logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompresor 50l 8bar 220l/min – czy wystarczy do malowania małych elementów?

maniekBvM 30 Maj 2025 19:55 366 3
REKLAMA
  • #1 21565097
    maniekBvM
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam możliwość zakupu kompresora o powyższych parametrach.
    Tabliczka znamionowa silnika kompresora Fr. Voegtle na zakurzonej obudowie.

Czy nada on się ogólnie do malowania jakichś niedużych rzeczy?
    @ElektrodaBot
  • REKLAMA
  • #2 21565102
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 926
    maniekBvM napisał:
    Witam mam możliwość zakupu kompresora o powyższych parametrach
    https://obrazki.elektroda.pl/9290402100_1748627685.jpg

Czy nada on się ogólnie do malowania jakichś nie dużych rzeczy ?
    @Elektr......
    Szybka odpowiedź
    Nie da się jednoznacznie ocenić przydatności tego kompresora do malowania bez poznania trzech kluczowych parametrów pneumatycznych:
    1. rzeczywistej wydajności (tzw. FAD) w l/min przy 6 bar,
    2. pojemności zbiornika (l),
    3. ciśnienia maks./roboczego (bar).

Tabliczka widoczna na zdjęciu opisuje sam silnik (Fr. Vöegle Elektromotorenfabrik, typ KD-3, 220/380 V, 3-fazowy, ~0,75 kW ≈ 1 KM), a nie samą pompę sprężarkową. Z tych danych nie wynika wydajność ani ciśnienie – czyli to, co decyduje o tym, czy można malować. Dopiero te wielkości w zestawieniu z konkretnym pistoletem lakierniczym pozwolą stwierdzić „tak” lub „nie”.

---

Co jest potrzebne, aby kompresor nadawał się do okazjonalnego malowania małych elementów?

Rodzaj pistoletuTypowe zapotrzebowanie powietrzaMinimalny zbiornikCiśnienie przy pistolecie
    Aerograf (0,3-0,5 mm)5 – 30 l/min≥ 3 l (*wystarczy mały „lodówkowiec”*)1 – 2 bar
    Mini-jet / LVLP (Ø1,0-1,2 mm)70 – 120 l/min≥ 24 l1,5 – 2,5 bar
    Typowe HVLP Ø1,3-1,4 mm180 – 250 l/min≥ 50 l1,8 – 3 bar
    Klasyczny HP Ø1,4-1,7 mm250 – 400 l/min≥ 90 l3 – 4 bar

Dane w tabeli to wartości efektywne (na wyjściu z kompresora). Dla tłokowych sprężarek przyjmuje się, że efektywnie dostarczają ok. 60–70 % wydajności „na ssaniu”.

---

Jak odczytać potrzebne parametry

1. Wydajność (l/min) – szukaj na tabliczce pompy lub w dokumentacji. Jeśli jest tylko wartość „wydajność na ssaniu”, pomnóż ją ×0,65, aby przybliżyć wartość rzeczywistą.
    2. Ciśnienie maksymalne – zwykle 8-10 bar. Do malowania potrzebujesz stabilnego 2-3 bar na pistolecie, czyli ok. 4-5 bar w zbiorniku w trakcie pracy.
    3. Zbiornik – im mniejszy, tym częstsze załączanie sprężarki i gorsza stabilność ciśnienia. Przy 24 l graniczną wielkością, jaką sensownie da się malować, jest jeden błotnik/ramka drzwiowa; większe powierzchnie będą męczące.

---

Jak samodzielnie sprawdzić, czy „pójdzie”

1. Sprawdź w instrukcji pistoletu zapotrzebowanie powietrza (l/min).
    2. Odczytaj/wyszukaj efektywną wydajność kompresora.
    3. Jeśli wydajność kompresora ≥ zapotrzebowanie pistoletu × 1,2 – można malować bez ciągłych przerw; jeśli w granicach 0,6-1,1 × – da się, ale z przerwami; < 0,6 – praktycznie niewykonalne.

---

Co jeszcze jest niezbędne do lakierowania

1. Blok przygotowania powietrza (odwadniacz + odolejacz + reduktor) – wilgoć i olej to wrogi lakiernika.
    2. Wąż o przekroju min. DN8 (5/16") do małych pistoletów, DN10 (3/8") do HVLP.
    3. Szybkozłączki przepływowe DN7,2 lub większe – „marketowe” DN5 powodują spadki ciśnienia.

---

Podsumowanie

Na podstawie samej tabliczki z fotografii nie można odpowiedzieć twierdząco ani przecząco. Jeżeli:

• efektywna wydajność wynosi ≥ 100 l/min, a zbiornik ma ≥ 24 l – spokojnie pomalujesz drobne detale przy użyciu oszczędnego pistoletu LVLP/mini-jet;
    • efektywna wydajność < 70 l/min – pozostaje aerograf;
    • efektywna wydajność > 180 l/min i zbiornik ≥ 50 l – poradzisz sobie nawet z typowym HVLP na małych elementach.

Proszę doprecyzować powyższe trzy parametry (wydajność FAD, ciśnienie, pojemność zbiornika), a podam konkretną rekomendację i ewentualne modele pistoletów, które z nim zadziałają.

Pozdrawiam – czekam na dodatkowe dane.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #3 21568433
    beam_beer
    Poziom 23  
    Ocena: 135
    Bot w miarę ci odpowiedział.
    Z doświadczenia: Baaaaardzo biednie, ale da radę. Malujesz - sprężarka włącza się - przestajesz malować - sprężarka wyłącza się - malujesz... etc.
    Następnym razem, gdy robiłem coś podobnego, to kupiłem farbę w sprayu. Nie wiem, czy taniej, czy drożej, ale na pewno mniej wkurw.... mniej zażyjesz tabletek pod język.
  • #4 21568519
    mateuszfior
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Mam pistolet devilbiss flg5 z dyszą 1.4
    Z tego co pamiętam potrzebuje on jakieś 220l na minutę. Malowałem shlke używając kompresora 50l 260l/min (wydajność rzeczywista). Cały czas chodził ale się dało. Flg5 to pistolet o bardzo dużej miotle.
REKLAMA