logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć komunikat S.M.A.R.T. Failure na dysku Samsung SP0802N?

darek2044 17 Gru 2005 19:12 2990 10
REKLAMA
  • #1 2092670
    darek2044
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Otóż przy starcie komputera pojawia mi się komunikat, troche mnie denerwuje ale system dziala narazie dobrze powiedzcie jak to naprawic a pod spodem podaje zrzut ze speedfana niewiem oco chodzi.

SMART Failure Predicted on primary master.
    WARNING: Immediately back-up your data and replace your hard disk drive. A failure may be imminent
    .

to co tutaaj wyzej pisze to wiem co oznacza ale czy mozna ten komunikat jakos zlikwidowac ??
    Załączniki:
    • Jak usunąć komunikat S.M.A.R.T. Failure na dysku Samsung SP0802N? log.JPG (63.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2092701
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Najpierw to zrób co pisze,później użyj Hutil i obadaj czy faktycznie się kończy.Później można uzyć różnych narzedzi,ale dane musisz zabezpieczyć.
  • #3 2092753
    darek2044
    Poziom 12  
    Dane juz skopiowalem, ale niewiem co oznacza ten blad na czerwono i ten zolty trojkacik z wykrzyknikiem w logu, robilem juz rozne kombinacje w programie HUTIL nawet LOW LEVEL FORMAT, choc trwalo to dosc dlugo, ale efektu zadnego dalej to samo.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2092875
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    To znaczy że wyczerpał się limit relokacji błędnych sektorów.Ja tak to zrozumiałem.Też mam taki dysk i u mnie w tej pozycji jest 253 253 10.
  • REKLAMA
  • #6 2092941
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    To co kolega napisał to "Reallocated sector count" przynajmniej ja to tak rozumiem :D i ten parametr jest ok.
    Natomiast co oznacza Offline Correctable?
  • #7 2092985
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    po zalogowaniu się na speedfanie można swoje parametry SMARTa poddac analizie i otrzymać jak poniżej.
    dysk samsung
    Załączniki:
    • Jak usunąć komunikat S.M.A.R.T. Failure na dysku Samsung SP0802N? smart1.jpg (42.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2093193
    Lucki
    Poziom 21  
    Ocena: 43
    Witam! Niedawno miałem podobny problem z tym samym dyskiem. Poszedłem do mediamarktu ( tam go kupiłem) i wymienili mi na nowszy model sp0822n.

Jedyna moja rada: oddaj dysk !!! Ten błąd jest nienaprawialny. Dostaniesz nowy dysk z serwisu.

Pozdrawiam :D
  • #9 2093785
    darek2044
    Poziom 12  
    No tak kolego LUCKI ale mojemu dyskowi gwarancja sie juz skonczyla niestety :cry:
  • #10 2093872
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Można by jeszcze zastosować czyszczenie modułów SMART-a .
    Po takim zerowaniu przynajmniej komunikat powinien zniknąć .
    Ostatnio czyściłem dysk , w którym przeniesione sektory zajęły całą dostępną dla nich strefę rezerwową , a następne czekały w kolejce do przeniesienia .
    Po wyczyszczeniu SMART-a , zrobiło się nawet trochę wolnego miejsca dla następnych badów . Choć pewno dysk tak , czy inaczej padnie kiedyś , to na dzień dzisiejszy pracuje prawidłowo .
    Pozdrawiam .
  • #11 2094245
    darek2044
    Poziom 12  
    Ok kolego bigolsen, ale jak i czym mam wyzerowac tego SMARTa ? gdzie on siedzi w pamieci flash ?

Podsumowanie tematu

✨ Pojawiający się komunikat "S.M.A.R.T. Failure Predicted on primary master" na dysku Samsung SP0802N oznacza przewidywaną awarię dysku, sugerującą natychmiastowe wykonanie kopii zapasowej i wymianę urządzenia. Próby naprawy, takie jak użycie narzędzia HUTIL, formatowanie niskopoziomowe czy analiza parametrów SMART (np. "Reallocated sector count" i "Offline Correctable") nie usuwają komunikatu ani nie rozwiązują problemu, gdyż błąd wskazuje na wyczerpanie limitu relokacji uszkodzonych sektorów. Możliwe jest wyzerowanie modułu SMART, co może tymczasowo usunąć komunikat, jednak nie eliminuje faktycznej usterki dysku. W przypadku gwarancji zalecana jest wymiana dysku na nowy model, np. Samsung SP0822N. Po zakończeniu gwarancji jedynym rozwiązaniem pozostaje zabezpieczenie danych i rozważenie zakupu nowego dysku, gdyż błąd jest nienaprawialny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA