logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Citroen Berlingo 2021 – usuwanie AdBlue, FAP, EGR: jak postępować z katalizatorem?

Janek088 30 Maj 2025 18:20 873 2
REKLAMA
  • #1 21565005
    Janek088
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Słuchajcie majstry, na wstępie witam wszystkich w piątkowe popołudnie.
    W moim citroenie berlingo z 2021 roku (już po gwarancji) padła pompa adblue. Jakby nie patrzeć 130 tys bez awarii. Zastanawiałem się nad kupnem nowej, ale jak zobaczyłem wtrysk to naprawa jest ekonomicznie nieuzasadniona więc zdecydowałem się usunąć to z komputera. A przy okazji usunąć fap, egr i s&s o podniesieniu mocy nie wspominając.

Teraz pytanie do fachowców - byście wybebeszyli katalizator czy oprożniać do zera tylko fap? Teoretycznie skrystalizowało się w katalizatorze trochę mocznika i nie wiem czy zostanie to wydalone jak go przegonię kilka razy.
    Nie wiem też czy fizycznie nie zaślepić zaworu egr czy ten się kiedyś nie otworzy przypadkiem pod naporem spalin czy coś.

W zasadzie to wszystkie moje pytania. Ewentualnie jeszcze zanim wejdę pod spód to fap rozkręca się w połowie czy trzeba go rozcinać?
  • REKLAMA
  • #3 21565949
    Janek088
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    @balonika3 dobra, nie ma problemu. Wyjałem, wybebeszyłem, zespawałem. 3 godziny i po krzyku. Jakby ktoś szukał info na temat wydłubania chociażby wtrysku adblue to mam nadzieję, że trafi na ten post.

Pozdrawiam
REKLAMA