logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć gitarę elektryczną do Unitra ZRK AT 9010 i M 9108?

Lukasz C++ 17 Gru 2005 16:54 2522 7
REKLAMA
  • #1 2092251
    Lukasz C++
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam!
    Mam pewien problem, a mianowicie posiadam zestaw Unitra ZRK FM-AM Stereo Receiver AT 9010 (radio) i Unitra ZRK Stereo Casette Deck M 9108(magnetofon). W magnetowonie są dwa gniazda typu Jack (duży). Słyszalem że istnieje możliwość podłączenia do takiego zestawu gitary elektrycznej. Jeśli tak, i ktoś orientuje się jak to zrobić, proszę pisać, Za pomoc z góry dziękuję!
  • REKLAMA
  • #2 2092300
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Hmmm, a nie możesz tego podłączyć pod RCA z AT9100? Mój kolega ma gitarę elektryczną i podłączał ją pod WS442 i jakiegoś badziewnego "bum boksa" . Nie widzę problemu :P.
  • REKLAMA
  • #3 2092812
    Lukasz C++
    Poziom 11  
    W sanym wetknięciu kabla nie widać żeczywiście problemu, ale mi chodzi o to, jak ustawić sprzęt żeby mi grało.
  • #4 2093012
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Czyli podłączałeś pod RCA w AT9100 i nie gra? Mój kolega nie podłączał tego bezpośrednio tylko zawsze przez takie małe coś "czarną skrzyneczkę", która się podłączało pod 230 V ;) Najpierw z gitary do tego czegoś, a potem do wzmacniacza ;]
  • REKLAMA
  • #5 2093053
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 649
    Skoro usłyszałeś gdzieś o możliwości podłączenia gitary do amplitunera, to powinieneś też usłyszeć o możliwości zniszczenia głośników, jak również dziadowskiego brzmienia gitary na sprzęcie do niej nie przeznaczonym zanim głośniki padną.
  • #6 2093078
    Lukasz C++
    Poziom 11  
    Słyszałem o takich możliwościach, lecz wystarczy nie podgłaszać na maksimum i nie widzę zagrożenia
  • REKLAMA
  • #7 2093108
    Rebel86
    Poziom 11  
    Chodzi tu o szerokość pasma Głośnik gitarowy VS głośnik HiFi.
    Potrzebujesz jakies urządzenie typu Cabinet Simulator (CabSim).
    Najbardziej znane, to Sansamp GT-2, V-Twin, oraz rodzime produkcje Hexe, ktore gorąco polecam jako wlasciciel 2 customów.

Piszesz maila, co bys chciał, a Piter Ci to złoży i nie policzy wiela diengów :)

LOL. No i nie dałem linka ;) Sam posłuchaj... To jego własne produkcje :D
    www.hexe.prv.pl
  • #8 2095688
    Lukasz C++
    Poziom 11  
    Dzięki za dobre chęci Rebel86, ale chyba na święta dostanię Marshalla wzmacniacz. Jakby co to napiszę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia gitary elektrycznej do zestawu Unitra ZRK, składającego się z amplitunera AT 9010 i magnetofonu M 9108. Podłączanie gitary bezpośrednio do wejść RCA lub jack w sprzęcie HiFi może skutkować słabą jakością dźwięku oraz ryzykiem uszkodzenia głośników ze względu na różnice w charakterystyce pasma i impedancji między głośnikami gitarowymi a HiFi. Zalecane jest użycie urządzenia typu Cabinet Simulator (CabSim), które symuluje charakterystykę głośnika gitarowego i poprawia brzmienie. Przykładowe modele CabSim to Sansamp GT-2, V-Twin oraz polskie produkcje Hexe. Alternatywnie, gitarę można podłączyć przez wzmacniacz gitarowy, co jest rozwiązaniem bardziej optymalnym. W dyskusji pojawiła się także sugestia stosowania tzw. "czarnej skrzyneczki" zasilanej z sieci 230 V, która pośredniczy między gitarą a wzmacniaczem HiFi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA