logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 6J 1.2 MPI 2012 – jaki potencjometr do silniczka klapy obiegu?

arturito90 31 Maj 2025 00:03 462 6
REKLAMA
  • #1 21565339
    arturito90
    Poziom 2  
    Witam. Posiadam Seata Ibizę (6J) 1,2 MPI z 2012 roku. Od jakiegoś czasu zauważyłem w aucie, że nawiew działa pulsacyjnie - tak jakby falował. Po przeczesaniu odpowiedniej grupy na FB dowiedziałem się, że winowajcą jest silniczek klapy obiegu zamkniętego. No i faktycznie, przy otwartym obiegu wykonuje on lekkie ruchy samoczynnie - zatrzymuje się dopiero po włączeniu obiegu zamkniętego. Rozebrałem silniczek i zgodnie z sugestiami wyczyściłem płytkę z potencjometrem, jednak nic to nie dało. Znajomy elektryk sprawdził mi potencjometr i jest on zepsuty. Niestety nie posiada on żadnych oznaczeń. Czy ktoś z was orientuje się, jaki jest symbol poprawnego potencjometru? Dodaję zdjęcia silniczka, płytki z potencjometrem.
    Płytka potencjometru z czterema pinami, leżąca na białym tle.
    Płytka drukowana z zamontowanym na niej potencjometrem zamkniętego obiegu powietrza, element elektroniczny z czterema pinami.
    Płytka drukowana z zamontowanym potencjometrem obrotowym, widok z góry na jasnym tle.
    Czarna obudowa silniczka klapy obiegu powietrza marki BEHR, trzymana w dłoni.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21566154
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3405
    Ten silniczek kosztuje 110zł z firmy Febi i działa bezproblemowo. Nie szkoda Ci czasu na poszukiwania potencjometru gdzie tu masz fabrycznie nowy zamiennik.
  • REKLAMA
  • #3 21566335
    arturito90
    Poziom 2  
    >>21566154 Przyznaję, że szukałem po numerach z silniczka i nie znalazłem odpowiednika. Znalazłem oryginał za około 950 zł. Jesteś w stanie mi podlinkować?
  • REKLAMA
  • #4 21566351
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Spoko a możesz jeszcze wrzucić fotkę cięgna silniczka. Tą stronę która jest na filmie.
  • #5 21566382
    arturito90
    Poziom 2  
    >>21566351 Proszę
    Osoba trzyma w ręku czarną plastikową część samochodową z widocznym logo VW i oznaczeniami.
    Czarna plastikowa część samochodowa, trzymana w dłoni, na tle stołu z różnymi przedmiotami.
    Czarna plastikowa część samochodowa trzymana w dłoni, z widocznym logo VW i oznaczeniami technicznymi.
  • REKLAMA
  • #6 21566387
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    A czy czasami te cięgno nie jest wyjmowane?
    Ten typ silniczka występuje z różnymi cięgnami dlatego pytam.
  • #7 21566470
    arturito90
    Poziom 2  
    >>21566387 Niestety nie jest

Podsumowanie tematu

✨ W Seacie Ibiza 6J 1.2 MPI z 2012 roku występuje problem z pulsacyjnym działaniem nawiewu spowodowanym uszkodzonym potencjometrem w silniczku klapy obiegu zamkniętego. Po demontażu i oczyszczeniu płytki z potencjometrem problem nie ustąpił, a elektryk potwierdził uszkodzenie potencjometru, który nie posiada oznaczeń. W dyskusji zaproponowano zakup fabrycznie nowego silniczka klapy obiegu zamkniętego firmy Febi, dostępnego za około 110 zł, jako praktyczne i bezproblemowe rozwiązanie, zamiast poszukiwania samego potencjometru. Autor wskazał, że oryginalna część kosztuje około 950 zł. Dodatkowo omówiono kwestie dotyczące cięgna silniczka, które w tym modelu nie jest wyjmowane, a silniczek występuje z różnymi typami cięgien.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA