logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyciskarka Eldom PJ600B – czy silnik 220-240V DC 50Hz zastąpi AC 230V?

doegedomita 04 Cze 2025 22:30 198 1
REKLAMA
  • #1 21570074
    doegedomita
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Dzień dobry czytającym.
    W wyciskarce wolnoobrotowej (jakiś stary Eldom) zepsuł się silnik (przebicie na wirniku). Silnik ma oznaczenie, że pracuje na prąd przemienny 230 V.
    Znalazłem na jakiejś aukcji silnik, który gabarytowo będzie pasował, tyle że jest on na napięcie stałe. Właściwie, to nie do końca rozumiem, czy na stałe, bo dosyć dziwny ma opis na tabliczce (naklejce).
    Moje pytanie brzmi, czy jest jakaś możliwość podłączenia tego cuda w miejsce starego napędu? Nie wiem, co oznacza taki dziwny dla mnie zapis, bo albo prąd stały (DC), albo przemienny/zmienny (50 Hz)?
    Czy może to po prostu silnik na prąd wyprostowany mostkiem? Ale wtedy napięcia nie będą się zgadzały, bo wyprostowane napięcie sieciowe będzie przecież wyższe. Niestety nie wiem, jak ten "nowy" silnik był podłączony.
    Stary silnik podłączony był przez mostek prostowniczy, więc może te opisy to tylko radosna twórczość skośnookiego majstra z dalekiego-wielkiego kraju?
    Ktoś może się orientuje, czy jakoś bezboleśnie da się to podłączyć? Wdzięczny będę za poradę.

Oznaczenia na silnikach:

Stary:
    63ZY
    220-240 V~
    50/60 Hz, 150 W

Nowy:
    220-240 VDC 50 Hz
    150 W

Class 130

Biała etykieta z napisem technicznym silnika: 63ZY, 220-240V~, 50/60Hz, 150W. Zbliżenie na tabliczkę znamionową silnika elektrycznego z danymi technicznymi w języku angielskim.
  • REKLAMA
REKLAMA