logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mercedes Actros MP3 2010 – błąd 12219, MR i BS, brak reakcji rozrusznika, N/m na wyświetlaczu

agtrek 10 Cze 2025 07:47 417 5
REKLAMA
  • #1 21574831
    agtrek
    Poziom 11  
    Ocena: 50
    Witam. Actros WDB9302131L487961
    Potrzebuję pomocy. Jak w tytule jest błąd 12219.
    Objawy: na zegarach pojawia się MR z opisem "rozruch silnika możliwy program awaryjny - zjechać do warsztatu" i BS, zmiana zachowania podczas jazdy/hamowania - zjechać do warsztatu.
    Problemem jest, że jak zgaszę silnik, to przy próbie uruchomienia nie reaguje rozrusznik, jest cisza i na wyświetlaczu przy dużej literze N pojawia się małe m, a nie jak zawsze ea. Po kilku próbach odpalenia potrafi znowu wskoczyć przy N literki ea i auto odpala.
    Dodam, że po wypięciu bezpiecznika w skrzynce przed pasażerem, nie znam numeru, ale dolny rząd, trzeci od prawej, i wsadzeniu, na desce pojawia się od razu przy N ea zamiast m.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21575300
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3609
    agtrek napisał:
    Jak w tytule jest błąd 12219

Bardzo fajnie, że podałeś VIN, ale błędy występują w konkretnych modułach/sterownikach. Jeżeli nie podasz, w którym sterowniku występuje odczytany błąd, to trzeba przeglądać spis błędów po kolei dla każdego sterownika w aucie - aż się natrafi na ten właściwy. Czasami sterowników w aucie jest 50 - no i sobie szukaj! Na szczęście ten Actros nie ma ich dużo i znalazłem podany błąd w sterowniku silnika MR. Ta informacja wyświetla się przy teście komputerowym, a nawet jak przeglądasz sobie błędy na wyświetlaczu licznika.

2219 - Terminal 15 of control unit MR or FR has open circuit.
    Sterownik silnika nie dostaje informacji ze stacyjki o załączeniu zapłonu. No to sobie szukaj. Usterka dość popularna w Actrosie I i II serii. Kabelek czarno-niebiesko-fioletowy.
  • REKLAMA
  • #3 21575488
    agtrek
    Poziom 11  
    Kolego Gerri, masz rację, moja wina, że nie podałem sterownika, w którym ten błąd wystąpił. Spisałem go ze zdjęcia, jakie dostałem od kierowcy, nie wiem, jakim programem mu to sprawdzali, ale nie było tam oznaczenia sterownika. Sprawdzając teraz opis, w 100% trafiłeś, sterownik MR.
    Dzisiaj cały dzień przy aucie i postęp żaden. Jak na desce jest wyświetlane od trybu jazdy N m, to rozrusznik nie reaguje, jak za którymś razem jednak wyświetli przy N ea, to auto odpala bez najmniejszego problemu.
    Jedyną zależność, jaką zauważyłem, to to, że jak auto parę minut postoi, to jest N ea i auto odpala, jak się po jeździe zgasi i chce odpalić od razu, to nie odpali.
    Tak, jakby mu któryś przekaźnik podtrzymywał napięcie? Bo po wyjęciu i włożeniu przekaźników odpala. Podtopiły się gdzieś przewody ze sobą?
    A może uszkodzona stacyjka nie podaje plusa po zapłonie. Gdzie byś poradził szukać, od czego zacząć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21575618
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3609
    agtrek napisał:
    Tak, jakby mu któryś przekaźnik podtrzymywał napięcie?

Coś w tym stylu - ale nie do końca. To nie przekaźnik. Jak nastąpią warunki sprzyjające do rozruchu (czyli "15" jest na sterowniku) to auto odpali. I teraz jak w czasie jazdy "15" zaniknie, to sterownik "sam w sobie" będzie podtrzymywał możliwość jazdy aż do czasu wyłączenia silnika. Nie upieram się, że moja diagnoza jest właściwa, ale bazując na swoim doświadczeniu od sprawdzenia tego bym zaczął.
  • REKLAMA
  • #5 21575761
    agtrek
    Poziom 11  
    Zacząć od kabelka czarno-niebiesko-fioletowego stacyjka - GM - sterownik silnika?
    Ciekawe jest, że jak pokazał ten błąd 2219, to na desce wyświetla komunikat od BS i MR, żeby zjechać do warsztatu. Jak gasną, to też oba razem.
  • #6 21576687
    agtrek
    Poziom 11  
    Wielkie podziękowania dla kolegi @Gerri.
    Twoja diagnoza była w 100% trafna.
    Tak jak napisałeś, przetarty przewód czarno-niebiesko-fioletowy w wiązce na silniku w pobliżu alternatora.
    Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc.
REKLAMA