To odpowiem w tym watku, zeby nie mieszac tematow z podgrzewaniem gazu
Po ppoerwsze - poszukaj na stronie, z ktorej pochodza oba linki ktore Ci podalem - bo jest nastawiona na FSO, wiec moze tam byc cos o samym poldku (ja poldka nigdy dotad nie "ujezdzalem"

) Stronka sprawia dosyc "bogate" wrazenie, jest szansa ze tez cos bedzie.
Jak nie - to jesli masz tak jak mnie zaplon na przerywaczu, po pierwsze ustawiasz przerwe na przerywaczu (jesli tego nie robiles , napisz, to odpowiem co jak). Pzrerwe powinienes pewnie miec w parametrach autka, podejrzewam ze ok. 0,5 mm.
Nastepnie znajdujesz na kole pasowym (chyba tak to sie nazywa

To kolo, na wale silnika, na ktorym jest pasek klinowy) znacznik - pewnie taka "wyrzezana" kreseczka. Informuje ona o polozeniu pierwszego tloka. Nastepnie podlaczasz stroboskop pod kabel dopierwszej swiecy (tu uwazaj, zeby kable nie zaplataly sie w wiatrak, moze byc przykro, a w pospiechu latwo o bledy, sam to kiedys zrobilem

), odpalasz autko i oswietlasz stroboskopem kolo, tam gdzie jest znacznik. Lepiej zeby nie bylo za jasno, chyba ze stroboskop naprawde silny

I krecisz aparatem zaplonowym tak, zeby znacznik ustawil sie na odpowiedniej wartosci na podzialce, ktora powinna byc przy kole.Wartosc sprawdzasz sobie w parametrach autka, u mnie na wolnych to bodajze ok 10 stopni (albo podobnie). Dla gazu dobrze zaplon o kilka stopni przyspieszyc.
Jesli nie masz mozliwosci zdobycia strobo - to niedobrze. Napisz, wtedy podam jeszcze inny sposob. Potencjalnie mniej precyzyjny, ale jak sie nie ma co sie lubi...
Dodano po 39 [sekundy]: rcze, za duzotych buziek, hehe. Musze nad tym popracowac.