Dzień dobry, jestem nowy na forum.
Pytanie do osób, które dokonywały aktualizacji niewłączającego się TV SHARP AQUOS LC-55CUF8462ES. Na forum widzę tylko tematy z prośbą o firmware, bez opisu, co należy zrobić, żeby takie oprogramowanie zainstalować.
Od paru dni (od momentu wyłączenia awaryjnego prądu przez Tauron) mam problem z ww. TV. Nie reaguje na przycisk standby. Przez ok. 2 tygodnie dało się go włączyć, wyłączając i włączając listwę zasilającą (powiedzmy raz na 10 włączeń telewizor się uruchamiał). Teraz już padł kompletnie, nie daje się włączyć, miga tylko czerwona dioda na froncie.
Pisałem do pomocy tech. Sharp, wysłali mi firmware. Napisali mi co prawda, jak zainstalować w takiej sytuacji przez USB:
"
1. Pliki należy wypakować i wgrać na pustego pendrive’a sformatowanego w systemie FAT32.
2. Telewizor proszę wyłączyć z prądu.
3. Pendrive należy umieścić w wejściu USB w telewizorze.
4. Telewizor proszę uruchomić.
5. Rozpocznie się aktualizacja oprogramowania.
6. Po jej zakończeniu należy poczekać, aż TV uruchomi się ponownie lub dioda na TV zacznie szybko migać – można wyjąć pendrive i uruchomić TV ponownie."
No i:
1. Wyłączam listwę zasilającą
2. Podłączam USB sformatowane do FAT32 z plikami
3. Włączam listwę
... i nic, miga dioda jak zwykle, poza tym zero reakcji.
Co robię źle? Na ekranie powinno się coś pojawić? Czy po prostu mam czekać przed czarnym ekranem?
Pytanie do tych, którzy mieli podobny problem, albo do tych, którzy aktualizowali ten model (sądząc po tematach, to jest tu parę takich osób).
Dodam jeszcze, że mam popsutego pilota (wyciekła się do niego bateria kiedyś i przestał działać). Może to jest problem? Czy pilot jest konieczny w aktualizacji?
Proszę o wyrozumiałość, jeśli napisałem w złym dziale.
Pozdrawiam
EDIT: Uprzedzając pytania:
USB formatowałem zarówno szybkim, jak i standardowym sposobem.
Pliki na USB są wypakowane bezpośrednio, bez folderu.
Próbowałem z wszystkimi 3 plikami (1 .bin i 2 .txt), jak i z samym .bin.
USB ma 32 GB pojemności. Może to jest problem i powinien mieć max 8 GB?
Pytanie do osób, które dokonywały aktualizacji niewłączającego się TV SHARP AQUOS LC-55CUF8462ES. Na forum widzę tylko tematy z prośbą o firmware, bez opisu, co należy zrobić, żeby takie oprogramowanie zainstalować.
Od paru dni (od momentu wyłączenia awaryjnego prądu przez Tauron) mam problem z ww. TV. Nie reaguje na przycisk standby. Przez ok. 2 tygodnie dało się go włączyć, wyłączając i włączając listwę zasilającą (powiedzmy raz na 10 włączeń telewizor się uruchamiał). Teraz już padł kompletnie, nie daje się włączyć, miga tylko czerwona dioda na froncie.
Pisałem do pomocy tech. Sharp, wysłali mi firmware. Napisali mi co prawda, jak zainstalować w takiej sytuacji przez USB:
"
1. Pliki należy wypakować i wgrać na pustego pendrive’a sformatowanego w systemie FAT32.
2. Telewizor proszę wyłączyć z prądu.
3. Pendrive należy umieścić w wejściu USB w telewizorze.
4. Telewizor proszę uruchomić.
5. Rozpocznie się aktualizacja oprogramowania.
6. Po jej zakończeniu należy poczekać, aż TV uruchomi się ponownie lub dioda na TV zacznie szybko migać – można wyjąć pendrive i uruchomić TV ponownie."
No i:
1. Wyłączam listwę zasilającą
2. Podłączam USB sformatowane do FAT32 z plikami
3. Włączam listwę
... i nic, miga dioda jak zwykle, poza tym zero reakcji.
Co robię źle? Na ekranie powinno się coś pojawić? Czy po prostu mam czekać przed czarnym ekranem?
Dodam jeszcze, że mam popsutego pilota (wyciekła się do niego bateria kiedyś i przestał działać). Może to jest problem? Czy pilot jest konieczny w aktualizacji?
Proszę o wyrozumiałość, jeśli napisałem w złym dziale.
Pozdrawiam
EDIT: Uprzedzając pytania:
USB formatowałem zarówno szybkim, jak i standardowym sposobem.
Pliki na USB są wypakowane bezpośrednio, bez folderu.
Próbowałem z wszystkimi 3 plikami (1 .bin i 2 .txt), jak i z samym .bin.
USB ma 32 GB pojemności. Może to jest problem i powinien mieć max 8 GB?