logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bateria prysznicowa Mexen z termostatem – licznik wody kręci się bez poboru wody

edytach94 26 Maj 2025 14:40 429 3
REKLAMA
  • #1 21560723
    edytach94
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim. Specjalnie się zarejestrowałam na tym forum, bo już nie wiem, co robić z moją baterią prysznicową.
    Mam baterię ścienną z termostatem firmy Mexen. Montowała ją ekipa, którą wzięłam do remontu w mieszkaniu w bloku. Na początku było wszystko okej, ale okazało się, że coś jest nie tak, gdy przyszła osoba z spółdzielni administracyjnej. Okazało się, że sąsiedzi skarżyli się na brak ciepłej wody przez jakiś czas, a po sprawdzeniu u nas licznika okazało się, że się kręcił pomimo nieużywania u nas wody. Nie wiem, czy to istotne, że mieszkam na parterze. Ze spółdzielni stwierdzili, że mamy zepsuty termostat. Co ciekawe, licznik zaczyna się kręcić przy niektórych ustawieniach temperatury. Można ustawić go w taki sposób, żeby nie kręcił się licznik bez używania wody. Jednak przy naciśnięciu tego bezpiecznika dziecięcego, aby zmienić temperaturę, znowu zaczyna szaleć licznik. Teoretycznie mogę zostawić go ustawiony na jednej pozycji – ale albo ustawię tak, że leci mega gorąca woda, albo tylko letnia.
    Gdzieś widziałam na forum podobny problem i sugerowali zamontowanie zaworu zwrotnego za wodomierzem, ale nie mam pojęcia, czy to coś da i czy może już taki nie jest zainstalowany.
    Wgl to był też u mnie hydraulik, ale nie miał pojęcia, co z tym zrobić, dzwonił po kolegach z fachu i też nic. Sugerował jedynie wymianę całej baterii, ale poprzedni "fachowcy" schowali go częściowo za płytkami, a chciałabym uniknąć ich kucia.
    AI: Czy wiesz może, czy w Twojej instalacji są zamontowane zawory zwrotne (np. za wodomierzem lub przy samej baterii)? Jeśli tak, to czy były sprawdzane, czy działają prawidłowo?
    Nie wiem, czy są.
    AI: Czy licznik, który się kręci bez poboru wody, dotyczy ciepłej, zimnej wody, czy obu? Możesz doprecyzować, który licznik „szaleje”?
    Oba się kręcą.
  • REKLAMA
  • #2 21560754
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1149
    Oba się kręcą do przodu? Czy jeden do przodu a drugi do tyłu? I czy się kręcą jak sąsiedzi/sąsiad pobiera wodę?
  • REKLAMA
  • #3 21560817
    edytach94
    Poziom 2  
    Na pewno ciepła kręci się do przodu. Jeśli chodzi o sąsiadów, to ciężko mi stwierdzić. Nie chodziłam po nich, ale to blok 4-piętrowy, więc podejrzewam, że ktoś mógł korzystać.
  • #4 21560834
    MadPan
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Ustaw baterię tak żeby oba liczniki się kręciły i po jakimś czasie sprawdź temperaturę każdego.
    Moim zdaniem bateria nie ma wbudowanych zaworów zwrotnych, albo majster nie wiedział co z nimi zrobić i ich nie założył.
    Problem rozwiążą zawory zwrotne przy baterii, bo jak założysz za licznikami, to efekt możesz mieć taki, że jak odkręcisz lekko ciepłą wodę w jakimś innym kranie w mieszkaniu, to poleci z niego zimna/chłodna woda. Teraz też tak powinno być - kręcą się oba liczniki, to w innym kranie temperatura się zmieni.
    Zawory tuż za licznikami zadowolą tylko sąsiadów.
REKLAMA