logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasady mocowania przewodów w zaciskach w gniazdku?

Rhotax 10 Cze 2025 21:23 486 4
  • #1 21575582
    Rhotax
    Poziom 9  
    Ocena: 46
    Zasady łączenia przewodów z zaciskami gniazdka - zgodnie ze sztuką?

Mam takie "przenośne gniazdko". Chcę go jako jeden z końców przedłużacza kabla zasilającego.
    Tak wygląda w środku:
    Zasady mocowania przewodów w zaciskach w gniazdku?zaciski...jpg (97.29 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Rozumiem, ze jeśli chodzi o przewody L i N to trzeba tam "wcisnąć" od góry i dokręcić aby odizolowane końcówki przewodów były dociśnięte tą blaszką.
    Przewód ochronny jest dociskany zwyczajnie śrubką jak w tych starych złączkach przy oprawach oświetleniowych.

Ale przewody są typu "linka"(?):
    Zasady mocowania przewodów w zaciskach w gniazdku?przewo..jpg (134.91 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    I gdzieś trafiłem, że takich przewodów nie wolno "ściskać" bo się 'rozlezą' i to nie będzie bezpieczne połączenie?
    I gdzieś tam trafiłem, że zakłada się tulejki na końcówki tych przewodów i 'zagniata'.
    Ale jak ja dam te tulejki - to nie będę miał tam miejsca, żeby wcisnąć te przewody :/ Już teraz, gdy na próbę połączyłem, to jak wcisnąłem od góry - to nie udało mi się zamknąć obudowy bo jest ciasno i te 'wijące' się przewody przeszkadzały.
    Musiałem je wsadzić od dołu:
    Zasady mocowania przewodów w zaciskach w gniazdku?przewody+z..ski.jpg (88.15 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Czy rzeczywiście te tulejki to jest coś obowiązkowego? Czy wystarczyłoby w zamian np. "ocynowanie"?
  • Pomocny post
    #2 21575628
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1360
    Wystarczy ocynowanie...
  • Pomocny post
    #3 21575629
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Rhotax napisał:
    Czy wystarczyłoby w zamian np. "ocynowanie"?

Wystarczy.
  • #4 21575636
    Zwierzak_PAH
    Poziom 29  
    Ocena: 262
    Rhotax napisał:
    Ale jak ja dam te tulejki - to nie będę miał tam miejsca, żeby wcisnąć te przewody

Wywal plastiki z tulejek albo kup sobie rurki zaciskowe.
  • #5 21575661
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 533
    >>21575582
    W przewodach giętkich ważne jest żeby nie urwać drucików w zacisku, a w tych zaciskach nie ma bezpośredniego nacisku śruby, która przetnie druciki, więc należy umiejętnie obsadzić przewód lub użyć tulejek. Nie zawsze jest wystarczająca ilość miejsca na przewód z tulejką, bo tulejka zwiększa średnicę, szczególnie jest to problematyczne z przekrojem przewodu 2,5 mm², ale linka 1,5 mm² w tulejce powinna bez problemu wejść do zacisku.
REKLAMA