logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podgrzewanie balii ogrodowej wodą z instalacji CWU

rafalb76 04 Cze 2025 13:35 750 6
  • #1 21569482
    rafalb76
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Zastanawiam się nad podgrzewaniem wody w balii ogrodowej za pomocą domowej instalacji CWU. Balia ok 1 m3 wody, wersja z piecem wewnętrznym zanurzeniowym, coś takiego jak na zdjęciu:

Balia ogrodowa z zamontowanym wewnętrznym piecem zanurzeniowym, widoczna z przodu.

Czy zamiast tego pieca sensownym byłoby umieszczenie wężownicy ze stali nierdzewnej - coś w tym stylu:

Dwie wężownice ze stali nierdzewnej stojące na kostce brukowej przy ścianie.

Przez wężownicę chciałbym puścić ciepłą wodę z zasobnika CWU, na takiej samej zasadzie jak cyrkulacja ciepłej wody w instalacji. Pompa do cyrkulacji sterowana byłaby termostatem z czujnikiem w balii ustawionym na ok 38 st. Do tego dwa zawory odcinające system, kiedy nie jest używany i dwa na rurach w najniższym miejscu do opróżnienia wody (założenie, że rury poprowadzone wszędzie z odpowiednimi spadkami). Posiadam porządny piec gazowy z zasobnikiem, tyle że jest oddalony od tarasu gdzie będzie balia o ok. 10m. Rury musiałyby przebiegać przez garaż i częściowo na odcinku ok. 6m na zewnątrz budynku, czyli potrzebna dobra izolacja rur.

Schemat narysowałem następujący:

Schemat instalacji podgrzewania wody w balii ogrodowej z wykorzystaniem zasobnika ciepłej wody użytkowej i wężownicy z pompą oraz termostatem.

Na schemacie tylko jedna rura jest w izolacji, ale wiadomo, że powinny być obie, żeby system nie wychładzał wody już częściowo nagrzanej przy niższych temperaturach otoczenia.

I tu pora na pytania:
    1. Czy to w ogóle ma sens?
    Jeśli tak, to:
    2. Jak duża musiałaby być wężownica (ile metrów rury np. fi 25mm zanurzonej w wodzie)?
    3. Czy temperatura 50 st. CWU wystarczy, żeby nagrzać balię do 38 st. przy temperaturze zewnętrznej ok. zera i ile czasu może to potrwać?
    4. Jakie rury i w jakiej izolacji zastosować na tych 10 metrach od pieca do balii?
  • #2 21569798
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3766
    rafalb76 napisał:
    Czy to w ogóle ma sens?
    Sądzę, że są lepsze rozwiązania. Przede wszystkim doprowadzenie CWU do balii ogrodowej wiąże się z ogromnymi stratami, a to koszty. Żeby je zminimalizować, także trzeba sporo wydać. Może przemyśl trzy inne, bardzo proste rozwiązania:
    - kolektor solarny,
    - sporo czarna beczka i wężownica z obiegiem grawitacyjnym,
    - prosta instalacja PV, którą w zimie także wykorzystasz, na przykład do dogrzewania CWU.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21588896
    rafalb76
    Poziom 11  
    Tu nawet nie chodzi o koszty, tylko o wygodę i szybkość działania. Włączam, ustawiam temperaturę na 38 st i chcę jak najszybciej skorzystać. Nie muszę przy tym stać, kontrolować, dokładać drewna, itp. Rozwiązanie z kotłem gazowym podoba mi się najbardziej, tylko te butle z gazem... Podobno dość często trzeba je wymieniać. A nie znalazłem póki co kotła do balii na gaz ziemny.
  • #4 21589651
    Mobali
    Poziom 43  
    rafalb76 napisał:
    Tu nawet nie chodzi o koszty, tylko o wygodę i szybkość działania.
    Szybkość działania zależy wyłącznie od efektywności zastosowanego układu grzejnego. Jeśli nie będzie wydajny, to nie nagrzeje zbyt szybko. Generalnie, przy tych ilościach wody, raczej nie spodziewałbym się błyskawicznego dogrzania do 38 stopni. A co do wygody oraz możliwości ustawienia zadanej temperatury, da się to zrealizować przy każdym systemie grzania. Wystarczy termostat sterujący pompką obiegową. Generalnie, najbardziej uniwersalna jest instalacja elektryczna zasilana z PV. Ten rodzaj energii oferuje najwygodniejsze sterowanie i możliwość łatwego programowania. Latem światło jest od wczesnych godzin porannych, więc jak wstaniesz, to balia będzie już podgrzana.
    rafalb76 napisał:
    ...tylko te butle z gazem... Podobno dość często trzeba je wymieniać.
    Owszem. W bardzo niesprzyjających warunkach może się zdarzyć nawet co kilka dni. Taki kocioł zużywa około jednego kilograma LPG na godzinę. W typowej butli jest około 11kg paliwa.
    rafalb76 napisał:
    A nie znalazłem póki co kotła do balii na gaz ziemny.
    A jak wyobrażasz sobie bezpieczne doprowadzenie i eksploatowanie instalacji gazowej... przy balii ogrodowej?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21589810
    rafalb76
    Poziom 11  
    Widziałem filmik na YT, gdzie facet podgrzewa balię pompą ciepła (nie jakaś lepianka, tylko zakup gotowego systemu balii z pompą ciepła dostosowaną do niej). Sytuacja ma miejsce przy niskich temperaturach, około 5st na zewnątrz o ile pamiętam i okazuje się, że po 3 godzinach temperatura wody wzrosła o jakieś 20st. więc marnie to działa. PV też moim zdaniem się do tego nie nada, chyba że z magazynem energii, bo jesienią i zimą wcześnie robi się ciemno, a cały bajer polega na tym, żeby sobie w weekend wieczorkiem wskoczyć ze znajomymi.

Cytat:
    A jak wyobrażasz sobie bezpieczne doprowadzenie i eksploatowanie instalacji gazowej... przy balii ogrodowej?

Tak sobie wyobrażam, że taras, gdzie będzie stała balia sąsiaduje z garażem, gdzie jest doprowadzony gaz. Przerabiam rurę gazową w taki sposób, aby szła do kotła domowego, oraz pod tą ścianę i na niej montuję kocioł do balii. Kocioł jest więc wewnątrz na ścianie, a rury z wodą przechodzą przez ścianę i niecały metr od niej wpadają do balii. Zaizolowanie metra rur z wodą to nie jakaś wielka filozofia.

Dlatego w moim pierwotnym pomyśle podgrzana woda brana jest z instalacji CWU, ponieważ wydawało mi się tańsze poprowadzenie zaizolowanych rur z wodą przez cały garaż na taras, niż przeróbka instalacji gazowej i zakup drugiego kotła. Mam wtedy wykorzystany istniejący już system na gaz ziemny. A wątpliwości dotyczą tego, czy wodą o temperaturze CWU ok. 50-55st da się ogrzać w miarę szybko (max. 2h) poprzez sytem z wężownicą 1m3 lodowatej wody. Bo działać to na pewno będzie, tylko ile potrwa podniesienie temperatury metra sześciennego wody z 8st. do 38st.
  • #6 21589867
    Mobali
    Poziom 43  
    rafalb76 napisał:
    około 5st na zewnątrz o ile pamiętam i okazuje się, że po 3 godzinach temperatura wody wzrosła o jakieś 20st. więc marnie to działa.
    Moim zdaniem, przy takiej pojemności, to całkiem niezły wynik. Koszt ogrzewania za pomocą PC jest znacznie niższy, a reszta to tylko odpowiednio wczesne włączenie podgrzewania lub zaprogramowanie takiej funkcji kilka godzin wcześniej. PC pracuje także w okresach, gdy balia nie jest używana, więc można przygotować sobie ciepłą wodę odpowiednio wcześniej. Nie ma obecnie takiej dostępnej technologii, która podgrzeje sporą balię z wodą w ciągu jednej chwili. Można przecież łatwo policzyć, ile energii należy dostarczyć, żeby podnieść temperaturę na przykład tysiąca litrów wody o 10 stopni C. Warto też pamiętać, że balia nie jest układem idealnym i cechuje się ogromnymi stratami (na zewnątrz szybko wychładza się).
    rafalb76 napisał:
    PV też moim zdaniem się do tego nie nada, chyba że z magazynem energii...
    Budowanie magazynu energii nie ma żadnego sensu przy tych mocach i okazjonalnym oraz nieregularnym korzystaniu z energii. Taka instalacja będzie bardzo droga i nigdy się nie zwróci.
    rafalb76 napisał:
    ponieważ wydawało mi się tańsze poprowadzenie zaizolowanych rur z wodą przez cały garaż na taras, niż przeróbka instalacji gazowej i zakup drugiego kotła
    Dość karkołomne rozwiązanie, ale kto chcącemu zabroni. Zamiast robić takie inwestycje, zastosuj po prostu programowane elektryczne podgrzewanie balii. Z inwestycji będziesz miał tylko doprowadzenie energii. Koszty grzania energią są wyższe, ale przy okazjonalnym korzystaniu z balii miną lata, zanim różnica będzie tak duża, że "przegoni" zakup kotła gazowego i wykonania instalacji gazowej czy doprowadzenia CWU i używanej w ten sposób energii. Przy instalacji elektrycznej, będziesz mógł sobie wygodnie włączać podgrzewanie zdalnie, zanim użyjesz balię, a całość działa niezależnie od pogody i warunków. Zaletą jest także łatwa likwidacja tego wszystkiego na zimę, a także na przykład za dwa lata...jak koncepcja się zmieni.;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21590028
    rafalb76
    Poziom 11  
    Mobali napisał:
    Z inwestycji będziesz miał tylko doprowadzenie energii

O Panie kochany... okazuje się, że doprowadzenie energii to może być najdroższe rozwiązanie :)

To jest wątek o zabezpieczeniu jakie musi posiadać podłączenie balii do prądu, w którym zapytałem jaki rodzaj różnicówki użyć. Jak chcesz to poczytaj - inwestycja idzie już w tysiące, a na horyzoncie prokurator i więzienie ;)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4007280.html

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podgrzewania wody w balii ogrodowej o pojemności około 1 m³ za pomocą domowej instalacji ciepłej wody użytkowej (CWU). Rozważane jest zastąpienie tradycyjnego pieca zanurzeniowego wężownicą ze stali nierdzewnej, przez którą przepływałaby ciepła woda z zasobnika CWU, sterowana termostatem ustawionym na 38°C oraz pompą cyrkulacyjną. Wskazano jednak na znaczne straty ciepła i koszty związane z doprowadzeniem CWU do balii, co może wymagać dodatkowych nakładów na izolację i systemy odcinające. Zaproponowano alternatywne rozwiązania: kolektor solarny, czarną beczkę z wężownicą i obiegiem grawitacyjnym oraz instalację fotowoltaiczną (PV) z możliwością dogrzewania CWU, choć PV wymaga magazynu energii dla efektywności w sezonie jesienno-zimowym. Omówiono również użycie kotła gazowego, który zapewnia szybkie nagrzewanie i wygodę sterowania, ale wiąże się z koniecznością wymiany butli LPG i wyzwaniami bezpieczeństwa przy instalacji gazowej na zewnątrz. Pompa ciepła dedykowana do balii jest efektywna energetycznie, lecz wolniejsza w podgrzewaniu. Podkreślono, że szybkie podgrzanie dużej objętości wody jest trudne i kosztowne, a instalacje magazynujące energię nie są opłacalne przy okazjonalnym użytkowaniu. Wskazano na konieczność odpowiedniego zabezpieczenia elektrycznego przy podłączeniu balii do prądu, co może generować dodatkowe koszty i wymogi prawne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA