logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Macalister 1300 W – co ociera w napędzie, jak wyjąć zespół napędowy?

Bałdyzer 06 Cze 2025 12:00 1146 9
REKLAMA
  • #1 21571289
    Bałdyzer
    Poziom 12  
    Ocena: 227
    Kosiarka elektryczna Macalister model r MLPM1300 o mocy 1300 W, jak obracam ręcznie nożem, to w jednym położeniu noża słychać, że coś w środku zespołu napędowego ociera. Zawsze to się dzieje w tym samym położeniu noża przy całym obrocie. Nóż nie ociera na pewno o obudowę, na pewno nie ociera nic przy wirniku, stojanie, szczotkach. Zdemontowałem obudowę i chciałbym wyjąć ten cały zespół napędowy. Odkręciłem od spodu 5 śrubek i nie da się do góry wyjąć tego całego napędu. Podejrzewam, że trzyma ta tulejka do której wchodzi śrubka do montażu noża.
    Jak myślicie, co może ocierać w środku napędu? Czy tę tulejkę z gwintem wewnętrznym (widać na zdjęciu poniżej) trzeba na siłę wybić do góry aby wyjąć cały zespół napędowy?

Widok z góry na rozmontowany zespół napędowy kosiarki elektrycznej Macalister, z widocznym silnikiem i tulejką mocującą nóż.
    Widok od spodu na zespół napędowy kosiarki z widoczną tulejką montażową i resztkami trawy.
    Wnętrze zespołu napędowego elektrycznej kosiarki Macalister MLPM1300 po zdjęciu obudowy, widoczne uzwojenia silnika i plastikowa obudowa mechanizmu.
  • REKLAMA
  • #2 21571509
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 254
    Śruby masz od spodu tylko pewnie otwory będą tak zabite syfem, że łbów nie będzie widać.
    Mniej więcej w obrębie białego plastiku tego zespołu przekładni.
    Z tego co kojarzę to chyba to jest wersja co ma 5 (słownie pięć) łożysk - każde inne.
  • REKLAMA
  • #4 21571764
    Przemcio
    Ja taką kosiarkę zezłomowałem w ubiegłym roku, ale zanim mi zakipiało...

Po zdjęciu noża i dokładnym oczyszczeniu od spodu nie potrzeba nic wybijać bo ten cały biały plastik jako przekładnia z paskiem musi wyjść w całości. Miałem problem też z odnalezieniem śrub, bo dwie były na płaskiej powierzchni przybite piachem i dwie głęboko w otworach/tulejkach.
    Przypatrz się od góry na żebrowania gdzie są wzmocnienia dla śrub.
    Od góry z przodu pod gąbką też coś od spodu do odkręcenia będzie.

... po łożyskach silnik się spalił topiąc wyłącznik.
  • #5 21571780
    Bałdyzer
    Poziom 12  
    Jeszcze raz napiszę, wszystkie śruby od spodu (5 sztuk), które trzymały zespół napędowy zostały odkręcone, ale cały ten zespół napędowy nie chce iść do góry i podejrzewam, że trzyma go tuleja z gwintem wewnętrznym, która na ciasno wchodzi do plastikowej obudowy. Nie wiem jak ją wycisnąć do góry, czy można ją wybić młotkiem i kawałkiem okrągłego pręta?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 21574113
    Bałdyzer
    Poziom 12  
    Udało mi się odkręcić tę szóstą śrubkę i wyjąłem cały zespół napędowy. Z tego co widzę łożysko jest zardzewiałe trzeba będzie go wymienić choć ono nie jest przyczyną tego ocierania . Podejrzewam to białe koło pasowe , bo ono chodzi na boki ma luz tzn. luz ma jego zewnętrzna część. Chciał bym was zapytać czy to duże koło pasowe powinno być w jednej całości , bo u mnie środkowa jego część jest nieruchoma a zewnętrzna część chodzi na boki tak jak na filmiku poniżej :

https://www.youtube.com/watch?v=TUPWzzHmy7g

https://www.youtube.com/watch?v=M7XWP00Vg24
  • #10 21574309
    Przemcio
    Widzę, że ładują chyba co popadnie.
    Zwykle jest taki mechanizm jak na fotkach ale bywa taki jak na
    fotkach w Link-u.
    Ten jest bardziej podobny do Twojego z ruchomym środkiem.
    U mnie nazwijmy to hamulec był jeszcze inny przypominający szczotki
    od silnika dociskane do metalowego pierścienia.
    Załączniki:
    • Macalister 1300 W – co ociera w napędzie, jak wyjąć zespół napędowy? 1300-fplm_2.jpg (21.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Macalister 1300 W – co ociera w napędzie, jak wyjąć zespół napędowy? 1300-fplm_1.jpg (19.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Kosiarka elektryczna Macalister MLPM1300 o mocy 1300 W ma problem z ocieraniem w zespole napędowym, słyszalnym w jednym położeniu noża podczas ręcznego obracania. Nóż nie ociera o obudowę ani elementy silnika takie jak wirnik, stojan czy szczotki. Po odkręceniu pięciu śrub od spodu zespół napędowy nie dał się wyjąć, co sugerowało, że tulejka z gwintem wewnętrznym mocno trzyma zespół w plastikowej obudowie. Po odnalezieniu i odkręceniu szóstej śrubki udało się wyjąć cały zespół. W zespole zauważono zardzewiałe łożysko wymagające wymiany, jednak nie będące przyczyną ocierania. Podejrzenie padło na białe koło pasowe, które ma luz boczny – jego zewnętrzna część porusza się niezależnie od nieruchomej części środkowej. Dyskusja wskazuje, że takie koło pasowe może mieć ruchomą część zewnętrzną i jest to normalne w tym modelu. Wskazano również, że w wersji kosiarki występuje pięć różnych łożysk oraz że śruby mocujące zespół napędowy mogą być ukryte pod zabrudzeniami i w trudno dostępnych miejscach, co utrudnia demontaż.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA