logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus X555LD nie uruchamia się, świecą diody, brak obrazu i reakcji wentylatora

I3artek 11 Cze 2025 14:24 378 7
REKLAMA
  • #1 21576207
    I3artek
    Poziom 6  
    X555LD
    Świecą się diody, ale laptop nie startuje, nie kręci się wentylator ani nie daje obrazu. Mam drugiego takiego samego i podmieniałem każdą część i to samo.
    Raz tylko wystartował i pokazało coś z PCIe bootmenu, nie pamiętam... I zdechł całkiem.
    Od razu dodam, że nie mam multimetru itp., czytałem, żeby zewrzeć piny od CMOS, ale nie mogę znaleźć tego...
    Asus X555LD nie uruchamia się, świecą diody, brak obrazu i reakcji wentylatora
    AI: Czy laptop reaguje w jakikolwiek sposób na podłączenie lub odłączenie zasilacza (np. zmienia się zachowanie diod, pojawia się dźwięk, cokolwiek)?
    Tak, po podłączeniu zasilacza pojawia się czerwona dioda, po naciśnięciu przycisku power biała.
    AI: Próbowałeś uruchomić laptopa bez baterii, tylko na samym zasilaczu albo odwrotnie (na samej baterii)? Efekt ten sam?
    Tak
  • REKLAMA
  • #2 21576220
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    I3artek napisał:
    Od razu dodam, że nie mam multimetru itp

W takim razie zostaje serwis.
  • REKLAMA
  • #3 21576225
    I3artek
    Poziom 6  
    Dzięki za pomoc! Już lecę do serwisu z laptopem za 100 zł i z chęcią zapłacę 100 zł za diagnozę i 400 zł za naprawę 😍
  • #4 21576250
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3526
    No ale czego Ty oczekujesz? To nie naprawiaj i oddaj do PSZOK'u.
  • REKLAMA
  • #5 21576538
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6829
    Na tym forum napisano do tej pory o tym modelu
    Cytat:
    Szukana fraza: X555LD Znaleziono 674 wyników

Znajdz na swojej płycie (w jej opisie ) rev. , wtedy liczba wyników obniży się
    - wtedy byc może na 70% znajdziesz odp. dlaczego płyta nie działa
  • REKLAMA
  • #6 21576551
    I3artek
    Poziom 6  
    No tak, bo przecież każdemu padło dokładnie to samo, ja pier...
    Już czytałem całą elektrodę, nie znalazłem odpowiedzi.
  • #7 21576637
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6829
    Opis z płyty podaj.

Cytat:
    Od razu dodam, że nie mam multimetru itp., czytałem,

To raczej dyskfalifikuje wykonanie naoprawy samodzielnie .
  • #8 21576712
    I3artek
    Poziom 6  
    Już po obiedzie, teraz w ogóle żadna dioda się nie świeci, a więc leci w śmietnik.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Asus X555LD nie uruchamia się – świecą się diody zasilania (czerwona po podłączeniu zasilacza, biała po naciśnięciu przycisku power), jednak wentylator nie działa, a na ekranie nie pojawia się obraz. Próby uruchomienia zarówno na samym zasilaczu, jak i na samej baterii nie przyniosły efektu. Wymiana poszczególnych części między dwoma identycznymi egzemplarzami nie rozwiązała problemu. Jednorazowo pojawiło się menu bootowania PCIe, po czym laptop całkowicie przestał reagować, a ostatecznie przestały świecić się jakiekolwiek diody. Brak dostępu do multimetru uniemożliwia samodzielną diagnostykę, a próby znalezienia pinów do resetu CMOS nie powiodły się. Wskazano, że dalsza naprawa wymaga serwisu, gdyż problem prawdopodobnie leży na poziomie płyty głównej, a samodzielna naprawa jest mało prawdopodobna do wykonania. Sugerowano sprawdzenie oznaczenia rewizji płyty głównej w celu znalezienia podobnych przypadków, jednak nie przyniosło to rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA