logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawianie luzu zaworowego w silniku 110 – problem z ustawieniem T na kole magneto

konrad25krol1 07 Cze 2025 13:22 342 4
REKLAMA
  • #1 21572194
    konrad25krol1
    Poziom 2  
    Witam, jak ustawić luz zaworowy w 110, bez iskrownika? Luz da się ustawić, ale nie odpala. Z iskrownikiem literka T przeskakuje i nie da się jej ustawić. Przerzucam o ząbek i jakoś odpala, nowe koło magneto od Hinczyka? 3 tygodnie stoi i tylko iskrowniki zamieniam, wcześniej miałem podobny problem i tylko iskrownik wymieniony i jakoś paliło.
    AI: jaki dokładnie masz model silnika albo motocykla?
    Barton Sprint 2
    AI: czy na starym kole magneto i iskrowniku wszystko działało ok, czy problem pojawił się dopiero po wymianie tych części?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21573803
    rafik54321
    Poziom 30  
    Ocena: 284
    Czekaj, chwilunia, bo tu wszystko jest pokręcone.

Bez iskrownika, ale z kołem magnesowym ustawisz luz zaworowy. Jednak bez iskrownika go nie odpalisz. MUSI być założony.

No i jeśli przerzucasz o jakiś "ząbek" to ty przypadkiem rozrządu nie przestawiasz? Czy koło na wałku rozrządu jest prawidłowo założone?
    Pod kołem magnesowym na wale, powinien być klin. Jest możliwość że ci go ścięło lub go po prostu zgubiłeś. Wtedy masz losowe punkty zapłonu.
  • REKLAMA
  • #3 21574065
    konrad25krol1
    Poziom 2  
    Zmienilem pojemność, porwałem się z 110 na 124 ccm, zastosowałem wszystko od 124: cylinder, głowicę, łańcuszek, kółko zębate z głowicy. Ja się zastanawiam nad kołem magnesowym, czy nie jest za krótkie względem skoku korbowodu.
  • REKLAMA
  • #4 21574298
    rafik54321
    Poziom 30  
    Ocena: 284
    Koło magnesowe nie może być "za krótkie" :P . Może być co najwyżej za lekkie ;) . Koło magnesowe robi też za koło zamachowe.

Wykręcałeś świecę zapłonową? Jeśli nie to ją wykręć - inaczej kompresja silnika lubi sobie płatać figle ;) . Do tego zawsze to koło magnesowe, akurat w GMP lubi sobie się lekko przestawić, ale jest moment w którym jest ok.

I tu pytanie - czy aby na pewno, oryginalnie ten silnik był na 110cm3? Bo może on fabrycznie wyszedł na 50cm3, ktoś mu wstawił 110cm3, a jak ty mu potem dowaliłeś 125cm3, to wtedy faktycznie może być problem XD.
  • #5 21574306
    konrad25krol1
    Poziom 2  
    Z 152FMI przełożone do 139 FMB. Wszystko pasuje i dało się złożyć. Napisałem do innego znajomego i ten znajomy pokazał mi inne koło magnesowe względem silnika. Ale koło od 139 do 152 pasuje i znaki są takie same. A to utrzymuje się, kiedy znak na kole zębatym na głowicy jest bliżej silnika...
REKLAMA