawiatura się nie świecą (brak zasilania z USB).
Wentylatory GPU ruszają tylko na chwilę przy starcie.
Co zrobiłem:
Uruchomienie bez GPU → POST przechodzi (USB działa, VGA LED świeci – brak obrazu, co zrozumiałe przy Ryzenie bez iGPU).
Pendrive z systemem – w trybie bez GPU komputer się ładuje (dysk działa, USB świeci).
Reset BIOSu:
Zworka Clear CMOS
Wyjęcie baterii CR2032 na >10 minut
RAM testowany pojedynczo, w A2.
GPU podpinane ponownie, sprawdzone zasilanie (2x 8-pin OK).
Brak pikania z buzzera nawet przy braku RAM – BIOS jakby nie wstawał z GPU.
---
Pytania:
1. Czy to klasyczny przypadek, gdzie uszkodzona GPU blokuje POST?
2. Czy warto próbować reflash BIOSu przez Flash BIOS Button (jeśli płyta obsługuje)?
3. Czy możliwe, że płyta „trzyma” zablokowaną magistralę PCIe po wcześniejszych uruchomieniach z błędem?
4. Jak najprościej sprawdzić GPU bez drugiego PC?
5. Czy mógł paść kontroler PCIe?
---
Zależy mi na uruchomieniu PC – dane są już nieważne. Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Mogę też nagrać film z objawami.
Pozdrawiam i dzięki z góry!
AI: Czy masz możliwość sprawdzenia, czy Twoja karta GTX 1080 Ti działa w innym komputerze, albo czy była ostatnio testowana w innym zestawie?
nie
AI: Czy Twoja płyta główna posiada przycisk Flash BIOS Button i czy masz możliwość sprawdzenia (np. na naklejce lub opakowaniu), jaką wersję BIOSu masz obecnie zainstalowaną?
tak