logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Echostar DSB 616 - konfiguracja odbioru z Hot Bird i Astra

pdw 16 Gru 2005 21:57 2598 6
REKLAMA
  • #1 2090222
    pdw
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 30
    witam
    dzis zakupilem taki tunerek i nie potrafie go ustawic na dwie satelity tj birda i astre.
    o ile bird chodzi bez problemu to astra wogle pali sie ciagle czerwona kropa w ustawieniach
    oczywiscie na sagemia chodzi wszystko ok
    co mam i gdzie ustawic?
  • REKLAMA
  • #2 5821580
    viceroj
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    witam.na dwie satelity musisz mieć przełącznik daisek ,i drugi konwerter. na astre wpisz pasmo-10.773 , polaryzacja H a na hotbirda 12.188 polaryzacja V . Konwerter na hotbirda ustaw na wprost czaszy w mocowaniu a na aster ustaw konwerter z lewej strony jak patrzesz na czasze i troche musisz pokręcić konweeterem z aster żeby chycić sygnał. Ustaw menu w dekoderze tak żebyś miał dwie satelity na planszy . Troche poczytaj w instrukcji na ten temat strona 2-5 pod tytułem instalacja programów -system z wieloma konwerterami.
  • REKLAMA
  • #3 5826188
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Ocena: 982
    pdw napisał:
    witam
    dzis zakupilem taki tunerek i nie potrafie go ustawic na dwie satelity tj birda i astre.
    o ile bird chodzi bez problemu to astra wogle pali sie ciagle czerwona kropa w ustawieniach
    co mam i gdzie ustawic?

Napisz kolego czy ci poszło? Te dekoderki są specyfuiczne, i jak ustawiłeś w Menu staelitę ASTRA 1 czy ASTRA 2?
  • REKLAMA
  • #4 5826272
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    pdw napisał:

co mam i gdzie ustawic?
    Czyli masz dwa konwertery lub monoblocka ? Pierwsze to w tunerze trzeba ustawić , że masz dwa konwertery - LNB2 i przypisać im odpowiednio Porty 1 , 2. Instrukcja 717 - 6. 2. 2. I ma być Astra 1.
  • REKLAMA
  • #5 5826579
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 676
    A czy szanowni koledzy nie sądzą, że założyciel tego postu już raczej sobie poradził z problemem?
    Minęło przecież 3 (słownie: trzy) lata.
    Pozdrawiam.
  • #6 5826628
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    KIEROWCA_VW napisał:
    A czy szanowni koledzy nie sądzą, że założyciel tego postu już raczej sobie poradził z problemem?
    Minęło przecież 3 (słownie: trzy) lata.
    Pozdrawiam.

No fakt ale powinien odpisać czy sobie poradził
  • #7 5849541
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Udało mi sie ustawić zeza na małej czaszy Wizji TV siła sygnału 75% Jakość 65%. Ustawiłem na ASTRA 1 i dopisałem częstotliwości i HULA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył konfiguracji tunera Echostar DSB 616 do odbioru sygnału z dwóch satelitów: Hot Bird i Astra. Aby odbierać z dwóch satelitów, konieczne jest użycie przełącznika DiSEqC oraz dwóch konwerterów (LNB). Dla satelity Astra należy ustawić częstotliwość 10,773 GHz i polaryzację poziomą (H), natomiast dla Hot Bird 12,188 GHz i polaryzację pionową (V). Konwerter Hot Bird powinien być ustawiony centralnie na czaszy, a konwerter Astra z lewej strony, z możliwością regulacji w celu uzyskania sygnału. W menu tunera należy skonfigurować dwie satelity, przypisując odpowiednio porty dla LNB1 i LNB2. Zalecane jest wybranie w menu satelity Astra 1. Użytkownik potwierdził, że po dopisaniu częstotliwości i ustawieniu na Astra 1 udało się uzyskać siłę sygnału około 75% i jakość 65%. Wskazano również, że instrukcja tunera zawiera szczegółowe informacje dotyczące instalacji systemu z wieloma konwerterami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA