logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

System alarmowy DIY z lokalnym zapisem i podglądem LIVE, kamery 720p, czujniki ruchu

Edison215 28 Maj 2025 14:33 213 7
  • #1 21562684
    Edison215
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam,
    Chciałbym w mieszkaniu założyć prosty system zabezpieczeń z powodu ostatnio sporej częstotliwości włamań w okolicy. Zależy mi na prywatności danych, żeby nie przechodziły dodatkowo przez zewnętrzne serwery i dało się je jakoś zaszyfrować. Domyślam się, że opcje z Aliexpress gotowców niestety nie ma co liczyć na prywatność. Budżet do 500 zł, taniej = lepiej.

Planuję wyposażyć mieszkanie w:
    - 3 czujki ruchu (pokój z drzwiami wejściowymi oraz dwa pokoje z oknami — jedyne drogi wejścia)
    - 2 kamery, wizjera drzwi, zamknięty balkon (skoki temperatury podobne jak na zewnątrz) (nie potrzebuję dużej jakości, 2-3 MPx, 720p będzie wystarczające)
    - panel sterujący z PIN-em lub/i RFID, podłączenie do niego wszystkich peryferiów, wgrany na panel prosty system, który zapisywałby w pętli nagrania z kamer na dysk NAS w sieci LAN oraz hostował lokalną stronę z możliwością dostępu do kamer live, wysyłał powiadomienia e-mail o wybranych zdarzeniach.
    - syrena dźwiękowa podłączona do panelu
    - zasilanie awaryjne (skromny UPS, który wystarczy na podtrzymanie tych kilku urządzeń na 24 h pracy max.)
    - przewody (panel planuję ustawić schowany w zamkniętej szafie z UPS przy drzwiach wejściowych (w obrębie 1 m mam gniazdko zasilania)), (kamera wizjer 1/2 m przewodu do zasilania, 1/2 m do panelu), (kamera 2 balkon 2 m do zasilania, 5/6 m do panelu), (czujnik 1, 2 m zasilanie, 7-8 m panel), (czujnik 2, 2 m zasilanie, 3-4 m panel), (czujnik 3, 2-3 m panel, 2-3 m zasilanie)

Dość tania, prosta, szybka i sprawna(?) opcja z Aliexpress:
    https://pl.aliexpress.com/item/1005007034149656.html
    https://pl.aliexpress.com/item/1005008567076264.html
    https://pl.aliexpress.com/item/1005006912191455.html

Wszystko we własnym zakresie:
    Tutaj jedynie mam zamysł, natomiast brak doświadczenia na jakie czujniki, płytki, połączenia się zdać i prośba do was o pomoc w złożeniu takiego projektu. Na dniach będę się również doinformowywał w zakresie wartościowych dostępnych części, aby złożyć to samemu. Jeśli uda się nam stworzyć fajny, rozbudowywalny zestaw, to będę bardzo wdzięczny, później również chciałbym wprowadzić taki system w domu rodziców i dziadków.

Dzięki za każdą pomocną odpowiedź
  • #2 21562733
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1498
    Chcesz taki "system alarmowy" który ma zapewnić ci tylko pozorny spokój ducha?
    Dobry na żuli spod sklepu i dzieciaki.
    Uwierz mi, że dla mnie i dla wielu nie stanowi przeszkody i neutralizuję go w dwie minuty.
  • #3 21562842
    Edison215
    Poziom 5  
    >>21562733
    Spokój ducha przez pewność, że wiem, co się dzieje. Skoro będzie zapasowy zasilacz, czujniki ruchu oraz kamery, bezpieczne, zamknięte w kasetce, to nawet w razie włamania dane zostaną na dysku. Całość zamknięta w osobnym VLAN-ie, dostęp do podglądu live przez VPN do rutera. W którym miejscu w moim planie stwierdzasz "pozorne" bezpieczeństwo? Nie chcę wydawać fortuny, krat w okna nie wstawię, ale przynajmniej będę miał informację, kiedy muszę reagować, mogę rozmyśleć nad dodatkowym modemem do całego układu, aby była pewność połączenia. Jeśli jestem w błędzie, to możesz mnie wyprowadzić, ale podaj argumenty.
    Okej, nie ma awaryjnej grupy reakcji z abonamentu, ale z doświadczenia w firmie wiem, że nie są super skuteczni. Mi zależy na informacji, dzięki której mogę zareagować i kontrolować, co się dzieje lub sprawdzić po fakcie.

>>21562733
  • #5 21563009
    xury
    System oparty na jednokierunkowej komunikacji . I nawet nie potrzeba do tego flippera zero, wystarczy jammer na częściach za 30 zł i to razem na wszystkie częstotliwości - 433M, 868 2,4G 5G. Nie dostaniesz żadnej informacji. W dodatku tuya, która raz działa a raz nie. Jak już wejdę sobie i może nie uda mi się znaleźć routera czy kamer, ale będę chodził w covidowej masce. Jedyny niefart to kiedy byś akurat patrzył w apkę i był zdziwiony zniknięciem kamer.
  • #6 21563051
    Edison215
    Poziom 5  
    >>21563009 Chyba nie doczytałeś postu, że chciałbym zbudować własne rozwiązanie, a na Aliexpress podałem gotowe rozwiązania w budżecie, na które jednak nie chciałbym się decydować. Stąd prośba do specjalistów w tym temacie na tym forum o pomoc w złożeniu własnego systemu, kolego. Jeśli peryferia, których zdaje mi się, że potrzebuję i które wymieniłem, podłączę po kablu, a kasetka, w której byłaby centralka, była ekranowana przed jammerem, to chyba w dużej części rozwiąże problem. Poza tym, z jakiej odległości od drzwi wejściowych jest w stanie taki jammer spowodować totalne spalanie sprzętu? Jeśli zaraz w odpowiedzi dostanę scenariusz, że to i tak żaden problem dla złodziei, bo mogą rzucić granat, to się poddaję =D.
    A jeśli już masz taką obszerną specjalistyczną wiedzę na ten temat, to możesz dodać mi trochę optymizmu do tego planu, zamiast negować jego założenia.
  • #7 21563096
    xury
    A więc chcesz w budżecie do 500 zł:
    - zaprojektować i wykonać lub zakupić
    Edison215 napisał:
    - panel sterujacy z pinem lub/i RFID, podłączenie do niego wszystkich perferiów, wgrany na panel prosty sytem który zapisywałby w pętli nagrania z kamer na dysk nat w sieci LAN oraz hostował lokalną strone z możliwością dosepu do kamer live, wysyłąm powiadomienia e-mail o wybranych zdarzeniach.

Edison215 napisał:
    3 czujki ruchu

Edison215 napisał:
    2 kamery, wizjera drzwi + zamknięty balkon

Edison215 napisał:
    syrena dźwiękowa podłączona do panelu

Edison215 napisał:
    - zasilanie awaryjne

W zasadzie to zakupić się da: centrale używki( CA6, CA10 itp) i jakieś tam kamerki T(h)ujowe, sygnalizator i UPS czy zasilacz buforowy. Ostatnio komplet CA10 i Klcd, obudowa. Sam sprzedałem za 250 zł. Czujniki można kupić za 20 zł lub rzeźbić na PIRach z aliexpress po 5zł.
    Okazyjnie dostając jakiś terminal Dell Wyse, Rpi itp i możesz zainstalować Zoneminder'a czy Frigate, chociaż by w miarę dobrze Frigate działał to potrzebuje procka dziewiątej generacji a nie czwartej.. No chyba, że z coral'em no ale to już tak ponad 1/3 budżetu szarpnie. A znowu proc i tani miniPC bez corala i energooszczędny to N100 - 500 zł i już po całym budżecie.
    W sumie jak najbardziej można dla siebie rzeźbić z tym, że nawet na rzeźbę 500 zł to za mało.
  • #8 21563209
    Edison215
    Poziom 5  
    >>21563096
    Dziękuję, takie odpowiedzi szukałem :D
    Budżet 500 zł mogę trochę nadwyrężyć, ale gustuję w rynku wtórnym, więc może uda mi się coś wyrzeźbić i znaleźć okazję w ciągu kilku tygodni, miesięcy polowania. Dom nigdy alarmu nie miał, jednak sytuacja w okolicy skłoniła mnie do namysłu w tej kwestii, czas mnie nie goni (mam nadzieję). Jakieś kamerki IP/CCTV w piwnicy się nazbierały, więc to mogę od budżetu odciąć. Postaram się na tygodniu zrobić dokładny plan z dostarczonymi informacjami i pewnie zawitam ponownie.
    Miłego wieczoru! Dzięki!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy prostego, lokalnego systemu alarmowego DIY do mieszkania z zachowaniem prywatności danych i lokalnym zapisem nagrań. Autor planuje wykorzystać 3 czujniki ruchu, 2 kamery 720p (2-3 MPx), panel sterujący z PIN-em lub RFID, który integrowałby peryferia, zapisywał nagrania na dysk NAS w sieci LAN oraz umożliwiał podgląd na żywo przez lokalną stronę i wysyłał powiadomienia e-mail. Ważne jest zabezpieczenie systemu przed zewnętrznymi serwerami i zakłóceniami, np. jammerami, poprzez kablowe połączenia i ekranowaną obudowę. Wskazano, że gotowe rozwiązania z Aliexpress nie gwarantują prywatności i są podatne na zakłócenia. Zaproponowano użycie oprogramowania Zoneminder lub Frigate do zarządzania kamerami, jednak wymagania sprzętowe (np. procesor 9. generacji lub Coral) mogą przekroczyć budżet około 500 zł. Alternatywnie można wykorzystać używane centrale alarmowe (np. CA6, CA10) i tanie czujniki PIR z Aliexpress. Budżet jest ograniczony, ale możliwe jest złożenie systemu z rynku wtórnego, łącząc elementy takie jak terminal Dell Wyse, Raspberry Pi lub miniPC z procesorem Intel N100. System ma zapewnić informację o zdarzeniach i możliwość reakcji użytkownika, choć nie oferuje profesjonalnej ochrony z abonamentem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA