logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sofar KTL-X 8.8, Energa – nagły wzrost autokonsumpcji, zaniżony eksport do sieci

simirecki 07 Cze 2025 08:09 558 14
REKLAMA
  • #1 21571968
    simirecki
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Falownik Sofar KTL-X 8.8, fotowoltaika na starych zasadach, operator Energa. Przez cztery lata nie było problemów. Od tygodnia wg obliczeń na podstawie odczytów liczników z falownika i operatora sieci mam czterokrotnie większe zużycie prądu. Teoretycznie prawie wszystko, 95–99%, idzie w auto-konsumpcję, to absurd. Z poprzednich lat autokonsumpcja w czerwcu to ok. 45%. Przy produkcji ok. 50 kWh dziennie wychodzi, że dom zużywa teraz ok. 40 kWh, co jest niemożliwe. Moje przeciętne zużycie latem to 6–10 kWh na dobę. Nie ma żadnych nowych urządzeń. Instalator zrobił przegląd instalacji PV i odebrałem protokół, że wszystko jest ok. Gdzie "ginie" wyprodukowana energia?! Możliwe, że po czterech latach licznik operatora zaczął źle liczyć oddawaną energię?
  • REKLAMA
  • #2 21571991
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1411
    Może niech elektryk sprawdzi całą twoją instalację, może masz jakieś zużycie o którym nie wiesz.
  • #3 21572049
    simirecki
    Poziom 12  
    Gdyby było jakieś niezidentyfikowane zużycie, byłby pobór również w nocy. A nocą pobór mam maksymalnie do 60 W na godzinę, czyli u mnie w normie. Dla pewności jutro wyłączę PV, ale jestem na 99% pewny, że całkowity pobór prądu nie przekroczy 12 kWh na dobę.
  • REKLAMA
  • #4 21572325
    Zbych034
    Poziom 39  
    To może ktoś założył nową instalację lub "podkręcił" swoją i nie możesz jej wypchnąć do sieci.
  • #5 21572348
    simirecki
    Poziom 12  
    Wtedy wyłączałoby falownik z powodu zbyt wysokiego napięcia. Napięcie w sieci jest OK.
  • #6 21572357
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ilość energii wysłanej się nie zmieniła? Wzrósł tylko pobór?
  • #7 21572536
    simirecki
    Poziom 12  
    Zmieniło się tylko to, że zamiast wprowadzić do sieci ok. 35–40 kWh z wyprodukowanych 50, wprowadza 5–10. Wynika, że albo walnięty falownik, albo licznik dwukierunkowy. Falownik sprawdzony, mam papier, że pracuje prawidłowo – i tak pewnie jest, skoro produkuje tyle co zwykle. Zostaje reklamować licznik. Tylko wścieknę się, jak zapłacę za kolejną ekspertyzę, która nic nie wykaże, a prąd gdzieś spi...a.
  • REKLAMA
  • #8 21572879
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Jeśli masz aż tak duża rozbieżność w porównaniu do okresu wcześniejszego to elektryk który to sprawdzał wykryl by czy to większe zużycie czy wskazania licznika nieprawidłowe, wystarczył bu mu amperomierz cegowy i logiczne myślenie, ale można też dodatkowy licznik za 200 czy analizator za 400
  • #9 21573061
    simirecki
    Poziom 12  
    Elektryka interesowała tylko praca falownika, bo za to skasował 5 stów. Dziś odłączyłem PV i jak dotąd nie widzę, aby cokolwiek odbiegało od normy.
    Wykres słupkowy przedstawiający zużycie energii elektrycznej w kWh w ciągu doby, z zaznaczonym najwyższym poborem o godzinie 09:00.

[Edycja]
    Jednak pobór energii też zaniża. Wczoraj powinienem zużyć około 8-10 kWh a pobrało tylko 4,14. Wysłałem do operatora zgłoszenie o błędnych wskazaniach licznika. Nie zamykam wątku do wyjaśnienia sprawy.

Sofar KTL-X 8.8, Energa – nagły wzrost autokonsumpcji, zaniżony eksport do sieci
  • #10 21577662
    simirecki
    Poziom 12  
    Miałem napisać po zakończeniu sprawy, ale...
    Odrzucono zgłoszenie, dopiero drugie, bardziej stanowcze, doczekało się odpowiedzi, że w ciągu 14 dni ustalą termin kontroli licznika. I teraz najlepsze: Jak komuś nie wiadomo skąd wyjdzie dodatkowy pobór jednego megawata, to wg. Energa jest wszystko w porządku. Przeczytajcie sami:
    Sofar KTL-X 8.8, Energa – nagły wzrost autokonsumpcji, zaniżony eksport do sieci
    Noż k...a! Jak po wyłączeniu wszystkiego w ciągu pół godziny naliczy mniej niż 1 kWh, to jest ok. Policzmy: 30 dni to 720 godzin, 1440 "półgodzin". 1 MWh straty mieści się spokojnie w normie z zapasem! Ciekawe, czy w drugą stronę też tak działa?
  • #11 21577895
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 493
    Skupiasz się na falowniku, sprawdź czy panele pracują prawidłowo.
    Czy generują tyle samo mocy, co w porównywalnym okresie?
    Być może jakiś panel w szeregu uległ uszkodzeniu lub przepalił się bezpiecznik w jednym z szeregów?
  • REKLAMA
  • #12 21579382
    simirecki
    Poziom 12  
    techlock napisał:
    Skupiasz się na falowniku, sprawdź, czy panele pracują prawidłowo.
    Czy generują tyle samo mocy, co w porównywalnym okresie?
    Być może jakiś panel w szeregu uległ uszkodzeniu lub przepalił się bezpiecznik w jednym z szeregów?

Produkcja z PV nie uległa zmianie.
  • #13 21623246
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Jeśli produkcja nie uległa zmianie to po co sprawdzałeś falownik?
    Trzeba sprawdzić połączenie między falownikiem i licznikiem, poluzowane złącza mogą być powodem dodatkowego zużycia.
  • #14 21630616
    simirecki
    Poziom 12  
    >>21623246 Aby mieć protokół przeglądu i argument w sporze z Energa-Obrót. Poza tym może być tak, że uszkodzony falownik "pożera" produkowaną energię, a także aby uniknąć kłopotów z ubezpieczycielem, gdyby coś się wydarzyło.
  • #15 21630645
    simirecki
    Poziom 12  
    Po dwóch miesiącach walki z Energa-Obrót SA: Wielokrotnych zgłoszeniach zamykanych z automatu, których czasem nikt nie czytał, tekstach typu "uszkodzenie licznika proszę zgłaszać do pogotowia energetycznego", a pogotowie odsyłało z powrotem do operatora.
    Zgłosiłem w końcu sprawę do Powiatowego Rzecznika Konsumentów" i stał się cud! W tym samym tygodniu przyjechała ekipa, wymieniła licznik. Stary licznik mierzył tylko jedną fazę. Zainstalowałem w międzyczasie monitor energii Zamel Mew-01, teraz na bieżąco wiem ile, gdzie i w którą stronę płynie prąd.

Podsumowanie tematu

✨ W instalacji fotowoltaicznej z falownikiem Sofar KTL-X 8.8 i operatorem Energa zaobserwowano nagły wzrost autokonsumpcji energii oraz znaczne zaniżenie eksportu do sieci. Produkcja PV pozostała na stałym poziomie około 50 kWh dziennie, jednak ilość energii oddawanej do sieci spadła z 35–40 kWh do 5–10 kWh, co wskazuje na problem z pomiarem lub rozliczeniem energii. Falownik został sprawdzony i działa prawidłowo, a instalacja nie wykazuje nowych odbiorników ani uszkodzeń paneli. Podejrzenie padło na licznik dwukierunkowy operatora, który po wymianie okazał się mierzyć tylko jedną fazę, co powodowało błędne wskazania. Po długiej procedurze reklamacyjnej i interwencji Powiatowego Rzecznika Konsumentów licznik został wymieniony, a dodatkowo zainstalowano monitor energii Zamel Mew-01 do bieżącego nadzoru przepływów energii. Problemem były błędne wskazania licznika operatora, a nie rzeczywiste zużycie czy awaria falownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA