logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Balustrada balkonowa stal-aluminium – jak wyciszyć odgłosy rozszerzalności latem?

akm97 25 Maj 2025 13:58 438 3
REKLAMA
  • #1 21559667
    akm97
    Poziom 12  
    Ocena: 78
    Posiadam balustradę na balkonie jak na zdjęciu. "Rama" jest stalowa (cynkowana i malowana proszkowo), a wypełnienie z przynitowanych aluminiowych paneli (malowane proszkowo). Balkony są od strony wschodniej i tutaj jest problem, bo jakiś czas po wschodzie słońca (od ok. godz. 6.00) w balustradzie co kilka-kilkanaście minut coś "strzela”. Odgłos nieco przypomina uderzenie młotkiem. Problem ten występuje tylko latem. Doszedłem do wniosku, że problemem jest róznica w rozszerzalności cieplnej przynitowanych do siebie stali i aluminium.
    Chciałem prosić o Waszą opinię jak temu zaradzić.
    Balustrada balkonowa z metalową ramą i aluminiowym, perforowanym wypełnieniem, przymocowanym nitami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21559726
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Panele są spasowane z pewnym luzem względem balustrady z tego co widzę?
    Na nitach mogą strzelać, połączenia nitowane są połączeniami nierozłącznymi, nie planuje się tu żadnego luzu montażowego.
    Moim zdaniem nity trzeba by rozwiercić, otwory montażowe rozwiercić na większy wymiar, i teraz zrobić taki system:

Od strony balustrady i paneli zastosować śruby/nakrętki na podkładkach kulistych/stożkowych:
    Stalowa podkładka kulista przeznaczona do śrub lub nakrętek, stosowana w połączeniach mechanicznych.

Między panelem a balustradą zastosować podkładkę gumową lub teflonową:
    Stos luźno ułożonych czarnych podkładek płaskich na białym tle.
    Biała podkładka teflonowa w kształcie pierścienia na białym tle.

Otwory z nadwymiarem zapewnią luz, który zostanie skasowany na podkładkach kulistych, stożkowych, a podkładka teflonowa/gumowa między panelem a balustradą pozwolą na ruch tych elementów względem siebie.

Skręciłbym to na nakrętki samokontrujące niezbyt dużym momentem, żeby za mocno tego nie ściskać - tyle żeby panele nie latały na wietrze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21559775
    akm97
    Poziom 12  
    Ocena: 78
    Dziękuję za odpowiedź. Ze śrubami będzie problem, bo panele są przynitowane do profila, a nie płaskownika i od wewnątrz nie widać nitów. Pomysł z podkładką wydaje się dobry, ale żeby zrobić luz na "pracę" aluminium i stali mogę nieco rozwiercić otwory w panelach (w balustradzie oczywiście nie, bo to jedynie wymusi zwiększenie rozmiaru nita)? Pytanie co wybrać gumę, czy teflon? Guma wydaje się odpowiedniejsza, ale zrywanie nitów spowoduje jej zgniecenie. Musiałbym przy nitowaniu podkładać jakiś dystans pomiędzy panel i balustradę, aby ochronić uszczelkę, a potem go wyciągać?
  • #4 21559798
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Guma się może zgnieść, teflon nie + ma właściwości ślizgowe.
    Wtedy też by wypadało dać podkładkę od strony paneli, żeby nit miał się na czym oprzeć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA