Witam wszystkich
Mam telewizor ok. z uszkodzonym podświetleniem, model ODL32653FV-TIB.
Awarii uległa jedna dioda na listwie LED, a wraz z nią całe podświetlenie, 2 x 11 diod szeregowo.
Kupiłem odpowiednie listwy zamienne na Ali.
Listwa zaczyna świecić przy ok. 28V na zasilaczu laboratoryjnym (próbowałem zarówno starego, który jeszcze działał, jak i nowych).
Po ich wymianie podświetlenie nadal nie działa.
Obawiam się, że coś jeszcze zostało uszkodzone.
Zainstalowany jest zasilacz Vestel 17IPS62 (12V/40V).
Telewizor można normalnie włączyć za pomocą pilota. Ściągnąłem schemat i pomierzyłem.
Napięcia na CN4 zmieniają się następująco.
Podświetlenie jest włączone i PWM jest wyzwalany, ale nie ma napięcia na złączu diody LED podświetlenia.
Mam jeszcze 17IPS62 z innego urządzenia z uszkodzonym wyświetlaczem, ale to najwyraźniej ma inne napięcia (12V/24V).
Napięcie (do masy) na D7/D8/D9 - 12V.
Napięcie (do masy) na D23/D24/D25, na jednym - 24V, na drugim - 40V.
Jeśli listwa LED potrzebuje 33V (11x 3V czy źle liczę) i jeszcze są połączone szeregowo, to zasilacz powinien dostarczyć około 60V?
W tej chwili jestem trochę zagubiony, skąd powinno pochodzić napięcie.
Może ktoś ma jakąś wskazówkę?
Wielkie dzięki i pozdrawiam
Andreas
AI: Czy sprawdziłeś bezpieczniki (np. F1, F2, F3) na zasilaczu, aby zobaczyć, czy któryś z nich jest przepalony?
Bezpieczniki są w porządku
AI: Czy są jakieś widoczne uszkodzenia zasilacza, szczególnie w obszarze stopnia sterownika LED, takie jak pęknięte elementy, przebarwienia lub ślady dymu?
Wszystko wygląda dobrze
Mam telewizor ok. z uszkodzonym podświetleniem, model ODL32653FV-TIB.
Awarii uległa jedna dioda na listwie LED, a wraz z nią całe podświetlenie, 2 x 11 diod szeregowo.
Kupiłem odpowiednie listwy zamienne na Ali.
Listwa zaczyna świecić przy ok. 28V na zasilaczu laboratoryjnym (próbowałem zarówno starego, który jeszcze działał, jak i nowych).
Po ich wymianie podświetlenie nadal nie działa.
Obawiam się, że coś jeszcze zostało uszkodzone.
Zainstalowany jest zasilacz Vestel 17IPS62 (12V/40V).
Telewizor można normalnie włączyć za pomocą pilota. Ściągnąłem schemat i pomierzyłem.
Napięcia na CN4 zmieniają się następująco.
| PIN | Wył | Wł | 3 | 3,2 V | 0 V | 5 | 0 V | 4,8 V | 7 | 0 V | 3,2 V | 11 | 12,3 V | 12,3 V |
Podświetlenie jest włączone i PWM jest wyzwalany, ale nie ma napięcia na złączu diody LED podświetlenia.
Mam jeszcze 17IPS62 z innego urządzenia z uszkodzonym wyświetlaczem, ale to najwyraźniej ma inne napięcia (12V/24V).
Napięcie (do masy) na D7/D8/D9 - 12V.
Napięcie (do masy) na D23/D24/D25, na jednym - 24V, na drugim - 40V.
Jeśli listwa LED potrzebuje 33V (11x 3V czy źle liczę) i jeszcze są połączone szeregowo, to zasilacz powinien dostarczyć około 60V?
W tej chwili jestem trochę zagubiony, skąd powinno pochodzić napięcie.
Może ktoś ma jakąś wskazówkę?
Wielkie dzięki i pozdrawiam
Andreas
AI: Czy sprawdziłeś bezpieczniki (np. F1, F2, F3) na zasilaczu, aby zobaczyć, czy któryś z nich jest przepalony?
Bezpieczniki są w porządku
AI: Czy są jakieś widoczne uszkodzenia zasilacza, szczególnie w obszarze stopnia sterownika LED, takie jak pęknięte elementy, przebarwienia lub ślady dymu?
Wszystko wygląda dobrze