logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena logarytmiczna VHF/UHF do DVB-T2 (MUX-8, MUX-3) – Emme Esse czy Dipol?

XenPL 25 Maj 2025 15:51 564 4
REKLAMA
  • #1 21559755
    XenPL
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Potrzebna nowa antena TV dla starszej osoby.

Stan istniejący: stara antena siatkowa w trybie pasywnym, TV TCL roczny zgodny z aktualnymi wymaganiami z wbudowanym dekoderem, odległość od nadajnika 13 km w linii prostej (raczej brak przeszkód) - obiekt nadawczy: Częstochowa / Wręczyca Wielka, miejsce montażu anteny (kod pocztowy 42-141) na ścianie budynku ok. 4 m od gruntu (nie ma opcji zmiany miejsca montażu)

Problem: brak DVB-T MUX-8, od 2 tygodni brak DVB-T2 MUX-3 (nie znajduje nic, brak sygnału, wcześniej był, sprawdzone kable, TV i ustawienia anteny), programy z pozostałych MUXów są (ale jakość sygnału słaba ok 30%). Czas to uporządkować.

Idealna wydaje się pasywna antena logarytmiczna z VHF dla mux8 (polaryzacja pionowa) i UHF dla pozostałych (polaryzacja pozioma). Małe gabaryty wymagane ze względu na miejsce montażu.

Proszę o potwierdzenie czy to dobry wybór i którą brać:
    -Antena DVB-T Uni Line LOG 560HVD Emme Esse (wydaje się solidniejsza)
    czy
    - Antena telewizyjna UHF VHF logarytmiczna H/V DVB-T2 Combo 9dBi MUX-8 Dipol (mniej solidna ale nieco mniejsza co jest na +)
    AI: Czy w okolicy miejsca montażu anteny znajdują się potencjalne źródła zakłóceń (np. linie wysokiego napięcia, stacje bazowe GSM, inne nadajniki), które mogłyby wpływać na odbiór sygnału?
    W okolicy brak linii wysokiego napięcia, nadajniki GSM są najbliższy ok 1,5 km ale nie w linii prostej między anteną a nadajnikiem
    AI: Czy w razie potrzeby dopuszcza Pan/Pani zastosowanie wzmacniacza sygnału, jeśli sama antena pasywna nie zapewni wystarczającej jakości odbioru?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21559807
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 602
    Mam tą Emme i co do parametrów nie mam zastrzeżeń, bo odbiera bez problemu z nadajnika oddalonego o 30 km. Przy zakupie też się tym kierowałem co i ty ale którejś zimy jak padał mokry i za chwilę marznący śnieg to od tego ciężaru zaczęła się łamać w miejscu gdzie zmieniamy jej polaryzację. Od tego czasu pilnuje jej i "otrząsam" ją ze śniegu jak go jest za dużo. Pewnie Dipol też w tym miejscu będzie miał słaby punkt i raczej kieruj się ceną.
  • REKLAMA
  • #3 21559893
    tadkli9743
    Poziom 25  
    Ocena: 279
    Witaj.

Mieszkam w Opolu zakupiłem antenę jak na zdjęciu, odbieram MUX3 i MUX8 oraz kilkanaście kanałów czeskich.
    Do nadajnika w Chrzeliczach mam ok 30 km.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jaka antena logarytmiczna VHF/UHF do DVB-T2 (MUX-8, MUX-3) – Emme Esse czy Dipol? Antena.jpg (22.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21568858
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2925
    Moce nadajnika duże, odległość 13km mała więc antena powinna też być mała.
    Ja bym polecił taką.

Jaka antena logarytmiczna VHF/UHF do DVB-T2 (MUX-8, MUX-3) – Emme Esse czy Dipol?
    Ta Emme Esse jakby było więcej odbiorników. Ja odbieram z ponad 60km na anteniesiatkowej
  • #5 21569038
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    XenPL napisał:
    stara antena siatkowa w trybie pasywnym

Czy aby nie jest tak, że co prawda zasilacz do przewodu nie jest podłączony (albo odłączony od prądu), ale w puszcze antenowej jest płytka wzmacniacza.:?:
    XenPL napisał:
    Problem: brak DVB-T MUX-8, od 2 tygodni brak DVB-T2 MUX-3 (nie znajduje nic, brak sygnału, wcześniej był, sprawdzone kable, TV i ustawienia anteny), programy z pozostałych MUXów są (ale jakość sygnału słaba ok 30%). Czas to uporządkować.
    XenPL napisał:
    odległość od nadajnika 13 km w linii prostej (raczej brak przeszkód)

Ewidentnie jakaś usterka w instalacji. Coś tłumi sygnał. Do puszki antenowej zaglądałeś? Czy przewód antenowy nie jest tak stary jak antena? Gdy był odbiór mux-3, to jaka wersja TVP3 była na liście - śląska czy opolska (w odległości 17 km w Oleśnie, na k.34 jest bardzo mocne doświetlenie mux-3 w wersji opolskiej)?
    Teoretycznie wystarczy przeczyścić styki w antenie, zamontować symetryzator na k.6-48, zastosować dobrej jakości przewód oraz wtyk antenowy i tych warunkach wszystko powinno bezproblemowo odbierać.
REKLAMA