logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A5 2.0 TFSI 2011 – co wymienić przy przebiegu 283 000 km dla bezawaryjności?

kichu999 06 Cze 2025 07:43 777 15
REKLAMA
  • #1 21571119
    kichu999
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam, kupiłem 6 lat temu Audi A5 2.0 TFSI 2011 rok. Podczas kupna przebieg wynosił 198 000, a teraz jest to 283 000 km. A że w motoryzacji jestem kompletnym laikiem, stąd moje pytanie.
    Wymieniłem olej silnikowy, co oczywiste, przewody hamulcowe i klocki hamulcowe, a i klimatyzację odgrzybiłem z 2 razy jak na razie :D

- Co powinienem wymienić, aby mnie nic nie zaskoczyło na drodze podczas podróży?
    AI: Czy wiesz może, czy był już wymieniany rozrząd (pasek/łańcuch, pompa wody) w Twoim aucie? Jeśli tak, to przy jakim przebiegu?
    Rozrząd był wymieniany tuż przed kupnem, tak zapewniał mnie sprzedający, czyli na 198 000 km. O pozostałych pracach eksploatacyjnych nie mam informacji.
    AI: A jak wygląda sprawa z innymi płynami eksploatacyjnymi – np. płyn chłodniczy, płyn hamulcowy, olej w skrzyni biegów? Były kiedyś wymieniane?
    Tylko płyn hamulcowy i przewody hamulcowe.
  • REKLAMA
  • #2 21571125
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3380
    kichu999 napisał:
    Co powinienem wymienić aby mnie nic nie zaskoczylo na drodze podczas podróży.

Są usterki/awarie których nie przewidzisz i nie jesteś w stanie określić ich stanu/zuzycia. Jako przykład - cewka zapłonowa, czujniki wszelakiej maści, a z mechanicznych - pęknięcie/uszkodzenie jakiegoś elementu. Przykład - termostat, pompa wody itd.
    Natomiast częste oblukiwanie może wyeliminować pewne usterki.
  • #3 21571128
    kichu999
    Poziom 3  
    Aleksander_01 napisał:
    kichu999 napisał:
    Co powinienem wymienić, aby mnie nic nie zaskoczyło na drodze podczas podróży.

Są usterki/awarie, których nie przewidzisz i nie jesteś w stanie określić ich stanu/zużycia. Jako przykład - cewka zapłonowa, czujniki wszelakiej maści, a z mechanicznych - pęknięcie/uszkodzenie jakiegoś elementu. Przykład - termostat, pompa wody itd.
    Natomiast częste oblukiwanie może wyeliminować pewne usterki.

Tak, ale po przejechaniu 85 000 km pewnie warto wymienić tak pewne płyny czy też części, aby zapobiec uszkodzeniom silnika czy tam innych podzespołów.
  • #4 21571131
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Płyny i inne materiały eksploatacyjne wymieniamy wg spacyfikacji producenta samochodu.
    Przykład - dla Kia wymiana płynu chłodniczego zalecana jest co 200 tys km, płynu hamulcowego max co 5 lat. To są tylko zalecenia i awarii raczej nie wyeliminują.
    Jaką masz pewność że za 500 km nie siądzie wtrysk, pompa paliwa, sterownik ? Jeździj i nie zawracaj sobie głowy takimi rzeczami, oczywiście o samochód dbaj. Co się ma stać to się stanie.
  • REKLAMA
  • #5 21571137
    kichu999
    Poziom 3  
    Idąc twoim tokiem myślenia, nie warto robić rozrządu w ogóle, dopóki łańcuch się nie urwie na trasie bądź też za granicą, co stworzy mi ogromne kłopoty.
  • REKLAMA
  • #6 21571150
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    @kichu999 Widzisz ja się napisałem a Ty i tak nic z tego nie pojąłeś.
    O samochód trzeba dbać, wymieniać wszystko to co zaleca producent w odpowiednim czasie lub nawet częściej.
    Ale zrozum jedno, jak ci siądzie czujnik położenia wału na trasie to choćbyś wymieniał olej co 1000 km a wszystkie płyny regularnie co roku to i tak nie przewidzisz danej awarii.
    Zrozumiałeś teraz.
    Zapuszczam się nieraz samochodem 4000 km od domu, zdaję sobie doskonale sprawę że wszystko się może zdarzyć z samochodem, ale nie myślę o tym bo to zabija całą frajdę z jazdy.
    Przykładzik - kiedyś w Szegedzie na granicy z Serbią siadła mi cewka (1 z 4), ponieważ u prawosławnych była wtedy Wielkanoc to 3 dni czekałem na cewkę.

Ponieważ to Vag to przy takim przebiegu można pokusić się o wymianę szczotek w alternatorze, a dokładniej regulatora napięcia ponieważ stanowią całość.
  • #7 21571152
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 695
    A czemu nie pojedziesz do mechanika aby o ejrzal dokładnie auto? Przecież to powinien być pierwszy krok.
  • REKLAMA
  • #8 21571157
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    To za dużo nie da.
    Wczoraj wymieniałem pasek stretch fit. Klient jechał na pogrzeb ojca i pasek pękł, a przecież mógł pęknąć dzień wcześniej lub dzień później. A stretch fit nie założysz o tak na ulicy (no chyba że masz specjalne narzędzie.
    Do autora - pasek pomocniczy też możesz wymienić, mały koszt a zwiększa pewność podróży.
  • #9 21571175
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 525
    Aby zapewnić w takim samochodzie bezawaryjność, należy wymienić samochód.
    Sorry za lakoniczną odpowiedź, ale jest zgodna z prawdą. Po 14 latach i tysiącach kilometrów to jest loteria i nie ma reguły.

Choć z nowymi samochodami to też bywa różnie. ;)
  • #10 21571777
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 621
    Witam.
    Mi tu raczej wydaje się że autor ma chęć pochwalenia się bryka , jej przebiegiem i że nic nie wymieniał - ale czy tak jest?
    Kolega teraz częściowo u mnie na garażu reanimuje seicento córy. Niby nic nie robione tylko 120 tyś /km Auto z pierwszych modeli na rynku warte góra z 2 tyś ale sentyment i grzebie - już władował z 6 tyś zł
    To takie chwalenie się gruzami - to nie te czasy ze lepiło się starego fiata 131 bo zachodni.

Pozdrawiam.
  • #11 21571838
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    @Michał_74 A czym tu się chwalić, starym samochodem. To tak jakbyś chwalił się kobietą, ona ma 78 lat, ale w latach 70' była wicemiss ziemi podlaskiej. Dwa to samochodu nie ma od nowości, a przebieg nic nadzwyczajnego.
    Autor zapytał co może się zepsuć, albo co należy wymienić aby się nie popsuło, i nawet gdyby napisał do Ingolstadt to nie udzielą mu odpowiedzi twierdzącej.
  • #12 21571843
    Michał_74
    Poziom 34  
    Nie pierwszy tu taki przypadek. Akurat ty lepszy ale w innych watkach były gruzy a myślał że ma jednorożca we wsi - bez urazy autorze.
  • #13 21573354
    kichu999
    Poziom 3  
    Michał_74 napisał:
    Nie pierwszy tu taki przypadek. Akurat ty lepszy, ale w innych wątkach były gruzy, a myślał, że ma jednorożca we wsi - bez urazy, autorze.

Ty stary masz jakieś kompleksy, jeśli się nie znasz, nie udzielaj się. Proponuję, abyś hejtował i swoje złote myśli na forum swojej gminy publikował, jeśli nie masz nic do powiedzenia.

Dodano po 1 [minucie]:

Cytat:

Autor zapytał, co może się zepsuć albo co należy wymienić, aby się nie popsuło, i nawet gdyby napisał do Ingolstadt, to nie udzielą mu odpowiedzi twierdzącej.

No właśnie o to mi chodzi

Moderowany przez gulson:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #14 21573365
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6645
    Prawo Murphy- ego działa. Także serwisujemy wg.zaleceń dobrego mechanika nie instrukcji fabrycznej. , ;)
  • #15 21573957
    pmarekkowal
    Poziom 7  
    Przy takim przebiegu warto chyba poza podstawowym serwisem zerknąć na instalację elektryczną, czujniki i elektronikę. Nawet jeśli auto jeździ dobrze, to często właśnie takie rzeczy potrafią zrobić niespodziankę...
  • #16 21574084
    Michał_74
    Poziom 34  
    Złota zasada. Działa to nie grzeb.
    Wymieniać tylko to co się wymienia eksploatacyjnie.
    Jak zaczniecie grzebać dla widzimi się w elektryce to dopiero zacznie się grzebanie i koszty.

Podsumowanie tematu

✨ Audi A5 2.0 TFSI z 2011 roku o przebiegu 283 000 km wymaga regularnej wymiany oleju silnikowego, płynu hamulcowego oraz przewodów i klocków hamulcowych, co zostało już wykonane. Rozrząd (łańcuch/pasek i pompa wody) był wymieniany przy 198 000 km. Zaleca się również kontrolę i ewentualną wymianę płynu chłodniczego oraz oleju w skrzyni biegów, jeśli nie były dotąd wymieniane. Przy tak dużym przebiegu warto zwrócić uwagę na elementy elektryczne i elektroniczne, takie jak cewki zapłonowe, czujniki, regulator napięcia i szczotki alternatora, które mogą ulec awarii niespodziewanie. Wymiana paska pomocniczego (stretch fit) jest niskokosztowym zabiegiem zwiększającym niezawodność. Pomimo regularnej konserwacji, nie da się całkowicie wyeliminować ryzyka awarii, które mogą pojawić się nagle, np. uszkodzenie czujnika położenia wału czy pompy paliwa. Zaleca się systematyczne przeglądy u mechanika i dbanie o samochód zgodnie z zaleceniami producenta, jednak po tak dużym przebiegu eksploatacja wiąże się z pewnym ryzykiem losowych usterek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA