logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór głośników Tonsil do kolumny: GDN 20/80,8, GDM 12/60,8, GDWK 7/50,8

poohatek2 16 Wrz 2005 20:54 1965 19
  • #1 1824206
    poohatek2
    Poziom 11  
    Witam

postanowilem zlozyc 2 kolumny w oparciu o glosniki Tonsila:

Głośnik GDN 20/80,8 - 21 155
    Głośnik GDM 12/60,8 - 990144
    Głośnik GDWK 7/50,8 - 21 515

co uwazacie o takim doborze glosnikow?

glosniki wybralem z oferty jednego ze sklepow internetowych

Kolumne chcialbym zrobic w taki sposob aby GDN bym oddzielony od reszty glosnikow poprzeczna plyta w kolumnie, co stworzy mu oddzielne pudlo o pojemnosci ok 50 litrow. Pudlo od GND bedzie wytlumione gabka, BR do spodu skierowany bedzie. Plyte na kolumne wybiore chyba 20 mm a moze wiecej potrzeba? Kolumnabedzie dosyc wysoka ok 1,5m. Jakie wymiary wybrac szer. i gl?

Pytania:

Czy dobor glosnikow jest OK?
    Jaka zwrotnica? gdzie kupic?
    srednica i dlugosc BR?

jeszcze ich nie kupilem a dopiero sie przymierzam, znaczy jezeli uznacie ze sa ok to zamawiam jak najszybciej i biore sie do budowy

dzieki za wszelkie pomysly i sugestie
  • Pomocny post
    #2 1824284
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Ten GDN może mieć mniejszą komorę niż 50L, spokojnie może być 40. Komory niskotonowego nie trzeba bardzo wytłumiać. Zależy jeszcze do jakiego pasma on gra. Jak BR w dół to kolce, a nie lepiej do przodu ? Albo z tyłu ? Tak chyba ciut wyższa efektywność - zależy jeszcze na czyms stoi. Zakładam że dasz te 50 L, wtedy otwór średnicy 10 cm długości 20. Dobrze, żebyś to zrobił z rurki PCV i ją dwustronnie zaokrąglił nad płomieniem.

Kolumna nie może być za wysoka, jak siedzisz średnio/wysokotonowy powinien być na wysokości uszu, inaczej ucierpi przestrzenność i stereofonia.

Jakie wymiary - kolumna powinna być możliwie wąska, takie lepiej znikają w pomieszczeniu odsłuchowym - po raz kolejny widać przewagę smukłych konstrukcji. Przednia ścianka jak najwęższa, a głośniki jak najbliżej siebie.

Dobrze by było, żebyś pokombinował z podziałem zwrotnicy, rzecz o interferencjach w okolicach częstotliwości podziału. A jakie one powinny być ? Wszystko zależy od pasma przenoszenia. Nie mam w tej chwili czasu szukać charakterystyk tych głośników, szkoda, że nie podałeś www z której zaczerpnąłeś wiadomości. Mi też by się przydały.

Standartowo niskotonowy do 500Hz, a średniotonowy do 3,5kHz. Zwrotnicę najlepiej zrobić samemu, na pewno będzie lepsza od jakiejś typu Janbo. Stromość filtrów ustal na 12db/oct, to optimum dla ochrony głośników i nie zwihrowuje tak bardzo faz Z fazami też się niestety obawisz, ale nie martw się. Dla tych 3,5 khz i tak będziesz miał zaburzenia na osi pionowej, bo oba głośniki bedą interferować , także jakkolwiek byś nie ustawił będziesz miał wzmocnienia i wygaszenia.

Między średnio a niskotonowym powinno byc mniej pracy, bo będzie słychać jak jest lepiej. To już większa długość fali. Zwrotkę oblicz sobie programem Xover. Ktoś go powinien mieć na elce na bank.

Ufff... sądzę, że na elektrodzie powinny być opisane jakieś "flagowe" a może sztancowe konstrukcje, bo często trza pisać to samo :]
  • #3 1824304
    poohatek2
    Poziom 11  
    GND: http://www.dexon.pl/sklep/?d=produkt&id=591
    GDM: http://www.dexon.pl/sklep/?d=produkt&id=449
    GDWK: http://www.dexon.pl/sklep/?d=produkt&id=613

tu sa opisy tych glosnikow

ok juz prawie wszystko wiem. Mysle jednak ze zwrotnice wolalbym kupic gotowa. Wiem ze wiekszosc z was pokreci glowa ale moze znajdzie sie cos odpowiedniego do tych glosnikow?

Czy glosniki sa dobrane dobrze? moze macie jakies obiekcje co do ktoregos z nich?
  • #4 1824385
    chudystg
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Jezeli nie jestes w stanie obliczyc i zlozyc samemu dobrych zwrotnic, radze nie zabierac sie za konstrukcje 3way.
  • Pomocny post
    #5 1824465
    gdL
    Poziom 27  
    poohatek2 głośniki są dobrane dobrze. Fajnie, że chcesz robić 3way, ja osobiście nie widzę większej różnicy, może poza wyzszym wydatkiem na zwrotnicę, głośniki i ciut bardziej skomplikowaną obudową [ bo musisz odgrodzić GDM od GDN ]. Będzie dobrze grać, kolega chudystg blefuje.

Powiedz jakiej muzyki słuchasz, może pojawią się sugestie czy warto ściszać GDM i GDWK. Możnaby, ale dajesz BR więc w basie masz + 2dB, jak dasz na tylną ściankę to już wogóle basu nie zabraknie. Lekkie osłabienie przełomu niskich ze średnimi będzie skompensowane współgraniem GDM i GDN [ w fazie ].

Już widzę, że źle ci napisałem. Podział średnio/nisko musisz dać około 1,2 kHz. Użyj Xover, a zwrotkę zmontuj sam, albo zaprojektuj sam, a Janbo niech ci wykona. Z praktyki wiem, że jak sobie sam zrobisz, to wyjdzie ci ciut taniej i użyjesz lepszych elementoów [ MKP,MKT, BIPOLARNE ELEKTROLITY itp... ]. Zobaczysz ile ci w Janbo zaśpiewają za takie coś, nuż mniej niż mnie.
  • #6 1824659
    chudystg
    Poziom 16  
    Gralo to to bedzie na pewno, ale jak? Bo moze sie okazac, ze jakies tanie monitorki zagraja ciekawiej - wiec po co przeplacac. Zaprojektowanie dobrej zwrotnicy nie jest takie proste jak sie moze zdawac. Dlatego ze stosowanie zwyklych wzorow czesto mija sie z celem. W dobrej zwrotnicy trzeba brac pod uwage wiele czynnikow zeby zachowac zrownowazony dzwiek bez podbic i "dziur".

Bardzo ciekawy artykul na temat praktycznego budowania zwrotnic http://audiomania.info/articles.php?id=37
  • #7 1824696
    poohatek2
    Poziom 11  
    Słucham roznej muzy, ale te kolumny beda raczej wlaczal tylko do techniawy/trance. Do wszystkiego innego wystarcza moj molutki Logitech 5,1. Ciesze sie ze dobrze dobralem glosniki. Zamawiam je na poaczatku tygodnia.

Mysle ze moge miec problem z zaprojektowaniem zwrotnicy sam, wydaje mi sie ze przerasta to moje umiejetnosci konstruktorskie, dlatego myslalem ze moze kupie jakas gotowa odpowiednia. Jaki bylby koszt takiej gotowej, jakie powinna miec parametry.

nawet nie pytam czy ktos sie skusi na projekt takiej zwrotnicy ;] - ale piwo zawsze bedzie u mnie mial
  • Pomocny post
    #10 1826028
    chudystg
    Poziom 16  
    O ile sie nie myle to te kolumny powstaly na podstawie tych do ktorych dalem wczesniej linka. Dobrze byloby gdybys zastosowal identyczne glosniki.

Dodano po 2 [minuty]:

A zwrotnice samemu mozesz zrobic to juz nic trudnego, elementy pewnie latwo dostepne - na allegro mozna kupic doslownie wszystko
  • #11 1827029
    poohatek2
    Poziom 11  
    zwrocilem sie do Janbo o wykonanie zwrotki, zobaczymy ile zaspiewaja. Podeslalem im ten schemta co wyzej
  • #12 1828504
    poohatek2
    Poziom 11  
    dostalem odpowiedz o szczegoly:

Cytat:
    1. Proszę podać grubości drutów na cewkach.
    2. Miedż zwykła, czy OFC ?
    3. Kondensatory na jakie napięcia i jakiej klasy ?

1. jak konstruktor tej zwrotnicy podal grubosci na cewkach przy GND 1,2mm pozostale 0,7mm. wiec mamy zalatwione

2. A miedz zwykla cy OFC moze ktos podac ktora bedzie lepsza?

3. A kondensatory?

dzieki za wyjasnienie i odpowiedz
  • Pomocny post
    #13 1828615
    gdL
    Poziom 27  
    2. Wystarczy miedź zwykła, niech nie przekroczą rezystancji 0,5ohm.
    3. Najpiej, żeby sekcja wysokotonowa i średniotonowa miała zainstalowane kondensatory MKT/MKP. Pozostałe elektrolity biplarne. No i cewki powietrzne na wysokotonowy i EWENTUALNIE - zależnie od ceny - średniotonowy, reszta mogą być rdzeniowe. Mówię pod kątem dobrego brzmienia.

Dodam, że kondensatory MKT/MKP są droższe niż elektrolity, a cewki powietrzne mają zazwyczaj wiekszą rezystancję, bo konieczna jest wieksza długość drutu dla uzyskania takiej samej indukcjyjności. Niestety. Analogicznie, jak chcesz cewki powietrzne, to muszą dać gruby drut i duzo , żeby zachować niską rezystancję. Dlatego powietrznymi zazwyczaj się filtruje tylko wysokotonowy.
  • #14 1831645
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    nie wiem jak skonczyla sie sprawa z wysokotonowym ale ten GDWK7/50 jest stanowczo za slby on to przy podziale powyzej 7 kilo do kolumny max 50-60W a tu bedzie ze 100 cos w stylu 9/80 10/80 juz predzej one pociagna przy krojeniu 4 kilotamten by szybko splonął.

Co do zwrotki w zakresie srednim tonsil do tego glosnika stosuje 6/6 dB zlorzone z 10 mikro kondensatora i 0,25 mH cewki daje to podzial w okolicy 1 kilo od dolu i 5 kilo od góry
  • #15 1831844
    poohatek2
    Poziom 11  
    ok kupie w takim razie mocniejszy syk, w koncu to tylko roznica 20 zl na kazdym.

a sredni wystarczy ten co jest?

Na razie czekam na odpowiedz z Janbo co do zwrotki
  • Pomocny post
    #16 1831870
    toadi
    Poziom 36  
    sredni wystarczy ja montowalem je w kolumnach ktore sa w wlasnych konstrukcjach oparych na 2szt GDN20/40 i sprawdzaja sie wysmienicie.

W zobebedzonej kolumnie opartej na GDN20/60 GDM12/60 I GDWK 8/80 byly elementy takie
    basowy cewka ok 2,2mH
    sredni kondziorek i cekwa jak pisalem wysokotonowy 3,3 mikro + cewka ok 0,3mH wartosci cewek pisze okolo bo byly zmierzone i zaokraglilem kolumny produkcji tonsila ale nazwy nie pamietam za fixa podany podzial byl 1kilo i chyab 5 albo 6 kilo.
    A osobiscie unikalbym podzialu w zakresie 3-5 kilo tutaj sluch jest najbardziej wyczulony (dzwieki odpowiedzialne za zrozumienie mowy)
  • #17 1831976
    poohatek2
    Poziom 11  
    moze taki syk wziasc: GDWT 9/120W 8 OHM

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64697464

aha jeszcze jedno, moze kolumny zrobic od razy z gotowego drewna? znaczniej mniej roboty, odpada klejenie fornirem itd.. Moglo by byc sosnowe? efekt wizualny bylby dobry. A moze sosnowe jest za miekkie?
  • #18 1832369
    toadi
    Poziom 36  
    eraczej to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63844006 albo cos pokroju 10/80 raczej nie tuby nie do takiej konstrrukcji.

Wykonanie obudowy z drewna zajmuje wiecej czasu i pieniedzy niz z plyty i fornirowanie wiem bo robilem z kolega kilka paczek sosnowe jes ok jak sie odpowiedznie usztywnienai i wzmocnienia porobi
  • #19 1833717
    poohatek2
    Poziom 11  
    dostalem odpowiedz od Janbo:

Cytat:

Jeśli jest miejsce (2 płytki na kanał),
    czas wykonania ok. 10 dni
    Cena 70,-PLN/szt.

2 plytki na kanal czyli co? bo nie kumam tego stwierdzenia. Moze ktos mi wylumaczyc? thnx

poza tym wydaje mi sie ze cena jest bardzo dobra (bralem nawet pod uwage ze moze to kosztowac ok 150 zl za sztuke a tu taka niespodzianka
  • #20 1838134
    poohatek2
    Poziom 11  
    naprawde nikt nie wie jak bedzie wygladala konstrukcja
    Cytat:
    2 plytki na kanal
    ?

no wiec odpowiedz na to jak to ma wygladac dostalem taka:

Cytat:
    Dwie zamawiane zwrotnice będą wykonane na 4 płytkach.
    -Po dwie na kanał.
    Zwrotnica dla niskich i wysokich na jednej płytce, a średni na drugiej.

moze ktos wypowie sie na ten temat, czy to cos zmieni? albo czy bedzie problem z podlaczeniem

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru głośników Tonsil do budowy dwudrożnych kolumn z głośnikami GDN 20/80,8, GDM 12/60,8 oraz GDWK 7/50,8. Proponowane jest oddzielenie głośnika niskotonowego GDN w osobnej komorze o pojemności około 40-50 litrów, z otworem BR skierowanym do dołu, wykonanym z rurki PCV o średnicy około 10 cm i długości 20 cm. Zalecane jest stosowanie smukłej obudowy o wysokości około 1,5 m, z wąską przednią ścianką i głośnikami umieszczonymi blisko siebie, aby poprawić stereofonię.

W kwestii zwrotnicy, zaleca się podział częstotliwości około 1,2 kHz między niskotonowy a średniotonowy oraz unikanie podziału w zakresie 3-5 kHz ze względu na wrażliwość słuchu. Zwrotnica powinna być 3-drożna, z kondensatorami MKT/MKP w sekcjach wysokotonowej i średniotonowej oraz elektrolitami bipolarnymi w pozostałych. Cewki powietrzne są preferowane dla wysokotonowego, a rdzeniowe dla pozostałych. Wskazano, że wykonanie zwrotnicy samodzielnie jest możliwe, ale można też zlecić jej wykonanie firmie (np. Janbo).

W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące wymiany głośnika wysokotonowego GDWK 7/50,8 na mocniejszy model GDWT 9/120W 8 Ω lub podobny, ze względu na ograniczoną moc GDWK. Poruszono także temat materiału obudowy – drewno sosnowe jest dopuszczalne przy odpowiednich wzmocnieniach, choć wymaga więcej pracy niż płyta MDF.

Podsumowując, dobór głośników jest oceniany pozytywnie, jednak kluczowe jest prawidłowe zaprojektowanie lub zakup gotowej zwrotnicy, a także odpowiednie wykonanie obudowy i strojenie BR. Wskazano również na dostępność elementów elektronicznych na rynku (np. Allegro) oraz na przydatność gotowych projektów zwrotnic dostępnych w internecie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA