logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polityka prywatności na stronie – czy muszę podać imię i nazwisko administratora?

gfb2rmyjqj 26 Maj 2025 07:22 255 6
REKLAMA
  • #1 21560339
    gfb2rmyjqj
    Poziom 3  
    Witam, chcę założyć stronę internetową i mam pytanie odnośnie polityki prywatności.
    To znaczy, czy muszę podawać swoje imię i nazwisko, czy mogę napisać:

Administratorem danych osobowych jest serwis www.naprzyklad.pl,

I co grozi za brak umieszczenia np. imienia i nazwiska? I czy ktoś to sprawdza?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21560356
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 470
    Zauważ, że strona internetowa może wymagać rejestracji w sądzie w zależności czy spełni ona definicję "prasy". Jeśli masz zamiar np. na swojej stronie pisać o podróżach to może nikt nie zwróci uwagi na twoją stronę. Natomiast jeśli będziesz poruszał np. tematy związane z polityką to nawet najmniejsze uchybienie prawne może być powodem problemów prawnych.
    Stronę można zaprojektować tak, że nie będzie gromadziła ciasteczek. Czy przewidujesz możliwość np. rejestracji użytkowników w celu pełnego dostępu do treści strony?
    Jeśli nie bezpośredni kontakt, to kontakt przez formularz powinien być.
  • REKLAMA
  • #3 21560362
    gfb2rmyjqj
    Poziom 3  
    Na stronie będą analizy bukmacherskie, typy, chciałbym też, aby użytkownicy mieli możliwość komentowania, ale niekoniecznie, bo myślę, aby dołożyć kanał do Telegrama i tam będzie chat.
  • REKLAMA
  • #4 21560363
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    Podstawowym celem tego całego zaplecza regulaminowego jest odniesienie sie do danych że świata rzeczywistego, nazwa spólki / nazwisko / NIP itd... danymi wirtualnymi można przerzucać się godzinami a nie wskazać nic

Nawiasem, już widziałem "śliczne" regulaminy, scam, kopia uznanego europejskiego sklepu outdorowego, "prawie" dobre (nawet mieli prawidłowy klucz SSL na domenę różniącą się jedną literą), tylko nigdzie nie było zdefiniowane co to jest "We" (my).
    Jednak podanie fałszywych danych znakomicie podwyższa paragraf.
  • REKLAMA
  • #5 21560501
    gfb2rmyjqj
    Poziom 3  
    No generalnie chodzi o to, że nie za bardzo chcę podawać swoje dane, i pytanie, czy mogę napisać tak, jak wyżej dałem przykład. Na losowych stronach widziałem, że ludzie podawali swój nick, ale potem nazwę firmy, ale ja jestem osobą fizyczną.
  • #6 21561227
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 470
    Najlepiej to zasięgnąć opinii prawnika specjalizującego się w prawie związanym z Internetem, niż opierać się na wypowiedziach osób tu piszących. Ewentualnie szukać informacji na forach prawniczych. Mimo wszystko w razie ewentualnych problemów to ostatnie zdanie będzie należało do sądu. Nie ma co liczyć na anonimowość bo w razie potrzeby służby uzyskają potrzebne informacje o twórcy strony.

Przeglądając różne strony internetowe różnie jest to rozwiązane. Istnieją strony, gdzie osoby je prowadzące podpisują się swoim imieniem i nazwiskiem, a nawet umieszczają swoje zdjęcie. Widziałem też strony, gdzie osoby je prowadzące ukrywają się pod pseudonimem. Jednak nawet one zawierają dane lub formularz kontaktowy.
  • #7 21561296
    gfb2rmyjqj
    Poziom 3  
    No ok, podam imię i nazwisko oraz mail, czytam, że to wystarczy, adresu nie muszę podawać?

Przynajmniej tak czytam, że nie jest to konieczne.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymogów dotyczących podawania imienia i nazwiska administratora danych osobowych w polityce prywatności na stronie internetowej. Poruszono kwestię, czy można zamiast danych osobowych podać jedynie nazwę serwisu jako administratora oraz jakie konsekwencje prawne grożą za brak pełnych danych. Zwrócono uwagę, że w przypadku stron o charakterze publicystycznym lub politycznym, niedopełnienie wymogów formalnych może prowadzić do problemów prawnych. Wskazano, że strony mogą nie gromadzić ciasteczek i że kontakt z administratorem powinien być możliwy, np. przez formularz. Podkreślono, że podawanie fałszywych danych zwiększa ryzyko sankcji. Różne praktyki w sieci pokazują, że niektóre strony podają pełne dane, inne pseudonimy, ale zawsze powinien istnieć sposób kontaktu. Zalecane jest skonsultowanie się z prawnikiem specjalizującym się w prawie internetowym. W końcowej części dyskusji ustalono, że podanie imienia, nazwiska i adresu e-mail jest wystarczające, a adres zamieszkania nie jest obowiązkowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA