logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PKG na PS3: komunikat o odnowieniu licencji – jak uruchomić pobrane gry?

chudy0321 11 Cze 2025 20:30 1461 11
REKLAMA
  • #1 21576582
    chudy0321
    Poziom 9  
    Ocena: 79
    Gry pobrane z PKG na PS3 po zainstalowaniu wyskakuje taki komunikat "Aby uzyskać dostęp ......... należy odnowić licencję w sklepie PlayStation@store podpowiecie co z tym zrobić aby zaczęło działać czy szukać innej instalki a może pobierać gry na PC i wrzucać przez USB na konsole ?

mam zainstalowanego tylko evelina 4.91 może coś jeszcze doinstalować trzeba HEN ?
  • REKLAMA
  • #2 21577009
    rooter75
    Poziom 20  
    Ocena: 88
    Jak masz evilnat to hen nie potrzebujesz, to jest na konsole nie wspierane przez cfw
    natomiast oprócz pkg zainstalowanego trzeba jeszcze pliki .rap dodać do katalogu /exdata na dysku konsoli.
  • #3 21577049
    bartoszwaszkiewicz88
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    >>21577009 Podpowiedź, coś więcej? Mam wejść w Mam i tam na hdd000 dodać pusty folder?
  • REKLAMA
  • #4 21577078
    rooter75
    Poziom 20  
    Tak, połącz się przez ftp i załóż w głównym folder exdata jeżeli go nie ma.

a w nim mają być pliki rap

• #5 21577127
    bartoszwaszkiewicz88
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    >>21577078
    A te pliki rap. Same się utworzą, czy trzeba je ściągnąć gdzieś z neta? A to FTP, co to za program do łączenia się z konsolą przez PC? Po sieci?
  • #6 21577196
    rooter75
    Poziom 20  
    Pliki rap trzeba pobrać i tam wgrać, skąd wziąć? z tego samego miejsca skąd pkg
    np. z nopaystation
    a do ftp jak używam unreal commander ale można dowolny inny klient ftp jak filezila albo total comander itp.
    wtedy połączyć się należy przez lan do ip konsoli, tylko nie wifi a po kablu są o wiele szybsze transfery niż na wifi.
  • REKLAMA
  • #7 21577526
    chudy0321
    Poziom 9  
    to trzeba pojedynczo dla każdej gry ściągać ? nie ma jakiejś paczki 10gb z wszystkimi możliwymi rar ?
  • REKLAMA
  • #8 21577625
    rooter75
    Poziom 20  
    jest jakaś paczka zbiorcza ale ja tego nie testowałem to nie wiem czy to działa jak należy
    https://archive.org/details/ps3rapfiles
    zawsze zalecam sprawdzić najpierw czy plik rap jest dostępny dla konkretnego pkg zanim się zacznie pobierać bo do niektórych nie ma i wtedy krzyczy o braku licencji.
  • #9 21577706
    chudy0321
    Poziom 9  
    rooter75 napisał:
    zawsze zalecam sprawdzić najpierw czy plik rap jest dostępny dla konkretnego pkg zanim się zacznie pobierać bo do niektórych nie ma i wtedy krzyczy o braku licencji.

jak to sprawdzić wrzuciłem jakąś paczkę rapów ale przed nimi jest znak zapytania a gry dalej nie działają bo chce licencję :(

Dodano po 2 [minuty]:

a może te pliki trzeba najpierw mieć na dysku a później ściągać gry hymmm
  • #10 21577737
    rooter75
    Poziom 20  
    Na przykładzie pokazuje o co chodzi...
    jak widać na screenie jest ikonka czarna gdy na nią najedziemy myszą to pokazuje się napis "missing license"

• #11 21578651
    chudy0321
    Poziom 9  
    dziwna sprawa a może podeślesz jakąś stronkę z plikami iso. może tak spróbuje wrzucić bo z romsfun.com jakieś dziwne pliki pobiera i nie wiem czy je trzeba jakoś przekonwertować czy co ?
  • #12 21746501
    arielsieluk
    Poziom 1  
    >>21578651 Powiedz: aktywowałeś konsolę na koncie przez PSN przed przeróbką? Bo jeśli nie, to właśnie stąd masz zapytania od konsoli o odnowienie licencji.

Podsumowanie tematu

✨ Problematyka dotyczy komunikatu o konieczności odnowienia licencji przy uruchamianiu gier pobranych w formacie PKG na konsoli PS3 z zainstalowanym CFW (custom firmware) Eveline 4.91. Aby gry działały poprawnie, oprócz instalacji plików PKG, należy również pobrać i umieścić odpowiadające im pliki licencyjne .rap w katalogu /exdata na dysku konsoli. Folder ten trzeba utworzyć ręcznie, łącząc się z konsolą przez FTP (np. za pomocą programów Unreal Commander, FileZilla lub Total Commander) po kablu LAN dla lepszej prędkości transferu. Pliki .rap można pobrać z tych samych źródeł co gry, np. nopaystation, lub z paczek zbiorczych dostępnych w internecie (np. archive.org/ps3rapfiles), jednak zaleca się sprawdzenie dostępności pliku .rap dla konkretnego PKG przed pobraniem. Brak pliku .rap skutkuje komunikatem o braku licencji ("missing license"). Konsola musi być również aktywowana na koncie PSN przed przeróbką, aby uniknąć problemów z licencjami. HEN (Homebrew ENabler) nie jest potrzebny przy użyciu Eveline CFW.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA