logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować zakłócenia sieciowe we wzmacniaczu GC z LM3886?

wzmak123 17 Gru 2005 17:42 1571 6
REKLAMA
  • #1 2092387
    wzmak123
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Witam
    problem taki jak w temacie, nie moge się pozbyc śmieci z sieci, zrobiłem juz filtr sieciowy, oddaliłem od siebie przewody sieciowe i włożyłem je w rurke alumniową oczywiscie kable zasilające idące do i od filtra osobno.
    trafo jest od pw7020 ekranowane,(obłożone blachą). końcówki to lm3886, przedwazmacniacza narazie nie ma( w budowie z w600). Aha zakłócenia mam np. przy włączaniu stacji lutowniczej okropne pyknięcie w kolumnach. przy włączeniu lampki jazeniowej tez pykniecie.
    Moze ktos juz sie spotkał z tym problemem, i wie jak go rozwiącać?
    Podaje schemat zasilania od wtyczki az do koncowek
    Załączniki:
    • Jak wyeliminować zakłócenia sieciowe we wzmacniaczu GC z LM3886? bez tytułu.JPG (12.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2092441
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2092450
    Procu
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    no właśnie niema kondensatrów filtrujących "dźwięki" sieci 2x4700mF powinno pomóc
  • #4 2092485
    wzmak123
    Poziom 18  
    zapomniałem dorysowac, a nawet jesli by ich nie było to raczej było by słychać przydzwięk(burczenie) a przydwięku nie ma wcale, tylko zakłócenia. chyba ze sie myle
  • REKLAMA
  • #5 2092808
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 2094114
    wzmak123
    Poziom 18  
    witam
    podaje nowy poprawiony schemat, aha diody to:BYT08
    Załączniki:
    • Jak wyeliminować zakłócenia sieciowe we wzmacniaczu GC z LM3886? zasliacz.JPG (16.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2110982
    PKLab
    Poziom 16  
    Ocena: 178
    Witam,

jeżeli jest to konstrukcja typu "GC" to problem leży w specyfice układu. W tego typu rozwiązaniach celowo rezygnuje się z elementów (kondensatorów) odkłócających aby zwiększyć (polepszyć niektóre z parametrów wzmacniacza) np.slew rate czy szerokość pasma przenoszenia. Sugeruje na wejściu dodać kondensator o małej pojemności np. 100pF połączony od wejścia do masy oraz zastosowanie obwodu rezystora w szeregu z kondensatorem na wyjściu wzmacniacza(jeśli to GC w/g pomysłu z AUDIOSTEREO.PL)w/g schematu aplikacyjnego ze strony producenta.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem zakłóceń sieciowych w wzmacniaczu GC z układem LM3886 objawia się wyraźnymi pyknięciami w kolumnach przy włączaniu urządzeń takich jak stacja lutownicza czy lampka jarzeniowa. Pomimo zastosowania filtra sieciowego, ekranowania transformatora PW7020 oraz separacji przewodów zasilających, zakłócenia nie ustępują. W dyskusji zwrócono uwagę na brak kondensatorów filtrujących po mostkach prostowniczych, sugerując zastosowanie kondensatorów elektrolitycznych o pojemności około 2x4700µF. Jednak autor zauważa, że brak jest typowego brumu, a problem to impulsy zakłóceniowe. W przypadku konstrukcji typu GC celowo pomija się niektóre kondensatory, aby poprawić parametry takie jak slew rate i pasmo przenoszenia. Proponowane rozwiązania to dodanie kondensatora o małej pojemności (np. 100pF) od wejścia do masy oraz zastosowanie obwodu rezystora w szeregu z kondensatorem na wyjściu wzmacniacza, zgodnie ze schematem aplikacyjnym producenta i pomysłami z AUDIOSTEREO.PL. Diody prostownicze zastosowane w układzie to BYT08.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA