logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] MSI B550M PRO-VDH + WD Green SN3000 NVMe – niskie prędkości, brak różnicy vs SATA SSD

Piter3040 28 Maj 2025 01:11 273 8
REKLAMA
  • #1 21562227
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Nowa płyta MSI B550M PRO-VDH Zakupiłem do tego dysk m2 WD i procesor Ryzen 9 3900x . Zakupiłem do tego dysk Western Digital Dysk SSD Green 500GB M.2 2280 SN3000 NVMe PCIE4.0
    Wcześniej miałem Samsunga SSD SATA 3 evo 860

Nie instalowałem na nowo systemu tylko go sklonowałem bo mam sporo rzeczy i chciałem zaoszczędzić sporo czasu.
    Dysk powinien osiągać prędkości odczyt / zapis 5000/4000

W HD Tune pokazuje odczyt do 2000
    W cristal disk mark pokazuje niby zgodnie.
    Ale nie ma różnicy praktycznie wcale między zwykłym dyskiem SSD.
    Np system na SSD uruchamia się Windows 10 z programami 70 sekund a na nowym m2 60 sekund. W pracy nie ma różnicy praktycznie.

Może jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21562233
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8194
    Witaj.
    Ten dysk to porażka. Ma wolne pamięci QLC, nie ma bufora DRAM, po zapchaniu HMB i cache pseudo-SLC, jeśli z takiego korzysta, zaczyna się surowa wydajność (albo raczej jej brak) pamięci QLC. Jeśli dysk masz zamontowany w dolnym gnieździe M.2 to będzie on ograniczony do PCI Express w wersji 3.0.

Oddaj ten dysk jeśli masz taką możliwość, zarówno wydajnościowo jak i jakościowo jest to bardzo słaby dysk, niewarty zakupu.
  • REKLAMA
  • #3 21562234
    Piter3040
    Poziom 25  
    To co zakupić? ale w rozsądnej cenie?
  • #4 21562235
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jaka to jest rozsądna cena?
    Swoją drogą jeśli system na obu dyskach uruchamia się w okolicach minuty to prawdopodobnie jest tak zawalony, że na znacznie szybszym dysku też tak będzie robił.
  • #5 21562237
    Piter3040
    Poziom 25  
    Mam sporo potrzebnych programów. Czas uruchamiania nie przeszkadza mi. Ogólnie wszystko działa szybko.
    Za ten dysk dałem 140zł Ma pojemność 500GB

Chciałbym coś w niewiele większej cenie.... Bo płacic 500zł to tez mija sie z celem:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21562239
    dt1
    Admin grupy komputery
    Do dysków takiej klasy nie ma co się mocno przyzwyczajać, pamięci QLC nie należą do szczególnie trwałych.
    Skoro możesz wydać na dysk mniej niż 500 to na przykład Kingston KC3000 będzie rozsądnym wyborem jakościowym i wydajnościowym. Wariant 512 GB kosztuje około 250 złotych.

Dysk taki powinien być zamontowany w pierwszym slocie M.2 od strony procesora żeby skorzystać z jego pełnej wydajności.
  • #7 21562241
    Piter3040
    Poziom 25  
    Tak wiem i w pierwszym slocie mam zamontowany. Zwrócić go nie moge, ale chwilowo działa trochę lepiej niż ten 3 letni samsung SATA. Jak trafi sie ktoś chetny to sprzedam i dołożę do czegoś nowszego:)

No, ale z drugiej strony WD robił dobre dyski i chyba powinny prędkościowo oscylować prędkościami podobnymi do tego co producent podaje czyli 5000/4000 zapis/odczyt. Może w biosie trzeba coś przestawić?

Dodam, że nie wgrywałem na nowo systemu tylko go sklonowałem z SSD
  • REKLAMA
  • #8 21568583
    Piter3040
    Poziom 25  
    Generalnie nowy dysk m2 działa jednak trochę szybciej od SSD Sata . Tak na oko to ze 30% -40% chociaż myślałem że będzie większa różnica bo prędkość odczytu nowego to 5000 natomiast starego sata do 550...... Temat myślę do zamknięcia, bo tak widocznie to ma być na tanich dyskach. W tej cenie czyli 130zł za WD green 512mb na m2 to chyba nic lepszego nie znajdę. Może z czasem cos jeszcze zmienię. Temat do zamknięcia:)
  • Pomocny post
    #9 21568676
    dt1
    Admin grupy komputery
    Piter3040 napisał:
    No, ale z drugiej strony WD robił dobre dyski i chyba powinny prędkościowo oscylować prędkościami podobnymi do tego co producent podaje czyli 5000/4000 zapis/odczyt. Może w biosie trzeba coś przestawić?

WD nie robił dysków SSD, a na osiągnięcia w dziedzinie HDD nie ma co patrzeć, bo to zupełnie różne technologie. WD kupił dział dysków półprzewodnikowych firmy Sandisk i na nim oparł swoje produkty, teraz już tworząc zapewne własne. Nie należy w każdym razie sugerować się marką, bo w swoim portfolio mają świetne dyski, jeszcze więcej przeciętnych i całkiem sporo beznadziejnych. Wszystkie z logo WD :)

Prędkościami maksymalnymi nie ma się co sugerować. Jest to mało ważny parametr, raz że dysk w realnych zastosowaniach niezbyt często z tego korzysta (bo są one osiągalne tylko przy ciągłym zapisie/odczycie dużych plików) - najczęściej będzie się zbliżał do ich wykorzystania działając jako magazyn, pracując jako dysk systemowy inne rzeczy stają się bardziej istotne. Dwa - jest duże pole do nadużycia. To najczęściej jest podawane nie jako średnia utrzymywana przez dłuższy czas prędkość, tylko chwilowo osiągana maksymalna, szczególnie przy dysku z najniższej półki, który jest kupiony najtaniej jak się da, może to być prędkość 64 MB bufora HMB, czyli generalnie ułamek sekundy.

Piter3040 napisał:
    W tej cenie czyli 130zł za WD green 512mb na m2 to chyba nic lepszego nie znajdę.

Znajdziesz na pewno trwalsze dyski. Nawet NM620 za 140 złotych byłby lepszy, bo jest na pamięciach TLC (chociaż również bez bufora i topowe prędkości ma na papierze nieco niższe, ale być może jest je w stanie osiągnąć). Dokładając 100 złotych można mieć naprawdę dobry dysk 1TB - Adata SX8200. Znowu marketingowo słabiej, bo chyba max ma 3200 MB/s, ale jest w stanie dość dobrze taką prędkość nawet utrzymać, bo ma rozsądny kontroler, bufor DRAM i całkiem sensowne jeszcze pamięci TLC.

Prawdę mówiąc wolałbym nawet kupić Kioxię Exceria G2 500 GB za 150 złotych - mimo że ma deklarowany max w okolicach 2000 MB/s, to nadal ma pamięci TLC i bufor, więc przy pracy mieszanej z małymi plikami będzie zapewne lepszy od szmelców bez bufora z pamięciami QLC.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada płytę MSI B550M PRO-VDH, procesor Ryzen 9 3900x oraz dysk WD Green SN3000 NVMe 500GB PCIe 4.0, który po klonowaniu systemu z dysku SATA Samsung SSD 860 EVO wykazuje znacznie niższe prędkości odczytu i zapisu niż deklarowane (około 2000 MB/s zamiast 5000/4000 MB/s). W praktyce różnica w czasie uruchamiania systemu i pracy jest minimalna. Dysk WD Green SN3000 wykorzystuje pamięci QLC bez bufora DRAM, co powoduje spadek wydajności po zapełnieniu cache. Montaż w dolnym slocie M.2 może ograniczać prędkość do PCIe 3.0, jednak użytkownik potwierdził instalację w pierwszym slocie. Zalecane jest rozważenie zwrotu dysku ze względu na niską jakość i wydajność. Alternatywnie polecany jest Kingston KC3000 512GB, oferujący lepszą wydajność i trwałość w rozsądnej cenie (~250 zł). Wskazano, że maksymalne prędkości podawane przez producentów często nie odzwierciedlają rzeczywistej wydajności w codziennym użytkowaniu, zwłaszcza w tanich dyskach z pamięciami QLC. Klonowanie systemu może również wpływać na brak zauważalnej poprawy szybkości uruchamiania. Ostatecznie użytkownik zaakceptował niewielką przewagę nowego dysku nad starszym SATA i rozważa wymianę w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA