Witam i potrzebuje pomocy w sprawie przenoszonia drgan w tym samochodzie na całą karoserie.Moj samochod AUDI A6 2.5 TDI QUATTRO 180 koni , silnik chyba AKE , przebieg prawie 260 tys (na liczniku )z tego ja zrobilem 90 tys,rok produkcji 2000,skrzynia biegów manualna.Zamierzam jeszcze nim jezdzić , bo bardzo go lubie.Od jakis 20 tysiecy kilometrow zaczęły sie pogłębiać drgania silnika co objawia sie tak:dodaje gazu w miare wyższych obrotów kierownica i cała kabina drży,samochód jest na luzie,puszczam gaz i wszystko tak samo tylko w odwrotnym kierunku.Jestem prawie pewien ze silnik nie pracuje na jeden cylinder lub momentami nie pracuje.Jutro rozbieramy ,zmieniam pasek rozrzadu (drugi raz) i zaglądamy do słynnych wałków.
Pytanie brzmi według was co to jest.
Jeżeli to wałki chce kupic nowe co sie jeszcze oprucz tych wałkow zmienia?
Czy nie wyszło by mnie taniej jakbym po te wałki pojechał do niemiec, bo tu jeden 1100 zł sztuka a sa cztery?
Drga mi tez pedał sprzęgła na luzie jak sie go wciska co to może byc i co trzeba kupic (kolo dwumasowe lub łozysko ) i ile to kosztuje bo sie nie orietowałem?
Dzieki za odpowiedzi Porobie zdjecia przy rozbieraniu i tu umieszcze
witam, sprzęgło dwumasy sprawdż w ten sposób , wyjmij rozrusznik i przez ten otwór spróbuj przesunąć koło z wieńcem zębatym w stosunku do koła bez wieńca jezeli to przesuniecie jest ponad 5cm niestety wymiana koła , te 5cm to graniczna wartość, jeżli masz przejechane ponad 260 tys.km napewno przyda sie czyszczenie całego układu dolotowego(dokładnie) b,brudna robota ale nie kosztowna(dobre prparaty ma Wurt doś drogie ale skuteczne, sprawdż również turbine czy działa zmiana geomerti łopatek(nagar potrafi zablokować), następnie co do drgań ,sprawdz poduszki silnika i skrzyni, jak domniemasz że niepracuje na 1 cylinder?? czy drży na wolnych obrotach?? jak pracuje równo i obroty wolne prawidłowe to bym to raczej wykluczył, należało by sprawdzić na diagnoskopie cały układ zasilania , może wariuje pompa(elektronika), więc masz sporo do sprawdzenia a dopiero potem kupuj i wymieniaj, właśnie skończyłem naprawę takiej audi (identyczna) z dolotu wywaliłem 1,5 litra nagaru i sadzy a przebieg 195tys,co do wałków rozrządu daj ewent, do sprawdzenia i NARAZIE TYLYLE , pozdrawiam
Dziekuje za odpowiedzi.Pojechałem do kolegi mechanika,pierwsze co zrobiliśmy to podjechaliśmy do drugiego kolegi na komputer.Sprawdzał na różne sposoby.Usterek elektronicznych brak.Wróciliśmy do garażu.Druga rzecz oglądamy wałki.Zdejemujemy lewą pokrywę,a tem sobie leżą spokojnie dwie dzwigienki zaworowe które wyskoczyły.Naturalnie wałki wytarte.Zdejmujemy prawą pokrywę a tu leżą trzy dzwigienki,wałki oczywiście wytarte.Także przyczyna nierównej pracy silnika odnaleziona!Szkoda,że wraz z tym nowe koszty.Rozbieramy dalej.Zdejmujemy zderzak,trzy chłodnice,pas górny razem z lampamii wentylatorem,wisko odkręcamy no i wkońcu:-) widzimy pasek klinowy ,cztery rolki,(gorna porwadząca,dolna prowadząca,napinająca,klima).Tak patrzymy na pasek a on jest tylko w 1/4 na rolce napinającej i wygląda jakby miał zaraz sie z niej ześlizgnąc.Okazało sie, że tłumik drgań(mały amortyzatorek)tulejka na dole w nim jest peknieta i cieknie a pozatym druga tulejka obok na lewo tez jest wyrobiona.Następne koszty (komplet 480 zł w serwisie po zniżkach) nigdzie w hurtowniach tego nie mają.Oczywiście wszystkie 4 rolki do wymiany (piszczą telepia itd itp.),ale to juz całe szczęscie mają w hurtowniach(wieksze zniżki).Przy okazji zawiozłem alternator do przeglądu (do wymiany pierścienie,łożyska i szczotki zjechane).Pokręciłem sprzęgiełkiem od sprężarki klimatyzacji słychać że łożysko wyje,pytam się w serwisie czy łożysko dostane,mówią że razem ze sprzegiełkiem 1600 zl :--).,ale dowiedziałem sie , że wystarczy zdjąc to sprzęgiełko i roznitować i wycisnąć i wcisnąć nowe łożysko i przkręcić zpowrotem mały koszt.
Wymieniam rozrząd:2 paski 3 rolki,napinacz paska rozrządu wczesniej go nie zmieniłem teraz chyba wypada co,pompe wody,2 paski klinowe,4 rolki,napinacz paska klinowego,4 wałki rozrządu,24 dzwigienki zaworowe,24 popychacze zaworowe,24 podkladki od popychaczy,olej w silniku castrol 0w-30, filtry oleju powietrza,uszczelki pod pokrywy wałków,
świece żarowe(240 zL),
Koszty
Komplet wałków z serwisu (4 wałki rozrządu,24 dzwigienki zaworowe,24 popychacze zaworowe,24 podkladki od popychaczy)4200zł (znizki na warsztat)
napinacz paska klinowgo kompletny 480 zł
Reszta w hurtowni
w sumie gdzieś okolo 7000 zl
Sprzedawca w servisie powiedział ,że nowe wałki już sie nie będą ścierać bo są z lepszego materiału. Do 2002 i chyba 2003 robili je z szajzzz metalu, wada silników 2,5 tdi V6. przez to polecialem na 4200 zł Mam dużo zdjęć porobionych to je tu umieszcze pózniej,napisze czy lepiej teraz będzie jeżdził
cześć
Dodano po 18 [minuty]:
wopor wrote:
witam, sprzęgło dwumasy sprawdż w ten sposób , wyjmij rozrusznik i przez ten otwór spróbuj przesunąć koło z wieńcem zębatym w stosunku do koła bez wieńca jezeli to przesuniecie jest ponad 5cm niestety wymiana koła , te 5cm to graniczna wartość, jeżli masz przejechane ponad 260 tys.km napewno przyda sie czyszczenie całego układu dolotowego(dokładnie) b,brudna robota ale nie kosztowna(dobre prparaty ma Wurt doś drogie ale skuteczne, sprawdż również turbine czy działa zmiana geomerti łopatek(nagar potrafi zablokować), następnie co do drgań ,sprawdz poduszki silnika i skrzyni, jak domniemasz że niepracuje na 1 cylinder?? czy drży na wolnych obrotach?? jak pracuje równo i obroty wolne prawidłowe to bym to raczej wykluczył, należało by sprawdzić na diagnoskopie cały układ zasilania , może wariuje pompa(elektronika), więc masz sporo do sprawdzenia a dopiero potem kupuj i wymieniaj, właśnie skończyłem naprawę takiej audi (identyczna) z dolotu wywaliłem 1,5 litra nagaru i sadzy a przebieg 195tys,co do wałków rozrządu daj ewent, do sprawdzenia i NARAZIE TYLYLE , pozdrawiam
Dzieki wopor za podpowiedzi,wałki na pewno do wymiany .Mam pytanie odnosie okładu dolotwego bo napisałeś
jeżli masz przejechane ponad 260 tys.km napewno przyda sie czyszczenie całego układu dolotowego(dokładnie) b,brudna robota ale nie kosztowna(dobre prparaty ma Wurt doś drogie ale skuteczne, Gdzie ten układ jest i co sie dokładnie czyści i jak bo chciałbym to sobie wyczyścic.
Kolo dwumasowe sobie zostawie na pózniej,narazie mam dosyć do naprawienia dzieki pozdrawiam
witam, układ dolotowy to cały układ powietrza czyli, filtr ,turbina, intercooler(brrr chłodnica powietrza doładownego) kolektory ssace, zawórERG to takie ustroistwo które częśc spalin cofa do dolotu by dopalić te spaliny i zmniejszyć emisje tlenków azotu, hehee b.mądrze brzmi, kup sobie dobre rękawiczki gumowe nitro rozpuszczalnik, czteropak piwka, i miłego brudzenia. A na poważnie pewnie masz pomiędzy 1700 a 2000 tys obrotów taka lekką dziure w przyspieszaniu nie idzie za gazem tylko se czeka? własnie na czyszczenie hehe , potem jak postawisz kufelek browarka na silniku to nawet kropelka nie spadnie, a kultura pracy MIODZIO hehe, czyli wyczyść to wszystko co podaje powietrze do silnika , intercooler przepłucz najlepiej ekstrakcyjną benzyną, pozdrawiam i życzę sprawnego potomka Autounion( tak sie kiedyś nazywała ta fabryka audi, chcieli ja zamknąć hehe w latach 60, troszku lepszego Wartburga produkowali, mało ludzi o tym wie, no ale dość błyszczenia wiedzą hehehehehehe)
Witam.
Ja mam podobny problem z moim audi a6 2,5 tdi quattro 2003r. Ma przejechane prawie 200 000 tys. U ,mnie wygląda to trochę inaczej drgania pojawiają się powyżej 2000 tys. obrotów,gdy wciskam sprzęgło,a pózniej puszczam,wtedy wyczuwam pod noga drgania.Czasami tez da sie wyczuć,ze silnik nie pracuje równo stojąc w miejscu,ale raczej to delikatne drganie,slabo wyczuwalne. Mam jeszcze pytanie o wałki,bo słyszałem rózne opinie,czy w modelu z 2003 roku tez występuje ten problem? Proszę o pomoc!
Pozdrawiam
witam, sprawdż dwumase tak jak podałem, pewnie juz graniczny luz sie zbliża, mozliwe że od ostrego ruszania( prowokuje to auto) tarcza sprzegła sie kończy, na te falowanie obrotów powinno pomóc czyszczenie dolotu, ponoć od 2001 cós poprawili wałki ale róznie z tym bywa, pozdrawiam
Zapala ładnie jezdzi dobrze.Silnik pracuje równo,nie słychać żadnych rolek tylko sam silnik.Ma lepsze przyspieszenie.Drgania nie znikneły, może w małym stopniu.Także prawdobnie mam zużyty komplet sprzęgła z kolem dwumasowym,ale na razie tego nie robie bo muszę troche pojezdzić.
Jedna rzecz co mnie martwi to że po wymianie wałków wzrosła temperatura oleju na wskaznku na desce rozdzielczej.Przed wymianą byla na pewno o jedna kreske niżej.Teraz jest na kresce przed 120 °C
W jakim położeniu jest u was wskaznik temp oleju podczas pracy silnika?
Druga rzecz bardziej słychać świst turbo przy przyspieszaniu.wcześniej tego nie było , może dlatego bo jednen cylinder nie palił.
Ogólnie ok nic niepokojącego sie nie dzieje oprucz tej temperatury .
witam, dymek wonny to fajnie, sprawdż czy czasami nie poluzniła sie wtyczka na czujniku od temp. oleju ,ja tak miałem raz pokazywał 60 st za chwilę 160st, w czasie pracy sie lekko wyciagneła i nie było oki styku, pozdrawiam, a te 120 st to nie sygnał do niepokoju, ale trzeba być czujnym
Wskaznik nie pokazuje u mnie 120 °C tylko jest na tej kresce przed 120
Mogłbys napisać w którym miejscu jest czujnik temperatury oleju to sprawdzę wtyczke,dzięki
witam, czujnik jest od strony lewej jak stoisz z przodu sam, za gumowym przewodem od przepływki tak mniej więcej na wysokości środka akumulatora wkrecony w głowicę, zasilanie jego to 5V, a opór2500-3500/przy 20st C, pozdrawiam
Dzieki, pisałeś ze u ciebie był problem z tym czujnikiem,dlaczego przewód nie stykał i co wymieniłeś czujnik.
Podczas jazdy na autostradzie przy 140 km/h temeratura wzrosła prawie do 120 od razu zwolniłem.Mógłbyś mi napisać ile według ksiązki powinna ta temperatura wynosić i czy wymiana wałków spowodowała ze temperatura oleju jest wyższa?
witam, te 120 st to nie problem, 140 i w górę trzeba uważać, umnie była wtyczka wysunieta (nie do końca wciśnięta ) ale objawy to raz 60, za chwilę 160, jak był styk ok to normalna temp, jak niestykało to 160 i na czerwone pole wchodziło, nie mogę znależć ile max może byc temp oleju; ale jak w maluchu dopuszczalna była 110st to te 120 nie powinno sprawić kłopotu, podałem jak sprawdzić ten czujnik zwykłym omomierzem, wałki nie powinny spowodować wyższej tem oleju chyba że masz przestawiony rozrząd, ALE JAK ROBIŁ ZNAJACY SPRAWE MECH TO WĄTPIE, jeszcze jedno jaki olej wlałeś? ja używam 0W-40, pozdrawiam
Jak jezdzisz po miescie to ile u ciebie wskaznik pokazuje temperatury oleju Mozliwe ze zaplon jest zle ustawiony.Czy by to wyszło na komputerze ze zle jest ustawiony.Sprawdzimy jeszcze raz znaki.jak wymienialismy walki to mial specjalny przyrzad do blokowania wałków u gory i wkrecal w blok jakąś śrubę
pozdrawiam
Dodano po 2 [minuty]:
cały czas jeżdze na castrol edge 0w 30 wczesniej nie byla taka wysoka
Niedawno zostałem posiadaczem Audi A6 2.5 TDI 150 KM i dzisiaj stwierdzono że mam uszkodzony czujnik ciśnienia kolektora dolotowego. Czy orientujecie się może jaki to jest koszt i czy jestem w stanie sam to wymienić bo oczywiście w serwisie powiedzili że musiałbym odstawić do nich i będzie mnie to kosztować 650 zł (sama robota)
po wymianie rozrządu zawsze trzeba sprawdzić i przeważnie ustawić kąt wtrysku. Jak wymieniałeś ramię napinacza trzeba było sprawdzić stan osi do której jest ono przykręcone, bo jeśli ma luz to często urywa się śruba mocująca w/w ramię. Ja ostatnio przerobiłem gwint i zastosowałem śrubę M10
Powiedziano mi że on jest przyczyną mojego problemu, tzn zatrzymywania sie obrotów np na 2200 i koniec. W takiej sytuacji zazwyczaj pomaga zmiana biegu. Taka usterka może być dość niebezpieczna przy wyprzedzaniu.
Czy ten czujnik może mieć też coś do mocy silnika bo moim zdaniem nie ma osiagów 150 KM?????
WITAM
KOLEGO ma_pok NIE JESTEM DO KOŃCA PEWNY CZY O TYM SAMYM CZUJNIKU MYŚLE ALE WYDAJE MI SIE ZE TO
7.21903.49.0 PIERBURG LUB ORI 059 906 627A WYGLĄDA NASTĘPUJĄCO TRZY KOŃCÓWKI NA PRZEWODY PODCIŚNIENIOWE I JEDNA ELEKTRYCZNA NA DWA LUB TRZY PINY JEŻELI TO TO TO ZA 280ZŁ MOGĘ CI ZAŁATWIĆ WYMIENISZ SAM MUSISZ SIE DOWIEDZIEĆ JAKI JEST NR TEGO CZUJNIKA
Witam właśnie mnie czeka wymiana dwumasówki i ze względu że będę to robił pierwszy raz to prosił bym o jakąś instrukcję demontażu skrzyni biegów.
Jest to quattro i chciał bym wiedzieć czy czekają mnie jakieś przykre niespodzianki.
Jak to oglądałem to było kiepskie dojście do cięgien z lewarka więc nie widziałem czy sie je odkręca czy jakoś inaczej odłącza i zastanawia mnie czy po odkręceniu tych dwóch zbrojonych przewodów nie będzie trzeba po poskładaniu czegoś odpowietrzyć żeby działał napęd na tył.
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi i pozdrawiam.
Witam
jestem po wymianie wałków i nie chce mi odpalic a4 2.5 tdi wszystko niby poskładane na blokadach i niewiem co może być. Wałki na blokadach montowane, rozrząd też tak jak wcześniej, kręcony na sucho było niby ok jak poskładałem wszystko nie chce odpalic, puszcza dyma ale nie zajmie sie. Co robic ?
Myślę, że żle poskładany /ustawiony rozrząd! Ostatnio robiłem taki silnik i zapalił na "dotyk". Może podpowiem: wałki powiedziałeś na blokadach, a czy popuściłeś koła zębate i czy wał korbowy był ustawiony i zablokowany napewno na cylindrze nr.1??? Dodam, że blokada wału znajduje się (stojąc przed samochodem) po prawej stronie (trzeba wykręcić śrubkę i wkręcić blokadę) i kiedy już to wszystko zrobisz zakładasz pasek naciągasz go i dopiero dokręcasz koła rozrządu na wałkach NIE INACZEJ!!! Moja sugestia - sprawdż jeszcze raz jak opisałem i wtedy napisz co jest, napewno Ci pomogę, bo to moja ulubiona marka Czekam na nowe info i pozdrawiam.
Wałki ustawiłem na blokadach, wkręciłem błokade na wał. A możesz jaśniejo co chodzi z tym cylindrem nr 1 i popuszczeniem kół zębatych? Bo nie zabardzo rozumiem. Mam ustawić wał na blokadzie wałki też a koła mieć popuszczone? a wtedy jak naciągne pasek to dopiero dokręcić koła na wałkach? A słyszałem cos jeszcze o popychaczach że trzeba je wyciskać jak nie wymienia sie na nowe. Bo tak szczerze to nowe są tylko koniki i podkładki a reszta stare.
Wałki ustawiłem na blokadach, wkręciłem błokade na wał. A możesz jaśniejo co chodzi z tym cylindrem nr 1 i popuszczeniem kół zębatych? Bo nie zabardzo rozumiem. Mam ustawić wał na blokadzie wałki też a koła mieć popuszczone? a wtedy jak naciągne pasek to dopiero dokręcić koła na wałkach? A słyszałem cos jeszcze o popychaczach że trzeba je wyciskać jak nie wymienia sie na nowe. Bo tak szczerze to nowe są tylko koniki i podkładki a reszta stare.
Takie pytanko małe czy ruszałes moze uklad paliwowy?? mam nadzieje ze wiesz ze trzeba odpowietrzyc pompe przed kreceniem a nie tylko przewody wysokiego cisnienia?
Co do naprawy kolegi misiuro,to podstawowym bledem jest niewiedza na temat wałków:
po1 to nie wałki są wadliwe a zła ekploatacja silnika,stosowanie złych olejów np takich jak 0W-30,dlaczego nie stosujesz sie do zalecen producenta? pewnie posluchales mechanika,wiec spodziewaj sie wkrotce kolejnych problemow,nie drozne odpowietrzanie silnika i stosowanie zlych olejow to 2 podstawowe przyczyny takich awari a zaczyna sie od tego ze popychacze hydrauliczne nie działaja prawidlowo i nie smaruja dzwigienek,obie te czesci zacieraja sie przez co dzwigienka nie moze prawidlowo wspolpracowac z wałkiem i wyciera jego krzywki gdyz zrobiona jest z duzo twardszego materialu.
po2 w nowszych modelach niby wzmocniono walki,owszem jest to prawda ale to podwykonawca audi zrobil co wcale nie rozwiazalo problemu,powniewaz w dalszym ciagu zla ekploatacja doprowadzala do wycierania w/w czesci a przez to ze walki zostaly wzmocnione bardzo czesto poprostu sie ukrecaly.
Nie jest to bolączka tylko tego silnika,bo w oplu tez dzieja sie takie cuda a wymiana walkow z calym osprzetem to tylko wyleczenie objawow.
Co do naprawy kolegi misiuro,to podstawowym bledem jest niewiedza na temat wałków:
po1 to nie wałki są wadliwe a zła ekploatacja silnika,stosowanie złych olejów np takich jak 0W-30,dlaczego nie stosujesz sie do zalecen producenta? pewnie posluchales mechanika,wiec spodziewaj sie wkrotce kolejnych problemow,nie drozne odpowietrzanie silnika i stosowanie zlych olejow to 2 podstawowe przyczyny takich awari a zaczyna sie od tego ze popychacze hydrauliczne nie działaja prawidlowo i nie smaruja dzwigienek,obie te czesci zacieraja sie przez co dzwigienka nie moze prawidlowo wspolpracowac z wałkiem i wyciera jego krzywki gdyz zrobiona jest z duzo twardszego materialu.
po2 w nowszych modelach niby wzmocniono walki,owszem jest to prawda ale to podwykonawca audi zrobil co wcale nie rozwiazalo problemu,powniewaz w dalszym ciagu zla ekploatacja doprowadzala do wycierania w/w czesci a przez to ze walki zostaly wzmocnione bardzo czesto poprostu sie ukrecaly.
Nie jest to bolączka tylko tego silnika,bo w oplu tez dzieja sie takie cuda a wymiana walkow z calym osprzetem to tylko wyleczenie objawow.[/quote]
No kolego, to ja Ci powiem, że to TWOJA wiedza jest NIEWIEDZĄ!!! Audi A6 to standart (prawie), że wałki "tracą" krzywki! Masz małe doświadczenie (albo wogóle!), ponieważ ja tych silników już zarobiłem ...naście i OLEJ był różny od 0W/40 po 10W/40!!! Nie masz racji i praktyki, więc proponuję zastanowić się, albo popytać mechaników, którzy się tym na codzień zajmują. Dodam, że samochody te były FAKTYCZNIE serwisowane! Wada konstrukcyjna i tyle.
Dodano po 2 [minuty]:
To było do tomek83f, ponieważ gdzieś wcięło nadpis.