logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW wzmacniacz OEM 9 264 953 – brakujący element SMD obok HCT193

Doyle 31 Maj 2025 18:06 165 1
REKLAMA
  • #1 21565943
    Doyle
    Poziom 1  
    Cześć,

Naprawiam oryginalny wzmacniacz BMW (numer części 9 264 953) z samochodu BMW F10 535i (2011).

Na płytce PCB w pobliżu układu scalonego NXP 74HCT193 brakuje jednego elementu SMD – prawdopodobnie jest to ceramiczny kondensator lub rezystor w obudowie 0603. Element został oderwany lub przepalony.

Mam zdjęcia:
    – Płytki PCB z miejscem po elemencie,
    – Oderwanego elementu (leży na białej kartce),
    – Widoku ogólnego płytki.

Proszę o pomoc w identyfikacji:
    – Czy to był kondensator czy rezystor?
    – Jaka była wartość (µF / Ω)?
    – Może ktoś ma taką samą płytkę lub schemat?

Z góry dziękuję za każdą pomoc!
    Zbliżenie na fragment płytki PCB wzmacniacza BMW z widocznymi układami scalonymi NXP HCT193, Xilinx i pustym polem po usuniętym elemencie SMD 0603.
    Płytka PCB wzmacniacza BMW z brakującym elementem SMD niedaleko układu scalonego, widoczny fragment osłony ochronnej.
  • REKLAMA
  • #2 21568405
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    To kondensator. Na moje oko bardziej to wygląda na uszkodzenie wywołane zalaniem, bo gdyby ten element został przepalony, to raczej stałoby się to w sposób znacznie bardziej widowiskowy - zostałyby ślady przypalenia na płytce.
    Zweryfikuj miernikiem, czy element nie ma zwarcia, jeżeli nie - pokusiłbym się o pomiar pojemności i ponowne przylutowanie elementu lub dobranie zamiennika.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA