logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acson A5CK15CR AFAA R – czy można zamontować zamienną płytę główną po burzy?

barfor 05 Cze 2025 17:49 285 5
REKLAMA
  • #1 21570754
    barfor
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    Dzień dobry, mam dwie klimatyzacje acsona z jednostkami chodzącymi w suficie. Niestety bo burzy obie płyty główne uległy uszkodzeniu. Wiem, że firma nie ma serwisu w Polsce. Czy jest możliwość zainstalowania innej płyty do pozostałej części, czy niestety obie klimatyzacje są do wymiany? Niestety wymiana wiąże się z poważnym remontem sufitów.
    Model to a5ck15cr afaa r.
  • REKLAMA
  • #2 21575482
    barfor
    Poziom 13  
    Dzień dobry, dowiedziałem się jaki to model płyty. Zrobiłem zdjęcie. Niestety jedna jest dostępna na Ukrainie ale nikt nie odpisuje. Podobno płyta była też w klmatyzacjach firmy Daikin.

Może ktoś ma stare "graty" gdzie występuje taki model płyty.
  • REKLAMA
  • #3 21575541
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 470
    Po lewej stronie zdjęcia masz duży czarno - zielony element. To transformator. Tego rodzaju transformatory często pod folią ochronną uzwojeń mają zamontowany miniaturowy bezpiecznik. Jeśli ulegnie on uszkodzeniu transformator nie działa, nie zasila modułu elektronicznego i urządzenie jest martwe. Ta usterka jest łatwa do zdiagnozowania omomierzem. Oczywiście mogą być też inne usterki niż przepalony bezpiecznik przy transformatorze.
  • REKLAMA
  • #4 21575552
    barfor
    Poziom 13  
    Niestety druga strona płyty :(

• REKLAMA
  • #5 21576057
    vinetu_
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Acsony to jeszcze klima On/off także podejdzie Ci dowolny inny sterownik bądź mozesz go odpalić nawet na krótko.
    Na chińskich portalach dobierzesz płytę z sterowaniem
  • #6 21591996
    emajster
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Mam podobny problem: klient źle podłączył wtyki i skutecznie spalił moduł od klimy ACSON i dostarczył mi moduł podobny, jak jest u Ciebie, z zapytaniem, czy można go zaaplikować za ten spalony. W tym spalonym mogę sprawdzić, gdzie jakie sygnały idą między panelem obsługi a modułem jednostki wewnętrznej (spalony), ale nie mogę tego zrobić z tym dostarczonym, gdyż klient nie ma do niego panelu obsługi, a moje zadanie ma polegać na podłączeniu tego modułu od ADB125ER1 do panelu obsługi tej klimy, co moduł jest spalony. Do tego uszkodzonego z panelu obsługi idą: masa, 5 V, IR, switch ON/OFF i sygnały do zapalania diod red, green i orange, a nie wiem, jak to jest zrobione z tym modułem dostarczonym, który się wydaje być taki sam jak u Ciebie. Gdybyś chciał mi pomóc, proszę, zadzwoń do mnie, mój nr tel. 606 409 647.
REKLAMA