logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potencjometr B 100K-55 w joysticku – co oznacza 55 i jak zmienić czułość?

shakal84 06 Cze 2025 20:18 252 2
REKLAMA
  • #1 21571698
    shakal84
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam, chcę wymienić potencjometry w joysticku, nie da się go wykalibrować, albo ucieka w lewo, albo w prawo, lub "szarpie", gdy daję drążek w lewo, na chwilę odbija w prawo itd. Są tam dwie identyczne sztuki o oznaczeniu B 100K-55 z trzema zaczepami. O ile 100K to 100 kΩ, to co oznacza te 55? Moc 0,55 W czy coś innego?

Zbliżenie na potencjometr o oznaczeniu B100K-55 trzymany w palcach.

Drugie pytanie: jeżeli chciałbym zmniejszyć czułość joysticka, to musiałbym dać np. 200 kΩ czy może np. 50 kΩ?
    Zbliżenie na potencjometr B 100K-55 z trzema zaciskami, zamontowany w joysticku, z podłączonymi przewodami.
    Podstawa czarnego joysticka z widocznym uchwytem i dwoma pokrętłami na obudowie, ustawiona na drewnianym blacie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21571825
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Może być to kod producenta, nie znaczy raczej nic szczególnego, interesuje Pana jedynie rezystancja oraz charakterystyka w tym przypadku B. Czułość pozostanie bez zmian, zmieni się jedynie zakres, a może się nic nie zmieni, bo to zależy, jak dalej ten sygnał z tego potencjometru będzie przetwarzany.
  • #3 21592260
    shakal84
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    OK, dziękuję za odpowiedź, wyczyściłem potencjometry... zmywaczem silikonowym i problem jak na razie ustał, joystick działa idealnie, na jak długo to starczy? Nie wiem :D, ale działa ;)
REKLAMA