Witam.
Dziekuje za odpowiedzi.Pojechałem do kolegi mechanika,pierwsze co zrobiliśmy to podjechaliśmy do drugiego kolegi

na komputer.Sprawdzał na różne sposoby.Usterek elektronicznych brak.Wróciliśmy do garażu.Druga rzecz oglądamy wałki.Zdejemujemy lewą pokrywę,a tem sobie leżą spokojnie dwie dzwigienki zaworowe które wyskoczyły.Naturalnie wałki wytarte.Zdejmujemy prawą pokrywę a tu leżą trzy dzwigienki,wałki oczywiście wytarte.Także przyczyna nierównej pracy silnika odnaleziona!Szkoda,że wraz z tym nowe koszty.Rozbieramy dalej.Zdejmujemy zderzak,trzy chłodnice,pas górny razem z lampamii wentylatorem,wisko odkręcamy no i wkońcu:-) widzimy pasek klinowy ,cztery rolki,(gorna porwadząca,dolna prowadząca,napinająca,klima).Tak patrzymy na pasek a on jest tylko w 1/4 na rolce napinającej i wygląda jakby miał zaraz sie z niej ześlizgnąc.Okazało sie, że tłumik drgań(mały amortyzatorek)tulejka na dole w nim jest peknieta i cieknie a pozatym druga tulejka obok na lewo tez jest wyrobiona.Następne koszty (komplet 480 zł w serwisie po zniżkach) nigdzie w hurtowniach tego nie mają.Oczywiście wszystkie 4 rolki do wymiany (piszczą telepia itd itp.),ale to juz całe szczęscie mają w hurtowniach(wieksze zniżki).Przy okazji zawiozłem alternator do przeglądu (do wymiany pierścienie,łożyska i szczotki zjechane).Pokręciłem sprzęgiełkiem od sprężarki klimatyzacji słychać że łożysko wyje,pytam się w serwisie czy łożysko dostane,mówią że razem ze sprzegiełkiem 1600 zl :--).,ale dowiedziałem sie , że wystarczy zdjąc to sprzęgiełko i roznitować i wycisnąć i wcisnąć nowe łożysko i przkręcić zpowrotem mały koszt.
Wymieniam rozrząd:2 paski 3 rolki,napinacz paska rozrządu wczesniej go nie zmieniłem teraz chyba wypada co,pompe wody,2 paski klinowe,4 rolki,napinacz paska klinowego,4 wałki rozrządu,24 dzwigienki zaworowe,24 popychacze zaworowe,24 podkladki od popychaczy,olej w silniku castrol 0w-30, filtry oleju powietrza,uszczelki pod pokrywy wałków,
świece żarowe(240 zL),
Koszty
Komplet wałków z serwisu (4 wałki rozrządu,24 dzwigienki zaworowe,24 popychacze zaworowe,24 podkladki od popychaczy)4200zł (znizki na warsztat)
napinacz paska klinowgo kompletny 480 zł
Reszta w hurtowni
w sumie gdzieś okolo 7000 zl
Sprzedawca w servisie powiedział ,że nowe wałki już sie nie będą ścierać bo są z lepszego materiału. Do 2002 i chyba 2003 robili je z szajzzz metalu, wada silników 2,5 tdi V6. przez to polecialem na 4200 zł
Mam dużo zdjęć porobionych to je tu umieszcze pózniej,napisze czy lepiej teraz będzie jeżdził
cześć
Dodano po 18 [minuty]: wopor napisał: witam, sprzęgło dwumasy sprawdż w ten sposób , wyjmij rozrusznik i przez ten otwór spróbuj przesunąć koło z wieńcem zębatym w stosunku do koła bez wieńca jezeli to przesuniecie jest ponad 5cm niestety wymiana koła , te 5cm to graniczna wartość, jeżli masz przejechane ponad 260 tys.km napewno przyda sie czyszczenie całego układu dolotowego(dokładnie) b,brudna robota ale nie kosztowna(dobre prparaty ma Wurt doś drogie ale skuteczne, sprawdż również turbine czy działa zmiana geomerti łopatek(nagar potrafi zablokować), następnie co do drgań ,sprawdz poduszki silnika i skrzyni, jak domniemasz że niepracuje na 1 cylinder?? czy drży na wolnych obrotach?? jak pracuje równo i obroty wolne prawidłowe to bym to raczej wykluczył, należało by sprawdzić na diagnoskopie cały układ zasilania , może wariuje pompa(elektronika), więc masz sporo do sprawdzenia a dopiero potem kupuj i wymieniaj, właśnie skończyłem naprawę takiej audi (identyczna) z dolotu wywaliłem 1,5 litra nagaru i sadzy a przebieg 195tys,co do wałków rozrządu daj ewent, do sprawdzenia i NARAZIE TYLYLE , pozdrawiam
Dzieki wopor za podpowiedzi,wałki na pewno do wymiany .Mam pytanie odnosie okładu dolotwego bo napisałeś
jeżli masz przejechane ponad 260 tys.km napewno przyda sie czyszczenie całego układu dolotowego(dokładnie) b,brudna robota ale nie kosztowna(dobre prparaty ma Wurt doś drogie ale skuteczne,
Gdzie ten układ jest i co sie dokładnie czyści i jak bo chciałbym to sobie wyczyścic.
Kolo dwumasowe sobie zostawie na pózniej,narazie mam dosyć do naprawienia
dzieki pozdrawiam