Jakie głośniki do Wharfedale Valdus 500? Mam skrzynki ze zwrotnicami, niestety głośniki nie nadają się do naprawy. Proszę o jakieś sugestie.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamviayner napisał:3-drożny. Tu jeszcze jakieś info znalazłem. Enclosure Type: 3-way dual bass reflexWitam,
czyli to jest na Tonsilach, te głośniki są dostępne.
Z tego co widzę, to układ 2-drożny?
Podział taki dość graniczny, aż jestem ciekawy, jak toto grało?
Ktoś ciekawie stroił obudowę.
Pozdrawiam
Zvirek napisał:Tak. Obudowa ma przegrodę, wysoki i średni są w jednej, a niskie w osobnej komorze. Oby dwie komory mają br.Chyba jeden z GDN-ów ma cięty dół, ale ręki nie dam sobie uciąć...
viayner napisał:Możliwe, że wykres jest błędny. Tylko to znalazłem.Witam,
w PDF-ie, jaki załączyłeś, widzę jedną częstotliwość podziału,
niby co miałoby robić za średniotonowy? Jeden z niskotonowych? One już nie nadają się do czegokolwiek > 2,5 kHz.
Rozrysuj zwrotnicę.
Pozdrawiam
viayner napisał:Czy mogą być zdjęcia? Spróbuję wieczorem do tego usiąść.Witam,
w PDF-ie, jaki załączyłeś, widzę jedną częstotliwość podziału,
niby co miałoby robić za średniotonowy? Jeden z niskotonowych? One już nie nadają się do czegokolwiek > 2,5 kHz.
Rozrysuj zwrotnicę.
Pozdrawiam
Felinor157 napisał:Obudowa ma przegrodę, wysoki i średni są w jednej, a niskie w osobnej komorze.
Felinor157 napisał:Wzmacniacz to Denon AVR X1800H, PMA 735R i Marantz PM-72. Chyba żaden nie jest przystosowany do 4 Ω.
Felinor157 napisał:Dimensions: 250 x 1080 x 280 mm (W x H x D)
bwc napisał:z tej strony wynika, że jest 66l. https://m.hifidatabase.com/Wharfedale_Valdus%20500_5396.php ale to to jest błąd i tym się sugerowałem. Komora na dwa gdn ma 35,5L. Ta górna ma 14,3L. Grubość płyt to 19mm. Przegroda w środku ma jakieś 15-16mm. Te plastiki to tylko ozdoba, za nimi już jest płyta, nic nie jest frezowane. Głośniki które tam były miały zniszczone membrany i kopułki, również magnesy były luźne. Niestety nie mam ich już bo poszły do śmieci.Felinor157 napisał:Dimensions: 250 x 1080 x 280 mm (W x H x D)
Przyjmując, że obudowy są zrobione tylko z 15 mm płyt wychodzi objętość całości 57 litrów. Gdzie jest więc 66 litrów? Podaj dokładne objętości każdej komory obliczone na podstawie zmierzonych wymiarów wewnętrznych komór.
Co jest pod tymi osłonami na głośniki? Płyta?
Co z oryginalnymi głośnikami, jakie są ich uszkodzenia? Może resory, cewki są sprawne?
W internecie są dostępne oryginalne głośniki 2075H.
bwc napisał:Wtedy wyszłaby kolumna 2,5-drożna, bo GDN 20/55/2 spełniałby rolę średnio-niskotonowego? Tak się zastanawiam, czy te 14 l jest niezbędne. Jeżeli nie trzeba tyle, może uda się zostawić dwa otwory i powiększyć przestrzeń, kosztem właśnie tych 14 l? Wtedy mogę zastosować redukcję na średniotonowy o mniejszej średnicy i będzie kolumna 3-drożna. Czy to ma sens?Skoro już wiesz, jakie są objętości komór, robisz symulacje w programiku WinISD.
Moja opcja na głośnikach Tonsil:
- dolna komora 35 litrów br@40-45 Hz 1 sztuka GDN 20/80 8 Ω, ta komora jest za mała, by zastosować dwa jakiekolwiek GDNy z sensownym rezultatem, więc jeden otwór trzeba zaślepić.
- górna komora 14 litrów br@50 Hz GDN 20/55/2 8 Ω.
Zmierz średnicę i długość rur br i sprawdź w WinISD, na jakie częstotliwości były strojone komory.
To moje symulacje: