logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 B5 1.8 ARG – zamiana na cewki TFSI i jakie pasują i jak podłączyć pojedyncze cewki?

LooKThys 10 Cze 2025 12:45 441 1
REKLAMA
  • #1 21575104
    LooKThys
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Siemano,
    Chciałbym się zapytać, ponieważ w planach miałbym zmiany cewki, jaka jest w Audi A4 B5 1999 r. 1.8 ARG, na cewki pojedyncze (bodajże czytałem trochę, że z TFSI). Wiązkę ogarnąłbym, tylko jakby nakierował mnie, o jakich symbolach cewek szukać i jak to wygląda z wejściem u cewki pojedynczej i wtyczki, co idzie do cewki oryginalnej. Coś tam widziałem na zdjęciach, więc raczej odpowiedź już jest.
    Dzięki za każdą podpowiedź
    Złącze cewki zapłonowej z czterema oznaczonymi pinami oraz punktem masy w module, Audi.
    AI: Będziesz używał jakichś adapterów do świec czy planujesz przerabiać głowicę pod te cewki TFSI?
    Myślałem nad pokrywą zaworów od 1.8 T, bo chyba innej możliwości nie ma, chyba że są jakie adaptery pod takie kombinacje.
    AI: Masz seryjny sterownik silnika czy coś kombinujesz z ECU pod te pojedyncze cewki?
    Seryjny
  • REKLAMA
  • #2 21575379
    gry6h54
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Wszystko co podpasuje dlugoscia powinno dzialac. Iskra jest wykonywana jednoczesnie w dwoch cylindrach. Z czego tylko w jednym dziala bo w nim nastepuje sprezanie.
    Raczej to powinno pasowac. W etce, elsie, autodacie nic nie widze zeby dlugosc byla inna w a4 b5 (wszystkich rodzajach).
    https://a4-klub.pl/topic/410844-2824-v6-uk%C5%82ad-zap%C5%82onowy-na-pojedynczych-cewkach/
    Niech ktos mnie poprawi. :>
REKLAMA