logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes R107 – wskazówka obrotomierza reaguje na kierunkowskaz, zwarcie w zegarach

arturkulczycki96 07 Cze 2025 10:44 279 10
REKLAMA
  • #1 21572077
    arturkulczycki96
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Jestem w posiadaniu Mercedesa 107 cabrio, mam problem z zegarami. Gdy włączam kierunkowskaz, to razem z kierunkowskazami odnoszą się również obroty silnika. Zwarcie jest na pewno w zegarach, ponieważ gdy przekładam zegary do innego auta, to występuje ta sama wada. Gdy pożyczę zegary od znajomego, to wtedy wszystko działa prawidłowo. Co może wytwarzać zwarcie w zegarach?
  • REKLAMA
  • #2 21572201
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 696
    Kup drugie i po temacie, a te wtedy możesz rozebrać i się dowiesz.
  • REKLAMA
  • #3 21572275
    arturkulczycki96
    Poziom 4  
    Gdyby to było takie proste, to bym kupił, a tego nie ma.
  • REKLAMA
  • #4 21572280
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1120
    Wskaźnik paliwa/temperatury też reaguje na migacze?
    Obrotomierz, albo inne wskaźniki reagują np na włączenie podświetlenia zegarów?
    Albo wskazują trochę wyższe wartości po uruchomieniu silnika, gdy ładowanie wzrośnie do tych 14V?
  • #5 21572314
    arturkulczycki96
    Poziom 4  
    Tak, wskaźnik paliwa i temperatury skacze po włączeniu kierunkowskazu. Jakie tam jest napięcie, nie mam pojęcia.
  • #6 21572333
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1120
    Pewnie padł stabilizator napięcia, albo porobiły się zimne luty na nim albo pinach okrągłej wtyczki.
    W starszych autach stabilizatory były na ogół na 10V, by właśnie wskaźniki analogowe nie wariowały od wahań napięcia
  • REKLAMA
  • #7 21600045
    mscisz79
    Poziom 2  
    >>21572280 Witam.
    Mam podobny problem, do tego nie działają też kierunkowskazy. Czy udało się Tobie to ogarnąć?
    Wydaje mi się, że przyczyną jest masa, ale nie wiem, gdzie jest punkt masy, który za to odpowiada.
    Prośba o podpowiedź.
  • #8 21600261
    arturkulczycki96
    Poziom 4  
    Niestety jeszcze tego nie ogarnąłem i szukam nadal…
  • #9 21600935
    mscisz79
    Poziom 2  
    U mnie temat rozwiązany.
    Bezpiecznik numer 5, który wyglądał na dobry, został wymieniony i do tego przetarte pilniczkiem styki bezpiecznika i... działa.
  • #10 21601049
    arturkulczycki96
    Poziom 4  
    O to dobrze wiedzieć, sprawdzę u siebie i dam znać.
  • #11 21615787
    arturkulczycki96
    Poziom 4  
    U mnie to nie zadziałało. Wymiana bezpiecznika i wyczyszczenie. Jakieś inne pomysły?

Podsumowanie tematu

✨ W Mercedesie R107 cabrio występuje problem z zegarami, gdzie obrotomierz reaguje na włączanie kierunkowskazów, co wskazuje na zwarcie w zestawie wskaźników. Objaw ten powtarza się po przeniesieniu zegarów do innego auta, natomiast użycie sprawnych zegarów eliminuje usterkę. Dodatkowo wskaźniki paliwa i temperatury również reagują na migacze. Możliwe przyczyny to uszkodzony stabilizator napięcia lub zimne luty na stabilizatorze bądź pinach okrągłej wtyczki, które w starszych modelach Mercedesów odpowiadają za stabilizację napięcia około 10V, zapobiegając zakłóceniom wskaźników analogowych. Inna sugestia to problem z masą lub stykiem bezpiecznika nr 5, którego wymiana i oczyszczenie styków u niektórych użytkowników rozwiązało problem, choć nie u wszystkich. Poszukiwania przyczyny trwają, a wymiana bezpiecznika i czyszczenie styków nie zawsze przynosi efekt.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA