logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grawer Laserowy Arduino nano z CNC shield gdzie podłaczyc PWM lasera

lukasdj31cz 05 Cze 2025 17:16 804 16
REKLAMA
  • #1 21570730
    lukasdj31cz
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam! Buduję grawerkę laserową na Arduino Nano z nakładką CNC Shield taką jak na zdjęciach.
    Zbliżenie na płytkę Arduino Nano zamontowaną na shieldzie CNC z widocznymi złączami, pinami i sterownikami silników krokowych.
    Zbliżenie na płytkę CNC shield z zamontowanym Arduino Nano oraz sterownikami silników krokowych.
    Moduł laser mam taki:
    https://pl.aliexpress.com/item/10050058447422...in.11.560f1c24Ouykqt&gatewayAdapt=glo2pol
    Zasilacz: https://allegro.pl/oferta/zasilacz-plaski-12v-10a-120w-ip20-super-slim-led-13415881145. Do zasilacza podłączyłem już zasilanie lasera, zasilać będzie też płytkę Arduino Nano. Pytanie: do którego pinu podłączyć PWM lasera? Czy mogę do D12, D13, czy do Z? Nie chcę spalić lasera.
  • REKLAMA
  • #2 21570799
    emarcus
    Poziom 21  
    Ocena: 78
    lukasdj31cz napisał:
    Witam! Buduję grawerkę laserową na Arduino Nano z nakładką CNC Shield taką jak na zdjęciach.

Czyli nabyłeś Arduino -Nano z CNC Shield -V4; - chyba dlatego aby zaoszczędzić kilka centów (!?) w odniesieniu do alternatywnego i standardowego układu: Arduino-Uno + CNC Shield -V3.
    Twój problem, a raczej kilka problemów dopiero się zaczyna.,
    Przestudiuj albo zapoznaj się z materiałem z tej publikacji:
    https://www.instructables.com/How-to-Use-the-CNC-V4-Board-despite-Its-quirks/
    i zweryfikuj czy twoja płytka (shield -V4) zawiera te 'defekty' i jak je obejść.

W zasadzie, funkcjonalność tych płytek (shields) nie powinna różnić się, więc możesz wzorować się na konfiguracji z tego przykładu.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=Jr8gPID5xqk

e marcus
  • #3 21572285
    lukasdj31cz
    Poziom 6  
    Udało mi się podłączyć laser do Arduino Pin Z, grawerowanie działa. Tylko laser muszę włączać ręcznie, a chyba powinien programowo się uruchamiać?
    Płytka drewniana z wygrawerowanym laserowo wzorem w kształcie serca oraz okręgami i zaznaczonymi rogami..
    Jakość grawerowania to pewnie kwestia ustawień.
  • REKLAMA
  • #4 21572564
    emarcus
    Poziom 21  
    lukasdj31cz napisał:
    Udało mi się podłączyć laser do Arduino Pin Z, grawerowanie działa. Tylko laser muszę włączać ręcznie, a chyba powinien programowo się uruchamiać?

Tak, Powinien!
    Prawdopodobnie błąd w podłączeniu lasera do płytki/shield kontrolera.
    Którą versję biblioteki masz wpisaną do processora? 0.9 czy 1.1?
    Piny wyjściowe do kontroli lasera zostały w nich zamienione, więc skoryguj i wytestuj....

e marcus
  • REKLAMA
  • #5 21574603
    lukasdj31cz
    Poziom 6  
    Jak to sprawdzić? Ten zestaw Arduino i CNC Shield kupiłem używany w komplecie, nic nie wgrywałem,
  • #6 21575709
    emarcus
    Poziom 21  
    lukasdj31cz napisał:
    Jak to sprawdzić?
    Ten zestaw Arduino i CNC Shield kupiłem używany w komplecie, nic nie wgrywałem,

Zazwyczaj, program z jakiego grawerujesz swój art, podczas włączenia komunikacji, w inicjacji wyświetli w oknie konsoli wersję firmware wpisanego do procesora.
    Na przykład w: 'Laser GRBL' wygląda to tak:

Zrzut ekranu programu LaserGRBL z podkreślonymi opcjami połączenia i informacją o wersji firmware.

Natomiast w: UGS (Universal G-Code Sander) otrzymasz:

Zrzut ekranu programu Universal Gcode Sender z zaznaczeniem przycisku połączenia i miejsca wyświetlania wersji firmware GRBL.
    Nie jest to ostateczna , definitywna i wiążąca odpowiedź na twój problem, bo niezależnie od versji biblioteki (firmware), poprzedni użytkownik mógł zmienić definicję pinmapping w pliku pakietu biblioteki i funkcje pinów procesora a co zatem idzie funkcje pinów płytki/shield mogą nie pokrywać się ze spodziewanym oryginalnym standardem dla tej bibl.

Zrzut ekranu folderu GRBL w bibliotece Arduino z podświetlonym plikiem cpu_map.h i czerwoną strzałką wskazującą na ten plik.

Taką sugestię spotkałem w pewnej publikacji Y/T w zastosowaniu do tej samej płytki/shield CNC V4

e marcus
  • #7 21575915
    lukasdj31cz
    Poziom 6  
    Ok dzięki za info. Jak sprawdzę to napisze.

Dodano po 6 [godziny] 32 [minuty]:

Sprawdziłem i mam wgrane grbl 1.1

Dodano po 3 [godziny] 11 [minuty]:

Zainstalowałem na nowo arduino ide na komputerze win10, znalazłem pradnik jak zainstalowac grbl(skopiowac rozpakowany folder grbl do bibliotek ( moj komputer- dokumenty-arduino-biblioteki, tylko ze brak tego folderu).
  • #8 21578189
    emarcus
    Poziom 21  
    lukasdj31cz napisał:

Zainstalowałem na nowo arduino ide na komputerze win10, znalazłem pradnik jak zainstalowac grbl(skopiowac rozpakowany folder grbl do bibliotek ( moj komputer- dokumenty-arduino-biblioteki, tylko ze brak tego folderu).

Więc, nie został skopiowany/przeniesiony do folderu bibliotek.
    Czy jesteś pewny że to co rozpakowałeś i kopiowałeś to kompletna aktualna biblioteka(?), czy tylko skompilowany wsad w formacie 'HEX'?
    Podaj nazwę pliku,(?.zip). który był przed rozpakowanierm.
    Te literki występujące po numerze biblioteki są też ważne; reprezentują kolejne małe poprawki/uaktualnienia, więc nie pomijaj ich.

e marcus
  • #9 21578509
    lukasdj31cz
    Poziom 6  
    Nazwa pliku grbl-1.1h.20190825.zip, pobierałem z GitHub jako source code (zip), a może trzeba pobrać ten pierwszy grbl_v1.1h.20190825.hex?
  • REKLAMA
  • #10 21578818
    emarcus
    Poziom 21  
    lukasdj31cz napisał:
    Nazwa pliku grbl-1.1h.20190825.zip, pobierałem z GitHub jako source code (zip), a może trzeba pobrać ten pierwszy grbl_v1.1h.20190825.hex?

Czyli masz 'najnowszą' versję tej biblioteki z ostatnią poprawką 'h'. ta reszta numerów po literze 'h' to data publikacji.
    Ten pierwszy plik z rozszerzeniem 'Zip' to kompletny pakiet biblioteki łącznie z dokumentacją do zaznajomienia się ze sposobami i metodami użycia tej biblioteki w praktyce.
    Ten drugi plik z rozszerzeniem 'hex' to gotowy wsad skompilowany pod procesor m328p; przeznaczony do korzystania z niego przez ludzi "Nie-Arduinowych". Możesz go wpisać do procesora małym programem "X-Loader".
    W głównym pakiecie z biblioteką masz folder 'Examples' (Przykłady), zawierający dwa pliki.
    Jeden z nich 'grblUpload' podczas kompilacji produkuje ten sam 'wsad' z rozszerzeniem ".hex", który automatycznie może być wpisany do płytki Uno/Nano podczas kompilacji.
    Abyś tego mógł dokonać potrzebujesz poprawnie zainstalować tą bibliotekę w swoim komputerze.
    Najprostsza metoda: Jeżeli do pracy z zipwaniem i unzipowaniem używasz kompatybilny z Windows program "7-zip";

https://www.google.com/url?sa=t&source=we...6BAgKEAE&usg=AOvVaw23fKx1DpPhVScae9xP9KRL

to otwórz ten pobrany grbl plik w tym programie jak niżej:

Reszta jest trywialna, nie wymagająca dalszego komentarza.
    Być może (?), że tą właśnie bibliotekę (bez swoistych zmian pinmapping) masz już wpisaną do procesora, co może potwierdzić poprzedni użytkownik tego zestawu, a jedynie pozostaje skorygować podłączenie pinu sterowania lasera.
    Wytestuj podłączenie sterowania lasera pod pin: 'limit sw -Z'

e marcus
  • #11 21579620
    lukasdj31cz
    Poziom 6  
    Dziś chciałem wsadzić płytkę do plastikowej obudowy, poprzedni właściciel przykręcił ją do niebieskiego plastiku (widać na zdjęciach z pierwszego postu). Ja go odkręciłem dziś i się okazało, że płytka była przerabiana chyba według tego poradnika https://m.youtube.com/watch?v=OMxoKqRyQyE. Podłączałem laser do pinu -Z i nic, do D12 nawet próbowałem i też nic.
  • #12 21579697
    emarcus
    Poziom 21  
    lukasdj31cz napisał:
    . Podłączałem laser do pinu -Z i nic, do D12 nawet próbowałem i też nic.

Skoro płytka była modyfikowana w nieznanym zakresie, to jest trudno cokolwiek doradzić!
    Nie jest żadną tajemnicą że te płytki/shilds v4 byly wyprodukowane z defektami; zamienione piny: step i kierunki obrotów dla wszystkich trzech osi, co nie było tragedią, gdyż te piny mogły być przemapowane w pliku konfiguracyjnym przed kompilacją.

Odnośnie sygnału sterowania lasera, to poczytaj dyskusję tu:
    https://forum.arduino.cc/t/interfacing-cnc-shield-v4-with-laser-engraver/1339000
    Ja mam płytkę/shield V3, gdzie kontrola lasera jest na pinie "-Z".
    Z wyżej linkowanej dyskusji wynikałoby że dla shield V4 ten sygnał występuje na pinie "+Z" (?!).
    Czy testoweałeś ten pin możę(?).
    Wiedząc że te shields V4 są z defektami i ponadto z tytułu faktu że nie akceptują napięcia powyżej 12V , nigdy nie wykazywałem zainteresowania nimi.

e marcus
    Zobacz jeszcze tu:
    https://github.com/winder/Universal-G-Code-Sender/issues/2170
  • #13 21581317
    lukasdj31cz
    Poziom 6  
    Zainstalowałem starszą wersję Arduino, to wykrywa płytkę, w nowszej też wykrywał, ale nie podawało informacji o płytce, a teraz podaje. Może starszą wersję GRBL wgrać? Podłączałem pod pin z i z-, żadnej reakcji, wciskam focus i nic, tylko ręcznie. Może problem jest, że to Windows 10 i takie komedie wychodzą. Będą wolne dni, to pogrzebię, może się uda, a jak nie, to będę ręcznie uruchamiał. Dzięki bardzo za wszelką pomoc i wskazówki :). Tak się zastanawiam, czy laser dobrze podłączyłem, takie kable mam opisane: 12 V, GND, PWM. PWM podłączałem do Z-, Z, D12, D13, ale jakbym źle podłączył, to laser by pewnie się spalił.
  • #14 21581502
    emarcus
    Poziom 21  
    lukasdj31cz napisał:

Tak się zastanawiam, czy laser dobrze podłączyłem, takie kable mam opisane: 12 V, GND, PWM. PWM podłączałem do Z-, Z, D12, D13, ale jakbym źle podłączył, to laser by pewnie się spalił.

Może by się nie spalił' - raczej by się nie załączał.....
    W jakim programie tworzysz G-Code ?
    oraz :
    Z jakiego programu wypalasz swój art? LaserGRBL czy inny?
    wytestuj ten G-code w załączniku; podłącz sterowanie lasera pod pin D11 płytki Nano

e marcus
    Załączniki:
    • Albert.zip (11.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 21581806
    lukasdj31cz
    Poziom 6  
    Do wypalania używam LaserGRBL, mam też LightBurn. Jak wrócę z pracy, to podłączę tak, jak radzisz, wypalę ten plik, co przysłałeś. Obrazki do wypalania ściągam z netu jako grafikę wektorową.

Dodano po 9 [godziny] 23 [minuty]:

Podlaczylem do pin D11 na krotko na plytce Nano i tez nic sie nie dzieje , caly czas laser wlaczony, albo gdzies cos jeszcze trzeba wlaczyc?a ten obrazek Alberta to ma byc taki pomazany?
  • Pomocny post
    #16 21582476
    emarcus
    Poziom 21  
    lukasdj31cz napisał:

Podlaczylem do pin D11 na krotko na plytce Nano i tez nic sie nie dzieje , caly czas laser wlaczony, albo gdzies cos jeszcze trzeba wlaczyc?a ten obrazek Alberta to ma byc taki pomazany?

Z twojej relacji wynika że masz problem z samym sterownikiem twojegolasera, o którym nie wiem nic, więc nie pomogę.
    Nie rozpoznaje trybów pracy pomiędzy lokalnym załączaniem a sterowaniem zewnętrznym tu: sygnałem z pinu płytki/shield lub bezpośredniego z pinu Nano, w tym przypadku pinu D11.
    Należy dokładniej przestudiować instrukcję.
    Ten szczegół jest łatwy do wytestowania nawet bez posiadania CNC shield V4, używając tylko Nano z wpisaną biblioteką oraz programu LaserGRBL i zwykłej diody jako wskaźnika obecności sygnału dla lasera.
    Nie spodziewam się, aby zachodziła konieczność udokumentowania tego w postaci video!
    Cytat:

" a ten obrazek Alberta to ma byc taki pomazany? "

On nie jest 'pomazany'!
    Te niby 'pomazania', reprezentuja linie ruchu głowicy lasera z wyłączonym laserem.
    Dla wyjątkowo prostego obrazka (serduszko) reprezentującego w zasadzie jedną linię, taka przypadłość raczej nie wystąpi. Przykładowy obrazek 'alberta' zawiera około 4500 nie złączonych odcinków linii, które laser musi pokonać. Niektóre będą 'rysowane', natomiast niektóre "puste".
    Jeżeli nie chcesz ich widzieć w oknie podglądu podczas progresu zadania, możesz je wyłączyć jak na obrazku poniżej:

Nie bardzo mogę sobie wyobrazić opcję ręcznego właczania i wyłączania lasera według potrzeb.
    e marcus
  • #17 21582628
    lukasdj31cz
    Poziom 6  
    Ok, dzięki bardzo za wszelkie porady i pomoc. Poszukam w sieci informacji o tym laserze, może coś znajdę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia sygnału PWM lasera do Arduino Nano z nakładką CNC Shield V4 w projekcie grawera laserowego. Użytkownik zasila laser i Arduino z zasilacza 12V 10A, jednak ma problem z wyborem właściwego pinu do sterowania laserem (D12, D13, Z, Z-). Wskazano, że CNC Shield V4 ma znane defekty, m.in. zamienione piny osi i różnice w pinoutach sterowania lasera w porównaniu do wersji V3. Zalecane jest sprawdzenie wersji firmware GRBL (użytkownik ma wersję 1.1h) oraz konfiguracji pinów w pliku konfiguracyjnym, gdyż w różnych wersjach biblioteki piny sterujące laserem mogą być zamienione. Podłączanie lasera do pinu Z lub Z- nie przynosi efektu, a laser działa tylko po ręcznym włączeniu. Sugerowano testowanie sterowania lasera na pinie D11 Arduino Nano oraz użycie programów LaserGRBL lub LightBurn do generowania i wysyłania G-code. Problem może wynikać z modyfikacji płytki przez poprzedniego użytkownika oraz braku prawidłowej konfiguracji firmware lub sterownika lasera, który może nie rozpoznawać sygnału PWM. Zalecane jest dokładne zapoznanie się z instrukcją modułu lasera oraz testowanie sygnału PWM za pomocą diody LED. Wskazano również na konieczność poprawnej instalacji biblioteki GRBL w Arduino IDE i ewentualne użycie starszej wersji oprogramowania. Dyskusja podkreśla trudności wynikające z użycia CNC Shield V4 z powodu wad fabrycznych i niezgodności pinów oraz potrzebę dostosowania konfiguracji firmware do sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA