logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Parkside PAMRS 1000 A1 – robot nie wraca prosto do bazy, buja na przewodzie, nie parkuje

rafal` 05 Cze 2025 23:28 8802 25
  • #1 21571046
    rafal`
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    cześć, kupiłem nowego robota Parkside PAMRS 1000 A1
    kosić kosi fajnie, ale jeszcze ani razu nie udało mu się wrócić prosto do bazy, tzn. jak wraca i jedzie po kablu to go buja raz w lewo raz w prawo, a nie jedzie prosto po kablu, chyba dlatego też na bazie skręca w lewo i nigdy jeszcze nie udało mu się zaparkować.
    Różne już kombinacje robiłem (przestawianie bazy, inaczej prowadzenie kabla, poziomowanie bazy, bo mam delikatnie pod górkę, skręcanie bazy raz w lewo raz w prawo, ale robot za każdym razem na bazie skręca w lewo i wypada z bazy, nie wiem tylko dlaczego.
    Przesyłam film jak robot wraca do bazy i kilka zdjęć.
    Co może być przyczyną takich problemów z zaparkowaniem robota?
    Robota mam od 2 dni, kabel jest raczej dobrze poprowadzony.
    Jak oglądam na youtube filmy o tym robocie to u innych jakoś nie buja go raz w lewo, raz w prawo jak jedzie do bazy a u mnie robi tak cały czas.

https://obrazki.elektroda.pl/4097154900_1749158270.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/1375564900_1749158304.jpg

https://obrazki.elektroda.pl/6867954300_1749158371.jpg

na jednym zdjęciu widać, jakby przed bazą przewód był krzywy, ale jest naciągnięty i prosty a robot nie parkuje poprawnie.
    dodam jeszcze że z drugiej strony (z tyłu bazy) kabla (-) mam duży naddatek, gdyż na razie poprowadziłem przewód przez kawałek ogrodu, i jak wszystko będzie działać poprawnie to powiększę obwód do koszenia. - ale to chyba nie jest problemem dla poprawnego parkowania?
    Rafał
  • #2 21571409
    rafal`
    Poziom 11  
    a jak ułożyć naddatek kabla na minusie (-) ?
    nie chcę na razie ucinać kabla, chyba że go rozłożyć po podwórku tylko
    jeszcze wyślę zdjęcia za dnia, jak to wygląda
    chciałbym aby baza była jak najbliżej krawężnika (tył bazy), bo tak byłoby mi najlepiej, z chęcią nie chciałbym z tyłu bazy prowadzić 1m prosto!
    Robot koszący Parkside znajduje się w swojej bazie przy krawężniku, otoczony kilkoma betonowymi bloczkami i przewodami.
    Robot koszący Parkside na stacji dokującej, kabel ograniczający ułożony na ziemi, cewka kabla położona na kostce brukowej.
    Fragment ogrodu z trawnikiem, obrzeżem z kostki brukowej i przewodem leżącym na trawie przy brzegu.
    Rafał
  • #3 21572028
    rafal`
    Poziom 11  
    >>21571409

po ustawieniu bardziej prosto kabla minus (-) zaraz za bazą robot wjeżdża już zdecydowanie lepiej na bazę.
    mam jeszcze pytanie, dla robota do 1000m2 jaką długość może mieć kabel ograniczający? - lidl daje 200m, mi by się przydało tak do 350m go przedłużyć (czyli dodatkowe 150m), czy robot będzie dobrze jeździł na takim długim kablu ograniczającym?
    Z góry dzięki za odpowiedzi
    Rafał
  • Pomocny post
    #4 21591298
    NOVY74
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Witam serdecznie.

U mnie jest ponad 400m przewodu obwodowego i robot sprawnie jeździ nie ma żadnych problemów. Tak więc Rafale, śmiało możesz przedłużyć sobie kabel. Ja wykorzystałem do tego celu zwykły przewód linkę 0.25 mm2 i od 2 lat wszystko działa bez zarzutu. Myślę żę nawet dłuższy przewód obwodowy dałby radę.

Jeśli w aplikacji pojawi wam się aktualizacja do wersji V0.4.11 to ja radziłbym jej nie wgrywać.
    Ja zaktualizowałem dzisiaj firmware w swojej kosiarce i już żałuję. Poprzedni V0.4.8 działał wyśmienicie!!! Niestety aktualizacja jest niejako wymuszona bez zrobienia update'u nie dostaniemy się do aplikacji LIDL HOME i wszystkich jej funkcjonalności... trochę to słabe że zmusza się użytkownika do jej zrobienia.

O co chodzi?
    Do tej pory kosiarka po najechaniu na drut obwodowy (dojazd do granicy strefy), lub po najechaniu na przeszkodę nie wyłączała silnika z nożami kręcił się dalej i tym samym kosiła nawet podczas nawrotów. W wąskich miejscach np między garażem a ogrodzeniem miałem wszystko pięknie skoszone.

Po aktualizacji niezależnie od tego czy dojedzie do drutu czy spotka się z przeszkodą wyłącza silnik noży i włącza go ponownie po ok 2 metrach jazdy. Powoduje to taki efekt, że w miejscu gdzie jest wąsko, kosiarka nigdy nie włączy talerza z nożami, bo co chwilę najeżdża na drut !!!!

Osobiście uważam to za wadę, i teraz głowię się czy jest możliwe zrobienie firmware rollback do poprzedniej wersji, która moim zdaniem była o niebo lepsza.

Poza tą wadą nie widzę żadnych korzyści płynących z aktualizacji.

Dodam tylko że tak częste wyłączanie i włączanie silnika noży na pewno zwiększy zużycie prądu - a co za tym idzie czas koszenia skróci się.

Jeśli ktoś wie jak powrócić do firmware V0.4.8 to byłbym wdzięczny.
    Z poziomu aplikacji raczej nie jest to możliwe, ale kosiareczka posiada port USB pod przednią klapką.
    Ja chętnie powróciłbym do starego firmware'u nawet kosztem funkcjonalności aplikacji.

Pozdrawiam!
  • #5 21591689
    rafal`
    Poziom 11  
    cześć, dziękuję za szczegółowy opis i pomoc
    z tą wersją oprogramowania to może napisać do serwisu, jak chcesz to ja też mogę to zgłosić
    w niedzielę sprawdzę jaką mam wersję, ale od miesiąca (jak ją kupiłem) nie miałem jeszcze żadnego komunikatu w aplikacji, że jest nowa wersja oprogramowania robota

mam jeszcze kilka pytań o użytkowanie tego robota:
    - ile kosi u Ciebie m2 przy tych 400m obwodowych? (ja mam ok 1000m2 i będzie ok 300m obwodowo) i ile godzin zajmuje mu skoszenie Twojego terenu
    - co ile dni Ci kosi (mi się wydaje, ze 2 razy w tygodniu całkiem wystarcza)
    - czasem robot podczas koszenia zatrzymuje się w przypadkowym miejscu (nie przy kablu) wyłącza koszenie, chyba piknie 2 lub 3 razy i znowu zaczyna koszenie - nie wiem dlaczego tak robi, żadnych błędów nie ma w dzienniku
    - czy kabel obwodowy wkopywałeś? ew. na jaką głębokość?
    - w jakiej odległości dawałeś kabel obwodowy od krawężników? (mi się wydaje, że 35cm to za duża odległość)
    - czy masz baterię 4Ah czy zakupiłeś 8Ah
    - co ile wymieniasz nożyki?
    - czy jakiś inny serwis trzeba często wykonywać oprócz wyciągania trawy z pod nożyków, aby noże się obracały?
    ew te odpowiedzi możesz wysłać mi na priv, ale chciałbym poznać informacje od kogoś kto dłużej używa tego robota.
    Pozdrawiam serdecznie
    Rafał
  • Pomocny post
    #6 21591770
    NOVY74
    Poziom 19  
    >>21591689

Cześć.

Dzwoniłem już do serwisu i zgłosiłem sprawę. Jak by nie było funkcjonalność robota się zmieniła, moim zdaniem na niekorzyść.
    Zobaczymy co mi odpowiedzą. Fajnie by było gdyby więcej użytkowników tego modelu też sygnalizowało ten problem do serwisu - im więcej takich zgłoszeń tym większa szansa że to poprawią w następnej wersji FW, albo niech dadzą nam wybór w postaci opcji do włączenia lub wyłączenia w aplikacji.

Czasami upgrade robi się niejako automatycznie i nawet nie zauważysz kiedy, jedynym "objawem" że aktualizacja zrobiła się sama (choć nie zawsze), może być to że robot poprosi cię o wybranie języka, wpisanie daty i godziny oraz PIN od nowa.
    Ja tak miałem w modelu starszym PMRDA 20-Li A1 który poszedł na serwis - ale to inna historia.

Co do Twoich pytań:
    1. To wszystko zależy od terenu. Robot jeździ raczej chaotycznie i u mnie żeby wykosić cały teren to tak około 2 dni.

2. Tutaj też różnie - czasami puszczam go 4 dni z rzędu a czasami robię mu przerwę kilka dni , to zależy jak szybko rośnie trawa , czy padało czy jest sucho itd. Musisz sam określić jak bardzo "wygoloną" chcesz mieć trawkę. U mnie wysokość koszenia ustawiona jest na 4cm i uważam to za optymalną wysokość na mojej posesji.

3. Tak oba modele tak się zachowują zarówno PMRDA 20-Li A1 jak i PAMRS 1000 A1 czasami się zatrzymują kilka razy zapikają i ruszą dalej. To normalne i nie jest to wada czy błąd. To jest prawdopodobnie zmiana kierunku obrotu talerza z nożykami jak i zmiana trybu (w którą stronę się robot będzie kierował po spotkaniu z przeszkodą) - tak mi się wydaje.

4. Kabla nie wkopywałem za radą mojego kolegi który miał robota wcześniej ode mnie. Po pierwszym sezonie kabel "wrósł" w trawnik i już go nie widać. żeby go znaleźć to będę musiał chyba chodzić z detektorem :), Tak więc spokojnie możesz nie wkopywać. Jedyna rada co zauważyłem u siebie, w miejscach gdzie kabel jest luźny robot czasami potrafił go pociągnąć kołami, warto tam wbić dodatkowe szpilki.

5. Nauczony doświadczeniem poprawiałem swój kabel kilka razy, i zmniejszałem odległości od krawężników a to z takiego powodu żeby kosiarka mogła wykosić maksymalnie daleko jak to się da. Osobiście uważam że 35 cm to za dużo ja często dawałem 20 a w niektórych miejscach wcale - prowadziłem przy krawędzi. Mi nie zależało żeby robot wracał gładko jak po sznurku do bazy (chociaż i tak wraca pięknie i za pierwszym razem dokuje), bardziej zależało mi na tym aby wykaszał wszystko co się da.
    Tak więc np. jeśli mam taras zlicowany z wysokością trawnika to przewód zainstalowałem przy samej krawędzi tarasu. Wówczas robocik przednimi kołami wjeżdża na taras i kosi do "równego", Wszystko zależy jaki masz teren i ile przeszkód chcesz ominąć. Oczywiście nie da się wykosić wszystkiego i podkaszarke też trzeba użyć.
    Wiem natomiast że robot raz na 7 dni (harmonogramów) objeżdża po całym obwodzie (bierze drut obwodowy między koła) i kosi to co jest przy kablu. Przynajmniej ma taka opcję - ja tego nigdy nie sprawdzałem, bo wyłączam stację na noc a warunek jest taki żeby robot działał autonomicznie przez te 7 cykli.

6. Mam 2 baterie 4Ah. Zazwyczaj jak jedna jest już na wyczerpaniu to wymieniam na drugą, a tą ładuję w ładowarce. A jeśli mnie nie ma to robot jedzie do stacji i się ładuje - po czym wznawia koszenie. Rekord koszenia na 1 baterii to ponad 4 godziny.. średnio 3,5h koszenia na 1 ładowaniu.

7. Nożyki średnio raz na 2 miesiące, ale to też zależy od terenu, i czy spadnie akurat jakaś gałązka itp. po prostu kontroluj co jakiś czas stan nożyków. Można je łatwo naostrzyć i używać dalej. Nie spotkałem w sprzedaży takich oryginalnych - te są naprawdę solidne, kupiłem jednak na aukcji zamienniki chyba chińskie 30 szt. w paczce wraz z nowymi śrubami za około 80 zł. - do dzisiaj mam jeszcze nowe. Jednak ostrzę też te oryginalne i nadal sprawują się świetnie.

8. Generalnie trzeba co jakiś czas tą trawę spod nożyków wyciągać, ale bez przesady - jak nie masz kamieni na posesji to nie wydaje mi się żeby było to aż tak konieczne - fakt że nożyki mogą się obracać jest wynikiem założenia że natrafi on na twardy przedmiot - i zamiast się ukruszyć czy złamać po prostu się "schowa"
    Specjalnych serwisów nie trzeba wykonywać, utrzymuj go w czystości i zaglądaj pod spód co jakiś czas a będzie ci służył długo.

Jak masz więcej pytań to śmiało pisz.

Pozdrawiam.
  • #7 21592730
    rafal`
    Poziom 11  
    NOVY74 napisał:
    Witam serdecznie.
    Jeśli w aplikacji pojawi wam się aktualizacja do wersji V0.4.11 to ja radziłbym jej nie wgrywać.

dzisiaj po włączeniu mi się pokazała aktualizacja do V0.4.11, ale wyłączyłem aplikację i włączyłem robota z przycisków na nim
    Rafał
  • #8 21592736
    NOVY74
    Poziom 19  
    Czyli na razie będziesz kosił bez aplikacji? Czy masz możliwość wejścia do niej?
  • #9 21592944
    rafal`
    Poziom 11  
    NOVY74 napisał:
    Czyli na razie będziesz kosił bez aplikacji? Czy masz możliwość wejścia do niej?

na razie będę kosił bez aplikacji, ale jutro zgłoszę Twój problem do serwisu - więcej zgłoszeń, to może naprawią
    Rafał

Dodano po 29 [minuty]:

>>21591770
    ad 5) a np jak masz gdzieś wystający krawężnik to ile cm od niego masz przewód ograniczający? układałeś go na odległość 20cm?

ad 6) też koszę na 40mm i u mnie po 4godz ma nadal 39%, ale zauważyłem że mając ok 5 godzin koszenia i 30% baterii zjechał do ładowania, nie wiem czy to norma, muszę popróbować i czy ew da się zmienić, żeby np przy 20 lub 15% dopiero jechał do ładowania

ad 7) ja już zamówiłem na aliexpress 36szt za 39zł, jak je ostrzysz? tylko na jakimś kamieniu lub małym pilniniem? bo raczej są cienkie i delikatne

ad 8) ja też planuję go włączać do prądu tylko w wybrane dni, dlatego na razie wszystko próbuję jak długo i jak często chcę aby chodził

Pozdrawiam
    Rafał
  • #10 21593248
    NOVY74
    Poziom 19  
    Cześć

Jak będziesz dzwonił to czy możesz zapytać jak działa ta funkcja w aplikacji "ochrona jeży" bo u mnie czy jest włączona czy nie nic w pracy kosiarki się nie zmienia... może to jest to wyłączanie się silnika noży gdy robot najedzie na przeszkodę?

ad.5) tak jak mam jakiś wysoki krawężnik/obrzeże wystające to mam tam około 20-25 cm, ale nie wiem czy tego nie poprawię i dam przy samym obrzeżu. W końcu i tak jak dojedzie to się odbije. A ponieważ tak jak pisałem nie zależy mi żeby na całym obwodzie robot powracał do bazy, bo raczej wymieniam baterię jak już jest poniżej 30%. Po prostu szkoda mi czasu na ładowanie się robota w bazie - niech mi kosi przez ten czas, a skoro mam ładowarkę to dodatkowa bateria ładuje się jak robot pracuje.

ad.6) Jeśli masz baterię 8Ah z bluetooth to w aplikacji baterii można pozmieniać poziom minimalnego rozładowania - chociaż ja takiej baterii nie mam i nie wiem czy to zadziała w tym modelu kosiarki. z reguły poniżej 30% robot wraca do bazy. Pewnie po to by miał odpowiednio duży zapas energii na powrót - jeśli droga do bazy jest długa. Ma to pewnie jeszcze jedno istotne zadanie - nie pozwolić do głębokiego rozładowania baterii - tak myślę.

ad.7) na początku myślałem o jakiejś miniaturowej szlifiereczce z tarczą z papieru ściernego o gradacji około 400 ( np. można by wykorzystać stary dysk twardy i pokombinować), ale w tej chwili korzystam z takiej ostrzałki do noży też kupionej na ali, system nazywa się Ruixin (ja mam jakiegoś tańszego klona) - i chociaż ostrzy bardzo dobrze i precyzyjnie można dobrać kąt, to jednak ten proces jest czasochłonny.

Parkside PAMRS 1000 A1 – robot nie wraca prosto do bazy, buja na przewodzie, nie parkuje
    Ostrzę najpierw kamieniem 400 potem 800 a wykańczam diamentowym 1800. Na razie mam naostrzone tym sposobem kilka kompletów i powinno wystarczyć do końca sezonu.

Niemniej dalej myślę żeby zrobić mini szlifiereczkę pod to zadanie z ustalonym odpowiednio kątem żeby nie tracić tyle czasu na to. Albo po prostu kupić kolejny komplet. Możesz mi wysłać na priv link do tych noży co kupiłeś?
    Moje kosztowały chyba 89 zł za 30 szt. i wyglądają tak:

Parkside PAMRS 1000 A1 – robot nie wraca prosto do bazy, buja na przewodzie, nie parkuje

Muszę powiedzieć że sprawują się bardzo dobrze, chociaż są bardzo cieniutkie, bodajże o połowę od oryginałów.

Pozdrawiam
    Sławek
  • #11 21593341
    rafal`
    Poziom 11  
    cześć,
    na razie zastanawiam się czy kupować 8Ah, ale wydaje mi się, ze taki tryb 4-5godz koszenia, 2-3 ładowania, i znowu 4-5 godz koszenia na baterii 4Ah to i tak jest dobrze
    Rafał
  • #12 21593852
    rafal`
    Poziom 11  
    info z serwisu:
    1) problem wersji 0.4.11 zgłosiłem i mają go przesłać do producenta - odpowiedź mam dostać na emaila z reguły w ciągu 2 dni, jak obejść problem lub kiedy naprawią
    2) czy da się pominąć instalację oprogramowania robota, aby aplikacja działała dalej - to nie, bo nawet jak robot będzie miał dostęp do internetu to sam sobie wgra nową wersję, ogólnie chodzi im, żeby wszystkie roboty miały wgraną najnowszą wersję
    3) ochrona jeża działa gdzieś od 22:00 i powoduje zatrzymanie noży jak najedzie na przeszkodę
    4) na pytanie czy można gdzieś zmienić, żeby dopiero przy 20% zjeżdżał do bazy na ładowanie, a nie jak teraz przy 30%, to pójdzie sugestia do producenta, aby dodali taką opcję w aplikacji.
    tyle udało mi się dowiedzieć

Pozdrawiam
    Rafał
  • #13 21593898
    NOVY74
    Poziom 19  
    Cześć.

Dobre wieści !!!
    Serwis Parkside odpisał co następuje.

Szanowny Kliencie,

informujemy, że ta nowa funkcja o nazwie „BBS” (Backward Blade-Stop), czyli w języku polskim zatrzymanie noży podczas jazdy do tyłu,

zwiększa bezpieczeństwo pracy — noże są automatycznie wyłączane na krótki czas podczas cofania, a następnie ponownie się uruchamiają.
    Nie jest to usterka, lecz celowo zaprojektowane działanie urządzenia. Można ją samodzielnie wyłączyć lub włączyć przez użytkownika w aplikacji PARKSIDE.
    To samo dotyczy funkcji ochrona jeży.

I faktycznie tak jest!

Do tej pory używałem aplikacji LIDL HOME, po zainstalowaniu apki PARKSIDE i dodaniu urządzenia pojawiła mi sie ta opcja "Zatrzymanie noży", która była domyślnie włączona. Gdy ją wyłączyłem to robocik znowu działa jak poprzednio.
    Jestem ukontentowany :-).

Funkcja "ochrona jeży" polega na tym, iż niemożliwe jest koszenie od godziny 19:00 do 7:00.

Dodam tylko że serwis Parkside bardzo szybko dzisiaj odpisał na moje zapytanie. Zaraz im odpisze i pochwalę że tak sprawnie działają.
  • #14 21594274
    rafal`
    Poziom 11  
    tzn, że opcja była tylko u Ciebie włączona, jutro wgram 0.4.11 i zobaczę
    ja mam wyłączone obie te opcje w aplikacji

jakby ktoś chciał to dzisiaj w lidlu online można kupić tą kosiarkę za 1199zl :)
  • #15 21594365
    NOVY74
    Poziom 19  
    Po wymianie fw ona jest chyba domyślnie włączona. W apce Lidl Home nie widziałem tej opcji, dopiero jak zainstalowałem aplikację Parkside to mogłem to wyłączyć.

A swoją drogą... ciekawe czy ta funkcja była zawsze czy dopiero się pojawiła z nowym Firmware

Rafale. A czy ty masz apje Parkside zainstalowana czy Lidl Home? Możesz to sprawdzić?

No nieźle, czyżby nie schodziły im te kosiarki czy to znowujakas akcja promocyjna?
    Cena bardzo atrakcyjna jak za ten model.
  • #16 21594433
    rafal`
    Poziom 11  
    >>21594365
    ja od początku mam aplikację parkside i obie opcje były w niej do włączenia/wyłączenia

co do ceny robota, to ja też kupiłem mojego w tej cenie, ale miesiąc temu
    jest to albo promocja albo wyprzedaż
    na stronie lidla często mają coś w dobrych cenach

dopisano: 01.07.2025
    dostałem odpowiedź z serwisu, że zgłaszany problem to „BBS” (Backward Blade-Stop). Funkcja ta zwiększa bezpieczeństwo, na krótko wyłączając ostrza podczas cofania, a następnie automatycznie włączając je ponownie

zaktualizowałem też oprogramowanie robota z 0.4.8 do 0.4.11 i tak jak u Ciebie pomimo wyłączonej opcji BBS w aplikacji robot zaczął wyłączać koszenie pod odbiciu od lini
    zatrzymałem robota, w plikacji parkside włączyłem opcje BBS i ją wyłączyłem, włączyłem koszenie i już robot nie wyłącza koszenia przy odbiciu od lini.

więc coś grzebali w tej opcji i coś zgłupiało
    Pozdrawiam
    Rafał
  • #17 21599370
    Baszkos
    Poziom 1  
    Dołączę się do pytania i podpytam Panów o pomoc, czy jest możliwość połączenia robota z aplikacją (a tym samym uruchomienia go) bez konieczności podłączania się pod sieć Wi-Fi? Bo w miejscu, gdzie stoi robot koszący, nie ma zasięgu sieci. Czy jest możliwość podpięcia się do robota i aplikacji za pomocą Bluetooth, bo podczas kupowania urządzenia taka możliwość obiła mi się o uszy.

Pozdrawiam
  • #18 21600143
    rafal`
    Poziom 11  
    >>21599370

bez internetu w aplikacji nie wejdziesz w robota i nic z nim nie zrobisz
    sam bluetooth nic Ci nie da
    Rafal

Dodano po 2 [minuty]:

jeszcze mam jeden problem:
    chciałem ustawić w aplikacji 5 stref do rozpoczynania koszenia w pewnych miejscach, w aplikacji w samouczku piszę, że wartość metrowa musi być od 1-500m
    a jak ustawiam strefę to mogę tylko ustawić od 1-200m, przy kablu ok 330m nie jestem w stanie ustawić stref
    Rafał
  • #19 21603590
    Karo172839
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Parkside robot koszący Smart 20V PAMRS 1000 A1

Nie wiem, czy to ma związek z aktualizacją (ale wydaje mi się, że od czasu jej zrobienia) kosiarka zaczęła stawać w miejscu i twierdzi, że jest uwięziona – wystarczy wpisać PIN, uruchomić i chwilę jedzie, i znowu się zatrzymuje... W pierwszych dniach po aktualizacji zdarzało się to "raz na jakiś czas", ale wczoraj było więcej wpisywania PIN-u niż koszenia...
    Zastanawiam się, czy pisać o tym do serwisu, czy od razu ją odesłać. Zauważyliście podobne komplikacje w swoich kosiarkach, czy zaniepokoiło was tylko to zatrzymywanie noży?
  • #20 21603763
    rafal`
    Poziom 11  
    cześć, nie słyszałem o takim problemie, aktualizację mam zrobioną pona d tydzień temu, kilka razy już kosił
    może masz trawę za wysoką lub krzywe podwórko (kopce), bo z opisu wygląda jakby się zatrzymywał (uwięziony).
    Zobacz instrukcję i możesz dzwonić do serwisu
    Rafal
  • #21 21603822
    Karo172839
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Jeździ od kwietnia po takim samym podwórku, a kopce się żadne nowe nie pojawiły.
    Dzisiaj zadzwoniłam do serwisu i chcą go mieć przesłanego, więc na najbardziej gorący okres zostanę bez kosiarki :(
    Ciekawe, ile ten serwis będzie trwał...
    Dam znać, co mu dolegało, może na przyszłość się komuś przyda ;)
  • #22 21603839
    rafal`
    Poziom 11  
    Karo172839 napisał:
    Dam znać co mu dolegało, może na przyszłość się komuś przyda ;)

dokładnie :)
  • #23 21641629
    jacubek
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Jeżeli obszar koszony jest po prawej stronie stacji ładowania, to tę bandę z rurki zamontuj po lewej stronie stacji.
  • #24 21648292
    rafal`
    Poziom 11  
    Ja całkiem zrezygnowałem z tej metalowej osłony, po poprawieniu kabla przed i za bazą (bardziej za bazą) robot wjeżdża dobrze do bazy.
  • #25 21741715
    NOVY74
    Poziom 19  
    Cześć Wszystkim

Sezon koszenia już się chyba zakończył, ale ciekawi mnie @Karo172839 jak zakończyła się naprawa Twojego robota? Napisali co naprawiali? Jak długo czekałaś na powrót kosiarki?

Mi się wydaje (bo gdzieś w necie to mi mignęło) że problem który opisywałaś " kosiarka zaczęła stawać w miejscu i twierdzi, że jest uwięziona " polega albo na mechanicznych oporach w skrzyni redukcyjnej jednego z kół - albo ( tak jak u mnie) poluzowanych/przestawionych wewnątrz kosiarki płytkach z czujnikami Hall'a dla magnesów umieszczonych na obudowie.
    Ponoć jest ich aż 5. Jeśli jedna płyteczka się poluzuje na zaczepach to wówczas kosiarka "myśli" że napotkała na przeszkodę, kilka razy będzie próbowała ją ominąć aż w końcu zatrzyma się z błędem.
    Zielona płytka z czujnikiem Hall'a i elementami elektronicznymi, dwa otwory montażowe
    Czujnik Halla na płytce drukowanej z złączem 4-pinowym i oznaczeniami technicznymi

Dodam tylko, że gdy moja kosiarka wróciła, to w protokole z naprawy widniało "Wymiana płyty głównej"
  • #26 21868076
    rafal`
    Poziom 11  
    Poprawne ułożenie kabla za bazą (ok. 10 cm dalej prosto) i kosiarka dokuje już poprawnie.

Podsumowanie tematu

✨ Robot koszący Parkside PAMRS 1000 A1 ma problem z powrotem do bazy – podczas jazdy po przewodzie ograniczającym buja na boki i nie parkuje prawidłowo, skręcając zawsze w lewo i wypadając z bazy. Próby poprawy obejmowały różne ustawienia bazy, prowadzenie kabla, poziomowanie terenu oraz zmiany kąta bazy, jednak problem utrzymuje się. Poprawne ułożenie kabla za bazą (około 10 cm prosto) znacząco poprawia dokowanie. Długość kabla ograniczającego można bezpiecznie wydłużyć nawet do 400 m, stosując przewód 0,25 mm². Aktualizacje firmware (z 0.4.8 do 0.4.11) wprowadziły funkcję BBS (Backward Blade-Stop), która wyłącza noże podczas cofania, co powoduje wyłączanie koszenia przy odbiciu od linii ograniczającej – funkcję tę można wyłączyć w aplikacji Parkside, co przywraca poprzednie działanie. Funkcja „ochrona jeży” zatrzymuje noże po najechaniu na przeszkodę i działa w określonych godzinach. Aplikacja Parkside wymaga połączenia z internetem, Bluetooth samodzielnie nie wystarcza do sterowania robotem. Problemy z zatrzymywaniem się robota i komunikatem o uwięzieniu mogą wynikać z uszkodzeń mechanicznych lub poluzowanych czujników Halla; serwis wymienia w takich przypadkach płytę główną. Metalowa osłona bazy może utrudniać dokowanie, jej usunięcie i poprawne ułożenie kabla poprawia powrót do stacji. Użytkownicy dyskutowali także o optymalnej odległości kabla od krawężników (około 20-25 cm) oraz o czasie pracy i ładowania baterii 4Ah i planowanym zakupie baterii 8Ah.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA