logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Focusrite Scarlett Solo + Rode NT1 – Bardzo ciche nagrywanie wokalu mimo maksymalnego gainu

Kalop22 10 Cze 2025 18:29 186 1
REKLAMA
  • #1 21575395
    Kalop22
    Poziom 1  
    Witam mam problem z mikrofonem Rode Nt1 czy też interfejsem focusrite scarlet solo problemy zaczęły się rok temu, wokal nagrywał się bardzo cicho mimo maksymalnego gainu a przy mówieniu czegoś lekko głośniej nagranie zaczynało brzęczeć/przesterowywać a całość nadal była cicha i dopiero wtedy zaczynała świecić dioda od interfejsu, jeżeli gain był ustawiony na połowie podczas mówienia czy nawet krzyczenia na interfejsie dioda nic nie pokazywała a wokal był ledwo słyszalny.
    Po tym czasie stwierdziłem że nie mam siły męczyć się z interfejsem oraz mikrofonem schowałem go do szafy tam przeleżał rok.
    Ostatnio stwierdziłem że podłącze go od nowa i z początku wszystko działało tak jak powinno wokal zaczął się nagrywać normalnie i nawet przy poziomie 30-40% gainu wokal był już głośny i dioda pokazywała dźwięk
    I nagle od nowa pojawił się ten sam problem ale bez brzęczenia/przesteru, wokal ledwo słyszalny przy nagrywaniu a przy 100% gainu pojawiają się już szumy a wokal jak był cicho tak nadal jest.
    Raczej wszystko ze strony systemu komputera możemy odchaczyć robiłem całkowity format dysków oprogramowań sterowników do focusrite
    Oraz były one instalowane od nowa i nadal to samo. Co do włączenia zasilania 48V również jest ono cały czas włączone
    Na forum było dość dużo podobnych wątków jednak w żadnym nie było wyjaśnione co było problemem czy interfejs czy mikrofon.
    Chciałbym dowiedzieć się w czym najpierw szukać problemu żeby wiedzieć co najpierw oddać do serwisu
    Sprzęt:
    Rode Nt1
    Focusrite Scarlet solo
    AI: Czy testowałeś mikrofon i interfejs na innym komputerze lub z innym kablem XLR, żeby wykluczyć problem z komputerem lub przewodem?
    Tak był testowany z innym komputerem i nadal ten sam problem natomiast nie mam jak sprawdzić kabla XLR natomiast wydaje mi się być dobry nie widać na nim śladów użytkowania dostałem go razem z zakupem mikrofonu
    AI: Czy masz możliwość podłączenia innego mikrofonu do Focusrite Scarlett Solo, żeby sprawdzić, czy problem występuje również z innym mikrofonem?
    Nie mam
  • REKLAMA
  • #2 21575876
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 828
    Bez podstawowych sprawdzeń i pomiarów nie ruszysz dalej z diagnostyką.

W pierwszej kolejności trzeba wyeliminować problem kabla. Nie masz jak go sprawdzić to podmień na inny sprawny. Może wyglądać z zewnątrz dobrze, a może być np urwany kabel w środku wtyku bądź problem z izolacją co powoduje zwarcia pomiędzy żyłami. Przerabiałem takie sprawy u mnie. Parciała izolacja żył co powodowało do zwarć podczas ruszania kablem.

Dalej.
    Trzeba podłączyć mikrofon do innego urządzenia (miksera, interfejsu) żeby wykluczyć uszkodzenie mikrofonu.
    I trzeba drugi mikrofon podłączyć żeby wykluczyć uszkodzenie interfejsu.

To takie podstawowe zabiegi. dalej jak masz multimetr, to możesz pomierzyć ciągłość kabla i wyeliminować zwarcia pomiędzy żyłami. Dalej możesz zmierzyć wartość napięcia Phantom w interfejsie.

A dalsza diagnostyka to już tylko na warsztacie elektronika.
REKLAMA