logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tefal X-Force Flex 11.60 TY9890 – uszkodzenia mosfetów i rezystorów w baterii, przyczyny?

02 Cze 2025 19:52 5175 28
  • #1 21567912
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #2 21568545
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 248
    riczi56 napisał:
    po podłączeniu szczotki na krótko działa bez problemu i nie pobiera dużego prądu, bo 200mA przy 25V, więc jest to dla mnie dziwne jak ona może być winna.

Może by trzeba jakoś pomierzyć ile to "niewiniątko" pobiera pod
    obciążeniem i to przy dłuższym czasie i jakie tam parametry mają te "mosfety".
  • #3 21568555
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21568578
    Przemcio
    To są dwie opcje:
    - silnik z czasem eksploatacji pobiera pod obciążeniem więcej niż 2A,
    wiadomo jak to w odkurzaczu - pył, włókna i opory na wałkach.
    - ten tranzystor wg noty katalogowej - może mieć za małą powierzchnię odprowadzenia ciepła.
    W opisu jest info, że na laminacie FR4 potrzebuje 650mm2 powierzchni do odprowadzenia ciepła.
    Trzeba się jeszcze przyjrzeć wykresom bo wydaje mi się, że ten tranzystor mocno zmienia
    parametry wraz ze wzrostem temperatury.

Wrzuć może fotkę tej elektroniki z niego jak dasz radę.
  • #5 21568963
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21579181
    Przemcio
    riczi56 napisał:
    Czytałem gdzieś, że palące się mosfety sterujące w tych odkurzaczach to norma gdyż padają silniki od elektroszczotki ...

Szkoda, że nie ma informacji czy i na jaki czas jest to skuteczna naprawa.
    Trochę myślałem o tym i może faktycznie silnik nawet jeżeli pobiera bez
    obciążenia 200mA a jest zużyty to pod obciążeniem pobiera więcej lub
    jest na tyle słaby, że w czasie pracy może się zatrzymać.
    Same tranzystory pomimo tego, że mogą pracować z dużym prądem
    to przy zmianie temperatury pracy mocno zmieniają się ich parametry.
    Jeżeli całość pracuje z akumulatorów to przy problemie z silnikiem
    prąd chwilowy w impulsie może być bardzo duży.
    Co do odprowadzenia ciepła skojarzyłem tranzystory produkowane
    w innej technologii gdzie przy podobnej powierzchni chłodzenia
    prąd pracy dochodzi do 20A. Ale to raczej nie ten kierunek.
    To takie rozważania teoretyczne w sytuacji gdzie sprzęt cierpi
    na "typową usterkę".
    Jeszcze Twoje pytanie dotyczące rezystora pomiarowego, który też ulega uszkodzeniu.
    Teoretycznie pomiar powinien sterować silnikiem i wyłączyć go ale czy
    tak się dzieje. Jeżeli taki rezystor o wartości poniżej 1 Ohma nawet w wersji SMD2512 (2W lub 3W) ulega spaleniu
    to naprawdę wartość prądu jest bardzo duża. Być może stąd wynika też
    problem z naładowaniem aku.

Jeżeli się to zbierze w całość to wszystko wskazuje na uszkodzony silnik.
  • #7 21579199
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21613802
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Ocena: 57
    Dokladnie mam to samo na jedbej baterii dziala a na innej juz nie dziala ta elektroszczotka. I ogolnie to mam dwa takie odkurzacze jeden dziala drugi nie chce wogole zagadac z tymi bateriami. Ktore to dokladnie te mosfety???
  • #9 21623985
    ksk100
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    >>21567912 Możesz napisać albo wstawić fotki, które to elementy, rezystor i mosfet, jakie mają parametry i gdzie to kupiłeś? Na drugiej baterii wszystko jest ok. Po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że odkurzając dywan [wysokie włosie] na opcji TURBO nastąpił zgon elektroszczotki. Chciałbym to naprawić i po prostu nie używać opcji turbo. Do tej pory 3 lata działało wszystko, gdyż nie była używana opcja turbo, takie moje skromne wnioski. Mam jeszcze pomysł, przełączyć elektroszczotkę pod silnik główny, tylko nie wiem, czy tam też sterowanie nie jest przez mosfet?
  • #10 21624000
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21624169
    ksk100
    Poziom 5  
    >>21624000 Witam ponownie, pomierzyłem wszystko, rezystor i mosfet wyglądają na dobre, nie mam więcej pomysłów.
  • #12 21624225
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21644338
    ksk100
    Poziom 5  
    >>21624225 Rezystor R48 o oznaczeniu 033 jest przepalony, ale kalkulator online SMS pokazuje różne wartości: jeden — 3 kΩ, inny 3,3 kΩ; według twojego linku jeszcze inaczej, a w sklepie z elektroniką facet mówi jeszcze coś innego i nie wiem, co zamówić.
  • #14 21644447
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3802
    ksk100 napisał:
    Rezystor R48 o oznaczeniu 033 jest przepalony
    Pokaż go zatem na dobrym foto bo zapewne źle go odczytujesz...
  • #15 21644641
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21650275
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Witajcie, i ja dodam coś od siebie z tym odkurzaczem. Klientka mi przywiozła takiego do naprawy. Usterka: działa, ale nie kręci się elektroszczotka. Po rozebraniu baterii spalony mosfet, ale że mam takiego trupa, to przelutowałem go z trupa i wszystko działało, ale tylko przez chwilę. I znowu padło klienta, więc postanowiła kupić nową baterię w Media Expert za niebotyczne 480 zł. Efekt? Podziałał godzinę i to samo — nie działa elektroszczotka, 3 razy jej wymieniali to w media expercie i to samo. Niestety klientka się potem poddała, bo chciałem zobaczyć tę dużą elektroszczotkę, w jakim jest stanie, i może to ona jest problemem, że pobiera z czasem za duży prąd. Bo mi dostarczyła tylko tę małą i ona już była mega zajechana i zasyfiona włosami itp., więc opory spore miała. Ale tu jedyne rozwiązanie to kompleksowe rozebranie elektroszczotki na kawałki i czyszczenie, może coś pomoże. W ogóle dziwne, że elektronika baterii nie odcina jej, jak widzi o wiele za duży pobór, tylko jedzie dalej, aż się spali. I dochodzę do wniosku, że się nie opłaca tego robić, bo na AliExpress można dorwać tzw. pogromcę Dysona za 340 zł. Nie jestem generalnie za elektrośmieciami, ale ten Tefal to jakieś nieporozumienie.
  • #17 21650279
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21650293
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Mozliwe ale i tak to jest lipa bo nie dosc ze trzeba kupic elektroszczotke i jeszcze baterie i robi sie totalnie nieoplacalne bez gwarancji ze np. Nie padnie nam zaraz silnik za 300zl a wymiana to mordęga jest
  • #19 21650601
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21654732
    pkpintercity
    Poziom 13  
    Ciekawe jaki wplyw na to ma rura flex ??? Czy gdzies zwarcie robi hmmmmm
  • #21 21655232
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21838465
    bkondrot
    Poziom 8  
    Pomóżcie mi proszę, elektroszczotka w Tefal przestała mi działać. Niestety nie wiedziałam, że jest tam jakiś moduł. Wyczyściłam szczotkę pod wodą, pozostawiłam do osuszenia na kaloryferze, dość mocno się nagrzała. Rozkręciłam szczotkę, wyczyściłam ponownie. Raz działa, raz nie działa, działa na chwilę, potem się zaraz wyłącza, a ssanie na innych szczotkach - innych końcówkach - wszystko prawidłowo działa, tylko ta przestała współpracować, czy mam kupić nową?
  • #23 21838498
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 21838575
    bkondrot
    Poziom 8  
    >>21838498 Właśnie sprawdziłam: szczotka kręci się przez ok. 3 s, potem przestaje się kręcić, ale podświetlenie cały czas działa.
  • #25 21838580
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 21838605
    bkondrot
    Poziom 8  
    >>21838580 A czy sam silnik może się zalać? Czy można go wymienić? Nowa szczotka to ok. 350 zł, a robocizna - nie wiem, ile to może kosztować?
  • #27 21838607
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 21838611
    raks0
    Poziom 31  
    Ocena: 444
    Używana szczotka ok. 150 zł a sam silnik ok. 60 zł, można do sprzedawcy zadzwonić i się dogadać Link
  • #29 21838615
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Odkurzacz Tefal X-Force Flex 11.60 TY9890 ma problem z elektroszczotką, której silnik powoduje przepalanie rezystorów pomiarowych (R48 o wartości 0,033 Ω) oraz mosfetów sterujących (model NVMFS5C638NL). Uszkodzenia te pojawiają się mimo wymiany elementów i mogą być spowodowane zużyciem silnika elektroszczotki, który pod obciążeniem pobiera prąd przekraczający nominalne 2 A, lub niewystarczającym odprowadzeniem ciepła mosfetów na laminacie FR4. Problem nasila się przy pracy na trybie turbo, zwłaszcza na dywanach z wysokim włosiem, co może prowadzić do blokady szczotki i przeciążenia elektroniki baterii. Wymiana rury Flex (przewodu elastycznego) poprawiła sytuację u niektórych użytkowników, sugerując możliwość uszkodzeń mechanicznych lub zwarć w przewodach. Elektronika baterii posiada zabezpieczenia nadprądowe, które odcinają elektroszczotkę po krótkim czasie przeciążenia, jednak nie zawsze skutecznie zapobiegają uszkodzeniom mosfetów i rezystorów. Wymiana mosfetów i rezystorów na oryginalne lub odpowiedniki z dokładnymi parametrami (mosfet NVMFS5C638NL, rezystor Panasonic ERJ8BWFR033V 0,033 Ω 1 W) jest możliwa, ale bez gwarancji trwałości. Silnik elektroszczotki jest trudny do wymiany, a nowa szczotka kosztuje około 350 zł, natomiast używane części można znaleźć na rynku wtórnym. Problemy z bateriami, w tym przepalanie bezpieczników i miganie diod, mogą wskazywać na uszkodzenia elektroniki sterującej lub przeciążenia wynikające z uszkodzonego silnika szczotki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA