logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiany napięcia Uy na kondensatorze – jak interpretować wykresy ładowania/rozładowania?

PATRO09 28 Maj 2025 20:55 195 8
REKLAMA
  • #1 21563106
    PATRO09
    Poziom 3  
    Hej, potrzebuje waszej pomocy w zrozumieniu zmian napięcia Uy. Wykres prądu ładowania i rozładowywania kondensatorów rozumiem. Jeśli chodzi o wykres napięcia na kondensatorze C1 (Ux) też rozumiem. Mam problem z wykresami dla Uy. Czy byłby ktoś z was tak dobry i wytlumaczyłby to jak dziecku?
    Schemat elektryczny z dwoma kondensatorami, diodami, rezystorami i zaznaczonymi kierunkami prądów.
    Wykresy pokazujące zmiany prądu oraz napięć Ux i Uy na kondensatorach w funkcji czasu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21563127
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3375
    A co tu rozumieć ? Napięcie Uy masz mierzone na rezystancji i odpowiada ono prądowi kondensatora C2.
    Ponieważ gałęzie Ix oraz Iy są identyczne a różnica polega tylko na pomiarze napięć na C1 oraz na R2.
  • #4 21563131
    PATRO09
    Poziom 3  
    >>21563127 No tak, ale gdyby nie mieszać w to wykresu prądu, to czy mogę, patrząc na wykres, stwierdzić, jak będzie wyglądało napięcie na rezystorze?

Dodano po 1 [minuty]:

>>21563131 To znaczy: patrząc na schemat.
  • #5 21563143
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3482
    PATRO09 napisał:
    >>21563127 No tak, ale gdyby nie mieszać w to wykresu prądu, to czy mogę, patrząc na wykres, stwierdzić, jak będzie wyglądało napięcie na rezystorze?
    Ur2 = Uy.
    Uy masz podane.
    Do obliczenia Uc2 Należy zastosować II prawo Kirchhoffa.
  • REKLAMA
  • #6 21563214
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2019
    PATRO09 napisał:
    No tak, ale gdyby nie mieszać w to wykresu prądu, to czy mogę, patrząc na wykres, stwierdzić, jak będzie wyglądało napięcie na rezystorze?

Weź pod uwagę trzy sytuacje:
    1. Kondensator rozładowany - 0 V.
    2. Kondensator już naładowany do maksimum - Uz.
    3. Kondensator naładowany do połowy - Uz/2.
    Następnie zastanów się, jakie napięcia panują na rezystorze w tych trzech przypadkach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21563331
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4212
    Gałąź R1-C1 i C2-R2 składają się z takich samych elementów, różnią się tylko kolejnością R i C, więc przebieg prądu jest taki sam, taki sam jest też przebieg napięcia pomiędzy końcówkami R i pomiędzy końcówkami C. Suma Ux+Uy jest (prawie) stała podczas ładowania, i (prawie) stała podczas rozładowania. Ale te wykresy są niezbyt dokładne - pomijają wpływ napięcia przewodzenia diod, przecież Ux nie spada do 0, tylko kończy się na napięciu przewodzenia lewej zielonej diody.
  • #8 21563503
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3482
    PATRO09 napisał:
    >>21563127 No tak, ale gdyby nie mieszać w to wykresu prądu
    Stosując II prawo Kirchhoffa do wyznaczenia Uc2 prąd nie jest potrzebny.
  • #9 21563867
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3375
    PATRO09 napisał:
    Mam problem z wykresami dla Uy. Czy byłby ktoś z was tak dobry i wytlumaczyłby to jak dziecku?

Piszesz jak dziecku, to masz jak dziecku.
    W chwili załączenia napięcie na R2 wynosi tyle samo co napięcie zasilania. Dlatego tak jest ponieważ w chwili załączenia kondensator C2 stanowi zwarcie. Następnie kondensator zaczyna się ładować a wraz z tym rośnie napięcie na kondensatorze i jednocześnie maleje na R2. Porównaj sobie wykresy Ux i Uy. Jeżeki kondensator C2 naładuje się do "pełna" to prąd w tej gałęzi spada do zera, wobec tego napięcie na R2 wynosi 0 volt.
    Rozładowanie to identyczny proces ale w "drugą" stronę.
    Wszystko ładnie widać na wykresach.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy interpretacji wykresów napięcia Uy na rezystorze R2 w układzie z kondensatorami C1 i C2 podczas procesów ładowania i rozładowywania. Napięcie Uy mierzone jest na rezystorze R2 i odpowiada prądowi kondensatora C2. Prąd i napięcie w gałęziach R1-C1 oraz C2-R2 mają identyczne przebiegi, różnią się jedynie miejscem pomiaru napięcia (na kondensatorze lub rezystorze). Suma napięć Ux (na C1) i Uy (na R2) jest prawie stała podczas ładowania i rozładowywania. W chwili załączenia napięcie na rezystorze R2 jest równe napięciu zasilania, ponieważ kondensator C2 początkowo stanowi zwarcie. W miarę ładowania kondensatora rośnie jego napięcie, a spada napięcie na rezystorze. Po pełnym naładowaniu prąd zanika, a napięcie na R2 spada do zera. Proces rozładowania przebiega odwrotnie. Do analizy napięcia na kondensatorze C2 (Uc2) wystarczy zastosować II prawo Kirchhoffa, bez konieczności uwzględniania prądu. Wykresy pomijają wpływ napięcia przewodzenia diod, co powoduje, że Ux nie spada do zera, lecz do napięcia przewodzenia diody. Przykładowe stany kondensatora (rozładowany, naładowany do maksimum, naładowany do połowy) pomagają zrozumieć zmiany napięcia na rezystorze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA