logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MacAllister MSC144-15SV – brak C8 i R18 na PCB, jakie wartości tych elementów?

carmeln 06 Cze 2025 12:46 261 1
REKLAMA
  • #1 21571337
    carmeln
    Poziom 1  
    Witam,
    mam ładowarkę MacAllister MSC144-15SV (15 V 1,5 A), która przestała działać – zero reakcji po podłączeniu do prądu. Rozebrałem obudowę i okazało się, że parę elementów w ogóle nie ma (w tym dwa w dolnym lewym rogu PCB – C8 i R18).

Wrzucam zdjęcie płytki, zaznaczyłem, gdzie brakuje tych elementów. Może ktoś ma taką ładowarkę i mógłby podejrzeć, jakie tam są wartości? Albo jeśli ktoś kojarzy ten układ i wie, co tam mogło być – będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Z góry wielkie dzięki!
    Pozdrawiam

Płytka drukowana ładowarki MacAllister z zaznaczonymi brakującymi elementami C8 i R18 w lewym dolnym rogu.
  • REKLAMA
  • #2 21571447
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1101
    Powyżej tych zaznaczonych przez Kolegę miejsc znajduje się układ scalony, a którego uszkodzenie potrafi spowodować uszkodzenia innych podzespołów będących w jego otoczeniu.
    Dla rzetelnie przeprowadzonej naprawy niezbędne jest odczytanie symboli widniejących na tymże układzie scalonym i dalej sprawdzenie w nocie katalogowej lub innym opisie kwestii ewentualnie brakujących elementów elektronicznych.
REKLAMA