logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stały hotspot LTE w samochodzie pod wideorejestrator w trybie parkingowym.

Bill_Kelso 12 Cze 2025 20:54 216 2
REKLAMA
  • #1 21577619
    Bill_Kelso
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Chciałbym przywitać się z wszystkimi fanami elektroniki.
    To jest mój pierwszy post, dlatego proszę o wyrozumiałość.
    Szukałem rozwiązania, jednak nie znalazłem odpowiedniego tematu.
    Jeżeli jednak istnieje, proszę go przenieść i za bardzo nie opierdzielać :-)

Interesuje mnie podłączenie na stałe internetu w samochodzie z wykorzystaniem hotspotu, routera/modemu LTE SIM.
    Obecnie od wielu lat używam LTE Wingle Huawei E8372 podłączonego w bagażniku do gniazda typu zapalniczka z przejściówką USB.
    Sprawuje się idealnie.

Podłączyłem jednak w samochodzie wideorejestrator z usługami chmury i aby na bieżąco monitorować i otrzymywać powiadomienia
    w funkcjach parkingowych, w samochodzie musi być non stop aktywne połączenie z internetem Wi-Fi LTE.
    Dodam, że modem Huawei E8372 po zgaszeniu samochodu wyłącza się, dlatego to rozwiązanie odpada.

W tym momencie pojawia się pytanie: jakie urządzenie zastosować, jakiego typu?

Bezprzewodowy router LTE z akumulatorem podłączony na stałe do gniazda USB?
    Router LTE USB podłączony poprzez powerbank samochodowy?
    Router LTE USB podłączony poprzez adapter zasilania pod gniazdo OBD?
    Może jakiś inny pomysł?

Jeśli ktoś przerabiał ten temat i używa takiego połączenia, zapraszam do dyskusji :-)
    AI: Jaki dokładnie model wideorejestratora używasz? To może pomóc dobrać najlepsze rozwiązanie pod kątem wymagań sprzętowych i zasilania.
    Wideorejestrator Thinkware U1000
    AI: Czy masz w samochodzie dostęp do stałego zasilania po zgaszeniu silnika (np. gniazdo OBD, stałe zasilanie z akumulatora), czy raczej zależy Ci na rozwiązaniu z własnym akumulatorem/powerbankiem?
    W rachubę wchodzą obie funkcje.
  • REKLAMA
  • #2 21577659
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1125
    Bill_Kelso napisał:
    Może jakiś inny pomysł?

Stary smartfon jako hotspot?
  • #3 21577669
    Bill_Kelso
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Problem ze stałym zasilaniem będzie podobny jak w przypadku bezprzewodowego routera LTE z akumulatorem.
    Gdy telefon będzie stale działał, to czy karta sieciowa będzie się wyłączać?
    Trzeba do niego włożyć aktywną kartę SIM. Mam w Orange Flex. Co w przypadku ewentualnej kradzieży?
    Co z włączonym telefonem w upalne letnie dni? Czy będzie to bezpieczne?
    Zima i niskie temperatury. Może długo nie pociągnąć.
REKLAMA