logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie cwu z PV – dwa zbiorniki szeregowo, gazowy + z grzałką, stabilność temp

newyorkertychy 30 Sty 2026 11:00 2013 81
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy mogę połączyć szeregowo drugi zasobnik CWU z grzałkami przed obecnym zasobnikiem gazowym i czy bez zaworu mieszającego w kranach nie będą skakać temperatury?

Tak, takie szeregowe połączenie dwóch zasobników CWU działa i jest normalnie stosowane: najpierw zasobnik grzany z PV, potem zasobnik dogrzewany kotłem gazowym, a ciśnienie z wodociągu przepchnie wodę przez oba zbiorniki [#21824464][#21826285] Przy poprawnym układzie nie powinno być „falowania” temperatur w kranach, bo cieplejsza woda z pierwszego zbiornika będzie dostępna od razu i po prostu dogrzeje drugi zasobnik [#21824307][#21824869] Zawór mieszający/termostatyczny na wyjściu jest jednak zalecany, żeby ustawić stałą temperaturę na instalacji i zabezpieczyć domowników przed zbyt gorącą wodą, zwłaszcza gdy pierwszy zasobnik ma być grzany wyżej, np. do 70°C [#21824464][#21824910] Warto też dać zawór bezpieczeństwa przy każdym zasobniku oraz naczynie przeponowe dobrane do sumy pojemności obu zbiorników albo osobne dla każdego [#21824910]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 21824101
    newyorkertychy
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam.Mam zbiornik nowy 120 o na cwu zasilany z pieca gazowego.Nie ma w nim możliwości zabudowania grzałek.Majac nadwyżkę z PV chce ogrzewać cwu.I teraz pytanie.Czy szeregowe połączenie obecnego zbiornika z dodatkowym zbiornikiem cwu z grzałkami to dobre rozwiązanie?Ustawiam na piecu co temp cwu na 50 stopni a na zbiorniku z grzałkami np 70.Na wyjściu cwu na dom daje zawór mieszający aby za gorąco woda nie poszła do kranów.Czy będzie to działać.Czy nie będzie efektu falujących temperatur wody w kranach?Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie.?
  • #2 21824129
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3354
    Są dostępne anodo-grzałki montowane w miejsce anody magnezowej. Czasem to rozwiązuje problem. Jak chcesz grzać wodę prądem to może lepsza będzie w twoim wypadku mała pompa ciepła do CWU. W lato spokojnie grzeje a jeszcze zimne powietrze z niej można wykorzystać do klimatyzowania pomieszczeń. Trzeba tylko odpowiednio kanały poprowadzić.
  • #3 21824156
    MichałS
    Poziom 36  
    Ocena: 686
    Mała pompa nie tylko "rozmnoży" ilość pozyskanej energii, ale też dobry osuszacz. Problem może być w tym zasobniku 120l, bo pewnie nie ma 2-giej wężownicy. Do tego pod pompę potrzebna jest wyraźnie dłuższa wężownica.
  • #4 21824181
    witekem
    Poziom 24  
    Ocena: 176
    MichałS ma rację z wężownicą. Warto podkreślić, że wężownica to tylko z miedzi a nie ze stali nierdzewnej.

Przypomnę, że miedź ma 25 razy większą przewodność cieplną jak stal nierdzewna. TAK aż 25 razy!!!

Ponadto 120L na dom to mało - warto już zmodyfikować i wymienić na np.300 l czy 400L. I ciepłą wodę warto wykorzystać do zasilania pralki czy zmywarki naczyń.
    Tu sa ogromne oszczędności .

I jak mówią, lepiej grzać wodę niż chińskie akumulatory w tzw. magazynach akumulatorowych.
  • #5 21824244
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 276
    witekem napisał:
    wężownica to tylko z miedzi a nie ze stali nierdzewnej.

Bez przesady, przy tak niewielkiej grubości ścianki nie ma to praktycznie znaczenia.
    Ale kto bogatemu zabroni.
  • #6 21824258
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3354
    Jak brak wężownicy można zastosować wymiennik płytowy i pompkę. Dwa większość pomp jak jest montowana w miejscu gdzie temperatura nie spada poniżej 0 C można grzać wodę bezpośrednio bo wymiennik w niej wytrzymuje te 3-5 barów ciśnienia i wystarczy zrobić obieg z bojlerem z zaworem zwrotnym by nie było pasożytniczych/samoczynnych obiegów wstecznych ,które wychładzały by bojler na postoju.
  • #7 21824287
    newyorkertychy
    Poziom 7  
    Dziękuję za porady.Ale mnie interesuje czy te dwa zbiorniki połączone w szereg tj.zas.z wodociągów>dodatkowy zbiornik z grzałkami(200l)>zbiornik CWU z pieca(120l) czy będzie działać bez problemów tj. np.falowania temp wody w kranach bo takie słyszałem opinie na ten temat.Pompa to koszty i komplikacja układu więc myślę nad prostym rozwiązaniem jakim jest grzałka zasilana nadwyżkami z PV.?
  • #8 21824301
    witekem
    Poziom 24  
    Ocena: 176
    Kolego "michal.zd
    To tak, to dlaczego robisz instalacje elektryczną kablem miedzianych a nie stalowym czy nawet aluminiowym .
    Co ? Tylko miedzianem, przecież według ciebie to nie ma znaczenia.
    Czy kabel stalowy, aluminiowy czy miedziany aby taniej czyli stalowy ....
    Taki masz w domu ?
    W skandynawi jest zakaz stosowania wężownic stalowych -
    A u nas . A u nas po co , czy to ma znaczenia?
  • #9 21824307
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 723
    @newyorkertychy , moim zdaniem co chcesz zrobić będzie hulać.

newyorkertychy napisał:
    Czy nie będzie efektu falujących temperatur wody w kranach?

Czemu miałyby być jakieś "falujące temperatury"?

Obecny zbiornik cwu masz zasilany z wodociągów. Co niby zrobi się nie tak jak będzie zasilany z drugiego zbiornika grzanego z PV?
  • #10 21824308
    michal.zd
    Poziom 31  
    witekem napisał:
    Tylko miedzianem, przecież według ciebie to nie ma znaczenia.

Też nie prawda,
    witekem napisał:
    Taki masz w domu ?

Mam cu i al, stalowe przewody są stosowane na kolei,
    ale to nie o tym wątek.
    witekem napisał:
    czy to ma znaczenia?

Jest jeszcze jeden czynnik, ważniejszy: cena.
    Zresztą przewodność cieplna miedzi wynosi ok. 370–400 W/(m K), dla stali jest to ok. 58. Miedź więc przewodzi ciepło około 7 razy lepiej a nie tak jak napisałeś.

Dodano po 2 [minuty]:

newyorkertychy napisał:
    porady.Ale mnie interesuje czy te dwa zbiorniki połączone w szereg tj.zas.z wodociągów>dodatkowy zbiornik z grzałkami(200l)>zbiornik CWU z pieca(120l) czy będzie działać bez problemów

Będzie. Chyba ktoś tak ma połączone dwa bojlery, @maverick73 ?
  • #11 21824319
    newyorkertychy
    Poziom 7  
    Np.zastanawia mnie taki fakt:że grzałka grzeje do 70 stopni a zbiorniku drugim ogrzewanym z pieca co będę miał ustawione np.50 stopni.Czy woda przepływając podczas odkręconego kranu ze zbiornika z grzałkami do zbiornika ogrzewanego piecem co nie będzie "wciskać"sie do górnej części tego zbiornika że względu na różnice temperatur między zbiornikami?To mnie ciekawi?
  • #12 21824321
    michal.zd
    Poziom 31  
    newyorkertychy napisał:
    stopni.Czy woda przepływając podczas odkręconego kranu z zbiornika z grzałkami do zbiornika ogrzewanego piecem co nie będzie "wciskać"sie do górnej części tego zbiornika że względu na różnice temperatur między zbiornikami?To mnie ciekawi?

O to chodzi, będzie cieplejsza dostępna od razu.
  • #13 21824327
    newyorkertychy
    Poziom 7  
    michal.zd napisał:
    O to chodzi, będzie cieplejsza dostępna od razu.

To w takim razie czy konieczne jest dołożenie jakiegoś zaworu termostatycznego(mieszającego )na wyjsciu cwu na dom aby nikt z domowników sie nie poparzył?

Dodano po 7 [minuty]:

Schemat instalacji CWU z dwoma zbiornikami i podłączeniem elektrycznym
    Znalazłem taki schemat. Czy jest poprawny. Wydaje się że tak.
  • #14 21824380
    michal.zd
    Poziom 31  
    newyorkertychy napisał:
    Znalazłem taki schemat. Czy jest poprawny. Wydaje się że tak.

Mi się wydaje że nie, ale najlepiej aby ocenił ktoś na forum hydraulicznym a nie elektrycznym.
  • #16 21824435
    iborkim
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    >>21824101 >>21824101 >>21824101
    Mam tak podłączone szeregowo dwa zbiorniki CWU (pierwszy grzany z kolektora słonecznego zasila drugi, grzany pompą ciepła), działa to bezproblemowo już od 3 lat, pompa włącza się tylko wtedy, gdy kolektor słoneczny nie daje rady (porą zimową).
  • #17 21824444
    newyorkertychy
    Poziom 7  
    iborkim napisał:
    Mam tak podłączone szeregowo dwa zbiorniki cwu (pierwszy grzany z kolektora słonecznego zasila drugi grzany pompą ciepłą), działa to bezproblemowo już ze 3 lata, pompa włącza się tylko wtedy gdy kolektor słoneczny nie daje rady( porą zimową).

Jakie temperatury masz ustawione na poszczególnych zbiornikach.? Rozumiem że solary grzeją wodę do temp.wyższych niż PC i nie masz problemów ze "skaczącą" temp wody w kranach tzn.raz ciepła raz zimna?
  • #18 21824461
    michal.zd
    Poziom 31  
    newyorkertychy napisał:
    Powód?

To co pokazałeś to układ równoległy, wymagający jakiegoś systemu przełączania. Ty chcesz zrobić szeregowy, który nie wymaga sterownika.
    Ps zawór termostatyczny zawsze warto założyć na wyjściu bojlera aby temperatura wody była jak najdłużej stała. Tym bardziej że chcesz grzać ile się da.
  • Pomocny post
    #19 21824464
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2673
    newyorkertychy napisał:
    Dziękuję za porady.Ale mnie interesuje czy te dwa zbiorniki połączone w szereg tj.zas.z wodociągów>dodatkowy zbiornik z grzałkami(200l)>zbiornik CWU z pieca(120l) czy będzie działać bez problemów tj. np.falowania temp wody w kranach bo takie słyszałem opinie na ten temat.

Będzie działać i tak właśnie się robi.
    Najpierw zasobnik grzany przez solary lub fotowoltaikę, a za nim w szereg zasobnik grzany kotłem.
    Kocioł dogrzewa wodę tylko tyle ile potrzeba. Jak solary lub fotowoltaika dogrzewa do temperatury wyższej jak kocioł to kocioł w ogóle się nie uruchamia. Jak słońca mało to solary lub fotowoltaika dogrzeją do niższej temperatury tyle ile może, a resztę do potrzebnej temperatury, dogrzewa kocioł.

Aby mieć stabilną temperaturę wody na wyjściu do instalacji ciepłej wody, zamontuj zawór mieszający. Ustawiasz konkretną temperaturę jaką chcesz mieć na wyjściu. Dzięki temu możesz zasobnik grzany fotowoltaiką grzać do wyższej temperatury i wtedy masz do dyspozycji większą ilość ciepłej wody.
  • #20 21824515
    newyorkertychy
    Poziom 7  
    Plumpi napisał:
    . Dzięki temu możesz zasobnik grzany fotowoltaiką grzać do wyższej temperatury i wtedy masz do dyspozycji większą ilość ciepłej wody.

Czyli tak po mału kończąc temat bez tego zaworu mieszającego możliwe by było falowanie temp.wody na wyjściu na dom?Jeszcze jedno pytanie?ten zbiornik z grzałką dajemy jako pierwszy za reduktorem i czy do niego dokładamy kolejne naczynie wybiórcze (120l gramy z pięciu i ok.200l grzane grzałką?
  • #21 21824869
    iborkim
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    newyorkertychy napisał:
    iborkim napisał:
    Mam tak podłączone szeregowo dwa zbiorniki cwu (pierwszy grzany z kolektora słonecznego zasila drugi grzany pompą ciepłą), działa to bezproblemowo już ze 3 lata, pompa włącza się tylko wtedy gdy kolektor słoneczny nie daje rady( porą zimową).

Jakie temperatury masz ustawione na poszczególnych zbiornikach.? Rozumiem że solary grzeją wodę do temp.wyższych niż PC i nie masz problemów ze "skaczącą" temp wody w kranach tzn.raz ciepła raz zimna?

Solary grzeją 1 zbiornik ile jest to możliwe( w lecie dochodzi do 80°) , następnie podgrzana woda idzie do zbiornika grzanego przez pompę ciepła z ustawioną temperaturą na 43 ( jeżeli solary nie zdążą podgrzać wody ponad 43° włącza się pompa i dogrzewa do zadanej temperatury)
    Nie ma możliwości żeby temperatura "skakała" raz ciepła raz zimna (połączenie szeregowe pierwszy zasila drugi).
    Dodatkowo baterie termostatyczne tam gdzie potrzebuję kontrolę nad temperaturą zbyt wysoką.
  • #22 21824910
    Plumpi
    newyorkertychy napisał:
    Czyli tak po mału kończąc temat bez tego zaworu mieszającego możliwe by było falowanie temp.wody na wyjściu na dom?Jeszcze jedno pytanie?ten zbiornik z grzałką dajemy jako pierwszy za reduktorem i czy do niego dokładamy kolejne naczynie wybiórcze (120l gramy z pięciu i ok.200l grzane grzałką?

Co masz na myśli pisząc "falowanie"?
    Jeżeli obecnie masz tak, że temperatura ciepłej wody mocno skacze to coś masz źle podłączone lub źle zmontowane lub po prostu za mały zasobnik, a duże zapotrzebowanie na ciepłą wodę, albo po prostu nieodpowiedni zasobnik, który się nie nadaje do obecnego kotła.
    Jeżeli masz obecnie problem to może zrób zdjęcia i pokaż jaki masz zasobnik i jak obecnie jest podłączony.

Ten zawór mieszający ma ma zadanie zabezpieczyć domowników przed zbyt gorącą wodą, umożliwić grzanie do wyższej temperatury co przekłada się później na zwiększenie ilości dostępnej ciepłej wody oraz ustabilizować temperaturę wody.

Bezwzględnie przy każdym zasobniku powinien się znaleźć zawór bezpieczeństwa. Naczynie przeponowe jedno na dwa zasobniki o pojemności odpowiedniej dla sumy pojemności obydwu zasobników albo przy każdym zasobniku naczynie o pojemności odpowiedniej dla każdego z zasobników.
  • #23 21824954
    newyorkertychy
    Poziom 7  
    U mnie jest wszystko ok.Pytam bo na forum ktoś pisał że mogą wystąpić takie "falowania" podczas przepływu wody ze zbiornika o wyższej temp. do zbiornika o temp.niższej.

Dodano po 2 [minuty]:
    A jaki zbiornik najlepiej kupić?Dwie wężownice i dwie grzałki 200l wystarczy aby dobrze wykorzystać w takim układzie dwoma zbiornikami połączonymi szeregowo?
  • #24 21824977
    Plumpi
    Do czego Ci te wężownice w tym dodatkowym zasobniku?
    Masz jeszcze jakieś inne źródło ciepła?
    Co do grzałek to zależy jaką masz instalację PV i jaką przetwornicę czy 230V czy też niższe napięcie. Czy masz on-grid czy off-grid, jak masz rozliczaną energię w przypadku on-grid.
    Od tego zależy jakie grzałki zastosować i jakiej mocy oraz jak je podłączyć.
  • #25 21824989
    michalPV
    Poziom 31  
    newyorkertychy napisał:
    Witam.Mam zbiornik nowy 120 o na cwu zasilany z pieca gazowego.Nie ma w nim możliwości zabudowania grzałek.Majac nadwyżkę z PV chce ogrzewać cwu.I teraz pytanie.Czy szeregowe połączenie obecnego zbiornika z dodatkowym zbiornikiem cwu z grzałkami to dobre rozwiązanie?Ustawiam na piecu co temp cwu na 50 stopni a na zbiorniku z grzałkami np 70.Na wyjściu cwu na dom daje zawór mieszający aby za gorąco woda nie poszła do kranów.Czy będzie to działać.

Ile razy chcesz przeczytać, że to co chcesz zrobić będzie prawidłowo działać?

TAK, będzie to działać prawidłowo.
  • #26 21824994
    newyorkertychy
    Poziom 7  
    Co do PV to dopiero ja będę budował 10kwp więc przygotowuje się na wszystkie ewentualności więc pytam tu i tam.
    Wężownica pod kątem jakbym chciał przepiąć piec co na ten zbiornik z grzałkami w przypadku choćby awarii.Ale to tylko pytanie czy ma to sens ekonomiczny.?

Dodano po 58 [sekundy]:

michalPV napisał:
    Ile razy chcesz przeczytać, że to co chcesz zrobić będzie prawidłowo działać?

Już to wiem kolego.
  • #27 21825077
    Plumpi
    newyorkertychy napisał:
    Co do PV to dopiero ja będę budował 10kwp więc przygotowuje się na wszystkie ewentualności więc pytam tu i tam.
    Wężownica pod kątem jakbym chciał przepiąć piec co na ten zbiornik z grzałkami w przypadku choćby awarii.Ale to tylko pytanie czy ma to sens ekonomiczny.?

Na obecnych zasadach rozliczania PV nie ma najmniejszego sensu. Zakładanie, że będziesz miał nadwyżkę energii z PV, jest błędne. Dla energetyki Twoja instalacja jest wrzodem "na czterech literach", dlatego ceny skupu energii, kiedy jest nadwyżka produkcyjna, zazwyczaj są ujemne. Czyli de facto prosument powinien dopłacać energetyce, aby ta łaskawie odbierała wyprodukowaną energię.
    Produkcja energii z PV to okres letni i część okresu wiosny i jesieni. Wykorzystanie tej energii jest problematyczne, bo wymaga magazynu energii. Magazyny energii to spore koszty. W dzień, kiedy energia jest produkowana, to w domu masz niewielkie zapotrzebowanie na energię. Wieczorem i w nocy, kiedy potrzebujesz energii, produkcji nie ma.
    Zapotrzebowanie energetyczne domu:
    Na podgrzanie 300 litrów ciepłej wody od 10 do 60°C potrzeba ok. 18 kWh energii. Dla instalacji PV o mocy 10 kWp jest to raptem 2 godziny pracy w słoneczny, letni dzień. Ale żeby w 2 godziny nagrzać zasobnik 300 litrów, musiałbyś mieć zainstalowane grzałki o mocy 9 kW.
    Problem natomiast będzie w sezonach przejściowych, kiedy wydajność PV spadnie o połowę, a w okresie zimy do ok. 5-7%. Wtedy musisz dostosować moc grzałki do mocy PV. Dlatego ludzie stosują mniejsze zestawy ze sterownikami. Z tego powodu stosuje się też regulatory MPPT.
    Na potrzeby domowe potrzeba dziennie ze 3-6 kWh energii.
    Jak więc widzisz, 10 kWp w okresie letnim to dużo za dużo, a w okresach przejściowych dużo za mało. W okresie przejściowym "para będzie szła w gwizdek". Ani nie sprzedasz tej energii, ani nie wykorzystasz, bo nie masz jej jak zgromadzić. Nawet trudno jest ją zgromadzić w ciągu jednej doby, a co dopiero, aby zgromadzić ją w lecie na okres zimowy.

Aby zmagazynować energię w dzień i móc korzystać w nocy, to musisz dysponować magazynem energii co najmniej 4-5 kWh. Taki magazyn można zbudować np. na MPPT + 4 szt. akumulatorów żelowych/AGM 12 V 100 Ah. Koszt samych akumulatorów to już ze 2 tys. minimum.
    A to tylko jest magazyn energii na potrzeby oświetlenia, pracy sprzętu AGD, kotła CO.
    Suma summarum koszt podgrzewania ciepłej wody przy użyciu PV staje się większy niż koszt podgrzewania gazem. Ludziom się wydaje, że energia ze słońca jest za darmo. Niestety nie jest za darmo, bo kupując sprzęt, płaci się na start sporo kasy i bez jakiejkolwiek gwarancji zwrotu tych kosztów.

PV w obecnych czasach ma sens, jeżeli zużywasz tę energię, kiedy jest ona produkowana, np. masz firmę, która potrzebuje energii elektrycznej do pracy maszyn.
    Do celów domowych ma tylko sens na wypadek "W". Czyli jakiejś wojny czy dłuższych przerw w dostawach energii. Ale do takich celów wystarczy o wiele mniejsza instalacja. Na wypadek przerw zasilania po prostu o wiele lepszy będzie agregat prądotwórczy.

Do podgrzewania CWU o wiele lepsze są solary, bo są wydajniejsze przy tej samej powierzchni, a do tego lepiej zarządzają energią cieplną i są mniej problemowe w użytkowaniu. Ich zaletą jest to, że nawet zimą można wykorzystać produkowaną energię. W przypadku PV jest ten problem, że kiedy moc fotowoltaiki spada, to trudno jest ją wykorzystać do zasilania grzałek. Trzeba wtedy stosować kilka grzałek i odłączać ich część, aby PV mogła bezpośrednio je zasilić.

Niestety szanowne, nasze, kochane państwo robi w c... swoich obywateli, bo z jednej strony namawia na inwestowanie w OZE, a z drugiej strony robi wszystko, aby to OZE nie było opłacalne dla obywatela.
  • #28 21825105
    michalPV
    Poziom 31  
    @Plumpi , mimo, że w większości piszesz zgodnie z rzeczywistością to kwestie grzania cwu już są totalnie z czapy, np. te:
    Plumpi napisał:
    PV w obecnych czasach ma sens, jeżeli zużywasz tę energię, kiedy jest ona produkowana, np. masz firmę, która potrzebuje energii elektrycznej do pracy maszyn.
    Do celów domowych ma tylko sens na wypadek "W"

Owszem, najlepiej użytkować energię z PV w ciągu dnia a więc:
    A. grzać CWU (im większy zbiornik tym lepiej)
    B. magazynować ją (ale nie żadnymi żelowymi/AGM bo się nie nadają do pracy cyklicznej tylko LiFePo4)

A już, że do celów domowych PV się obecnie nie nadaje lub inaczej tylko na wypadek "W" to totalny fałsz.
    Jest paru tu na forum użytkowników w tym ja, gdzie PV zapewnia 50-60% rocznego zapotrzebowania na prąd (łącznie z grzaniem cwu od marca do października)
    Kwestia policzenia obecnych kosztów instalacji PV i zysków.

Mi w 2025r. moje w sumie 5kWp zapewniło 60% prądu jaki zużyłem w cały rok. 60% tylko przez to, że miałem jeszcze mały magazyn 2x60Ah.
    Obecny styczeń dostarczył mi ok.30% prądu jaki zużyłem w tym miesiącu (ale to już z magazynem 2x300Ah)

Plumpi napisał:
    Do podgrzewania CWU o wiele lepsze są solary, bo są wydajniejsze przy tej samej powierzchni, a do tego lepiej zarządzają energią cieplną i są mniej problemowe w użytkowaniu. Ich zaletą jest to, że nawet zimą można wykorzystać produkowaną energię.

Parokrotnie było to obalane, że solary są lepsze od PV. Były jak panele kosztowały po 700-800zł ale teraz panele PV są po 200zł
    Solary są tylko wyłącznie lepsze z uwagi na mniejszą powierzchnię potrzebną na ich montaż.
    Mniej problemowe to już w ogóle bzdura
    Najprostsze grzanie cwu dzięki PV to:
    panele -> przetwornica do cwu -> grzałka w bojlerze. No i proste połączenia elektryczne. KONIEC

A na co się składa system z solarami?

Dodano po 7 [minuty]:

newyorkertychy napisał:

Koszt bojlera z wężownicą vs koszt bojlera bez wężownicy.
    Różnica w cenie (jeśli będzie) będzie Twoim wyznacznikiem sensu ekonomicznego.
  • #29 21825123
    newyorkertychy
    Poziom 7  
    Panowie dziękuję za rzeczowe porady.Ja jestem na etapie liczenia tego wszystkiego pod względem ekonomicznym.Zakladalem że 10 KWP da w słoneczne letnie dni ok 70kw.Zakladalem również magazyn energii 32 kwh.Wiec w ciągu dnia zużywał bym na potrzeby bytowe ok 10kwh na bieżąco,do tego lądował magazyn 32kwh,resztą produkcji bym grzał cwu.Jakby było kilka dni z rzędu że słońcem to być może jakaś część energii poszła by do ZE za 0zl.Trudno.Ewentualnie wiedzac że na drugi czy trzeci dzień ma być cały czas słońce możnaby rozładować magazyn wieczorem za jakąś tam kasę.Mam też klimę która mógłbym zużywać nadmiar energii np.marzec-maj październik-listopad?Takie są moje założenia i moja ideą jest zużycie całej lub większej części produkcji z PV.Chetnie dowiem się co na ten temat myślicie.
  • #30 21825205
    Plumpi
    michalPV napisał:
    A. grzać CWU (im większy zbiornik tym lepiej)

Wielkość zbiornika dobiera się do potrzeb, a nie na zapas Przecież nikt nie będzie kupował zbiornika do CWU o pojemności 800 czy 1000 litrów dla 2, 3 czy nawet 4-osobowej rodziny, bo jest to kompletny bezsens. Kupno większego zasobnika nie przyniesie większego wykorzystania nadprodukcji PV, bo z CWU zużywa się tylko tyle energii ile wynika z codziennego zużycia ciepłej wody.

michalPV napisał:
    B. magazynować ją (ale nie żadnymi żelowymi/AGM bo się nie nadają do pracy cyklicznej tylko LiFePo4)

Oczywiście LiFePO4 są lepsze, ale cena prawie 2 krotnie wyższa.

michalPV napisał:
    Najprostsze grzanie cwu dzięki PV to:
    panele -> przetwornica do cwu -> grzałka w bojlerze. No i proste połączenia elektryczne. KONIEC

No i plus drugi zestaw PV do innych potrzeb :)
    Albo prosty układ do grzania CWU, albo nieco bardziej problematyczne i droższe rozwiązanie do zasilania CWU + innych rzeczy w domu.

michalPV napisał:
    A na co się składa system z solarami?

Nie jest wcale bardziej skomplikowany od zestawu PV do grzania CWU.
    Porównywanie cen paneli PV z panelami solarnymi także jest bez sensu.
    Co z tego, że panel PV kosztuje 200-300zł, skoro aby uzyskać z takich PV tyle samo energii co z jednego kolektora słonecznego to potrzeba ponad 3 takie panele PV, czyli już koszt 600-900zł. Tyle samo kosztuje jeden panel kolektorowy.
    Najtańszy zestaw fotowoltaiczny, który służy tylko i wyłącznie do grzania CWU o mocy np. 3kW z zasobnikiem 300l to koszt rzędu 7-8 tysięcy zł. Zestaw kolektorowy o takiej samej mocy + zasobnik 300l z wężownicą + grzałką elektryczną (awaryjnie) - koszt podobny.
    Koszt montażu - niestety firmy montujące PV teraz rżną klientów, dlatego koszt montażu jest wyższy niż solarów. Montaż we własnym zakresie - jak ktoś umie zamontować PV to i z kolektorami sobie poradzi.

michalPV napisał:
    Koszt bojlera z wężownicą vs koszt bojlera bez wężownicy.
    Różnica w cenie (jeśli będzie) będzie Twoim wyznacznikiem sensu ekonomicznego.

Koszt zasobnika z wężownicą taki sam jak koszt zasobnika z grzałkami.
    Przecież grzałek nie masz za darmo w tym zasobniku. Często grzałki potrafią kosztować więcej jak wężownica.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zastosowania dwóch zbiorników CWU połączonych szeregowo: istniejącego zbiornika 120 l zasilanego z pieca gazowego oraz dodatkowego zbiornika 200 l z grzałkami zasilanymi nadwyżką energii z instalacji fotowoltaicznej (PV). Rozwiązanie to jest powszechnie stosowane i działa stabilnie, pod warunkiem zastosowania zaworu mieszającego na wyjściu CWU, który stabilizuje temperaturę wody i zapobiega ryzyku poparzeń. Woda z zasobnika grzanego grzałką do 70°C zasila zbiornik gazowy ustawiony na niższą temperaturę (np. 50°C), a ciśnienie z wodociągów zapewnia prawidłowy przepływ i brak cofania się wody między zbiornikami. Zawór termostatyczny jest zalecany dla bezpieczeństwa i stabilizacji temperatury. Dyskutowano także o alternatywach, takich jak pompy ciepła do CWU, wymienniki płytowe, czy anodo-grzałki montowane w miejsce anody magnezowej. Poruszono kwestie doboru pojemności zbiorników (zalecane 200-300 l lub więcej dla efektywnego wykorzystania energii PV), znaczenia wężownic (miedziane o wysokiej przewodności cieplnej) oraz ekonomicznej opłacalności magazynowania energii i rozliczeń z siecią w systemie on-grid. Wątpliwości dotyczyły również wpływu różnicy temperatur między zbiornikami na przepływ wody i ewentualne "falowanie" temperatury, które jednak w praktyce nie występuje przy prawidłowym montażu. Dyskusja objęła także porównanie systemów solarnych i fotowoltaicznych do grzania CWU, ich koszty, wydajność, oraz kwestie eksploatacyjne, takie jak wymiana glikolu w instalacjach solarnych i problemy z przegrzewaniem kolektorów. Wskazano, że system z dwoma zbiornikami połączonymi szeregowo jest prosty, skuteczny i pozwala na efektywne wykorzystanie nadwyżek energii PV do podgrzewania wody użytkowej, przy jednoczesnym dogrzewaniu gazowym w razie potrzeby.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA