logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Echostar 616 - brak sygnału z satelity Astra po zmianie z Sagema

pdw 17 Gru 2005 17:52 1424 7
REKLAMA
  • #1 2092418
    pdw
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 30
    tak jak w temacie zmienilem sagema na echostara 616 i nie moge ustawic drugiej satelity. wczesniej bylo jak najbardziej ok
  • REKLAMA
  • #2 2092646
    tommy1977
    Poziom 11  
    Jak masz możliwość to sprawdz konwerter może jest uwalony.
  • REKLAMA
  • #3 2093337
    pdw
    podstawiam sagema i jest ok wiec raczej konwerter jest ok.....
  • #4 2095607
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Musisz wejść w konfigurację tunera i ustawić że masz 2 konwrtery następnie ustawić stosownie jak masz podłączonego disaqa prawdopodobnie LNB1 HOTBIRD LNB2 ASTRA zrobiś sprawdż sygnał a nasępnie wyszukiwanie obu satelitów i powinno działać
  • REKLAMA
  • #5 2096289
    pdw
    robie tak tyle ze zawsze po sprawdzeniu sygnału kropka jest czerwona a nie zielona jak w przypadku hotbirda
  • REKLAMA
  • #6 2096316
    jarek1
    Poziom 27  
    Jakiego używasz przełącznika toneburst 22kHz czy inny. Zakładam że konwerter masz sprawny i dobrze ustawiony.Ja kiedyś też na disequ miałem problem i ustawiłem hotbird na port 1 a astra na port 4 i działa .
  • #7 2104097
    pdw
    moze ktos cos podpowie rece opadaja.......
    jakie parametry ustawic?
  • #8 2104538
    jarek1
    Poziom 27  
    No to od początku. Podłącz jako jedyny konwerter ten z astry sprwdź czy wyszukuje programy z astry . Następnie podłącz przełącznik port1 HOTBIRD port2 ASTRA w menu tunera ustawiasz DISEQ1.4 i jako port1 ustawiasz HOTBIRD a jako PORT2 ustawiasz ASTRA robisz sprawdź sygnał i musisz mieć przy obu satelitach zieloną kropkę następnie włącz wyszukiwanie i masz wolne 15min potem zapisz zmiany i pod zielonym klawiszem w opcji wszystkie kanały musisz mieć programy z obu satelit . Robiłem to wczoraj u klienta nie zdążyłem nawet kawy wypić i działa ok.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie tunera Sagema na Echostar 616 pojawił się problem z odbiorem sygnału z satelity Astra, mimo że Hotbird działa poprawnie. Sprawdzono konwerter, który działa prawidłowo na Sagemie. Aby rozwiązać problem, należy w menu tunera ustawić konfigurację dwóch konwerterów oraz odpowiednio skonfigurować przełącznik DiSEqC (np. port 1 dla Hotbirda, port 2 dla Astry). Ważne jest, aby w tunerze wybrać tryb DiSEqC 1.4 i przypisać satelity do właściwych portów. Po poprawnym ustawieniu i sprawdzeniu sygnału obie satelity powinny mieć zieloną kropkę sygnału. Następnie należy przeprowadzić wyszukiwanie kanałów z obu satelitów i zapisać zmiany, co umożliwi odbiór programów z Hotbirda i Astry. Problem może też dotyczyć typu przełącznika toneburst lub 22 kHz, które trzeba odpowiednio dobrać i skonfigurować.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA