logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp LC-65UI7552E nie uruchamia się po aktualizacji, dioda miga, brak reakcji pilota

sebastianwiosna 17 Lis 2025 18:43 321 12
REKLAMA
  • #1 21754420
    sebastianwiosna
    Poziom 5  
    Witam,
    Robiłem aktualizację Sharp LC-65UI7552E. Mam małe "schody". Wpakowałem wszystko na pendrive i przystąpiłem do aktualizacji. Były tam dwa pliki .bin i jeden .txt, które wgrałem bezpośrednio na pamięć USB. Włożyłem pendrive i włączyłem TV. W taki sposób TV nie ruszył z aktualizacją. Wszedłem w menu i kliknąłem opcję "Aktualizacja z pendrive". Wyskoczył monit "Czy na pewno chcesz zaktualizować z USB?" Kliknąłem "Tak". TV wyłączył się i dioda czerwona na TV migała raz na jakiś czas. Czekałem tak ponad godzinę, ale nic więcej się nie wydarzyło. Wyjąłem pamięć USB i zaczęła palić się biała lampeczka na TV — mruga na czerwono i znowu biała, i tak na zmianę.

TV nie włącza się. Może jakaś podpowiedź? Jak włączyć TV? Może reset do ustawień fabrycznych? Zaznaczam, że pilot nie reaguje, więc może jest sekwencja klawiszy na obudowie TV, która resetuje TV do ustawień fabrycznych?

TV można wyłączyć tylko przy pomocy wyjęcia kabla zasilania.

Może trzeba wgrać trochę wcześniejsze oprogramowanie?

Proszę o podpowiedzi.
    AI: Czy podczas aktualizacji pojawiły się jakiekolwiek komunikaty o błędzie lub postępie na ekranie, zanim TV się wyłączył?
    Ekran jest zupełnie czarny podczas aktualizacji.
    AI: Jakie dokładnie pliki (nazwy, źródło) wrzuciłeś na pendrive do aktualizacji? Były pobrane ze strony producenta czy z innego miejsca?
    Pliki aktualizacji dostarczone przez serwis Sharp.

Właśnie tak zachowuje się TV, gdy jest włożony pendrive z aktualizacją do USB.
    Czy w tym momencie się aktualizuje?
  • REKLAMA
  • #2 21754785
    borg77
    Poziom 31  
    Ocena: 438
    sebastianwiosna napisał:
    robiłem aktualizację Sharp LC-65UI7552E. Mam małe "schody"

Daj linka do tego oprogramowania, bo na stronie Sharpa nic nie ma.
  • REKLAMA
  • #4 21755236
    borg77
    Poziom 31  
    sebastianwiosna napisał:
    Serwis podsyła tylko link na WeTransfer ważny przez trzy dni.

Rozumiem, że serwis Sharpa?
    Dlaczego robiłeś aktualizację. Dla samej aktualizacji, czy coś działo się z Sharpem?
    Standardowo, jak najstarszy małej pojemności pendrive najlepiej z diodą sygnalizującą, widać, czy jest na nim odczyt (ja mam do tego 2GB), sformatowany na FAT32?
    Inny pen był testowany?
  • #5 21755565
    sebastianwiosna
    Poziom 5  
    >>21755236
    Tak, aktualizacja z serwisu Sharp.
    Robiłem aktualizację, bo nie działał Netflix. Jak chciałem włączyć film na Netflix, to TV się wyłączał.
    Robiłem najpierw na Kingstonie bez diody, sformatowanym na FAT32, oczywiście, a później, jak już nie działało, to wrzuciłem na taki z diodą, na którym było widać, że pracuje. Aktualizacja robiła się przez noc. TV jest u moich rodziców, więc dopiero jutro sprawdzę, jak poszło.
    Z tego, co mówił ojciec, to teraz miga biała dioda. Pendrive wyjęty. Muszę sam zbadać sprawę.
  • REKLAMA
  • #6 21755606
    borg77
    Poziom 31  
    Wcześniej przed aktualizacją spróbowałeś może z poziomu menu, przywrócić Sharpa do ustawień fabrycznych?
  • REKLAMA
  • #7 21755621
    sebastianwiosna
    Poziom 5  
    Niestety nie, bo nie pomyślałem o tym 🫤
    Znasz może jakieś skróty klawiszowe, które mogłyby pomóc? Zaznaczam, że pilot nie reaguje na nic i na matrycy nic się nie wyświetla.
    Może klawisze na TV mogłyby pomóc? Może przytrzymać jakiś przycisk przy włączaniu TV/włączaniu wtyczki zasilania do kontaktu? Może coś takiego jest?
  • #8 21756147
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5385
    sebastianwiosna napisał:
    Robiłem aktualizację, bo nie działał Netflix. Jak chciałem włączyć film na Netflix, to TV się wyłączał.

Czyli nawet nie sprawdziłeś, czy w nowej aktualizacji naprawiono ten błąd.
    Przeczytałeś chociaż ten plik TXT?
    Jeżeli telewizor ma 5–10 lat, to żadna aktualizacja nie pomoże.
    A nie pomoże z tego powodu, że wszystkie te pierdoły typu Smart TV nikt, nigdzie i w niczym nie gwarantuje.
    Działa, dopóki działa, przestało działać i tyle.
    Chciałeś mieć Netflixa, a teraz masz cegłę.
    Teraz kontaktuj się z serwisem Sharpa i przedstaw im, co się stało – ich telewizor, ich oprogramowanie, to oni podesłali ci to oprogramowanie, niech teraz ten telewizor naprawiają.

A jak pokażą ci środkowy palec, telewizor do prywatnego serwisu – żadne magiczne sztuczki tu nie pomogą.

I na przyszłość, kupić jakąkolwiek zewnętrzną przystawkę Smart TV – tam zawsze wszystko działa, a jak nie działa i wgrasz nowe oprogramowanie i to uceklisz, to jesteś do tyłu 200 zł, a nie kilka tysięcy za nowy telewizor.
  • #9 21756169
    borg77
    Poziom 31  
    KOCUREK1970 napisał:
    Czyli nawet nie sprawdziłeś, czy w nowej aktualizacji naprawiono ten błąd.
    Przeczytałeś chociaż ten plik TXT?

We wszystkich plikach tekstowych nie ma nic na temat, co te aktualizacje naprawiają. Tylko są jakieś dane konfiguracyjne.
  • #10 21756213
    KOCUREK1970
    borg77 napisał:
    We wszystkich plikach tekstowych nie ma nic na temat, co te aktualizacje naprawiają.

Czyli mamy najlepszy przykład: nie wiem co to jest, nie wiem co robi, nie wiem co się wydarzy – idealnie, wgrywam.
    borg77 napisał:
    Tylko są jakieś dane konfiguracyjne.

Zatem, jeśli to tam było i autor dokładnie się do tego zastosował – zatem odpowiedzialność spada na samego producenta i to on winien teraz to odkręcić.

A majstrować w tym dalej samemu nie zalecam, bo uceglenie tego w sposób powodujący utylizację telewizora do PSZOK-u jest więcej niż pewne.
    Ale wiadomo, każdy zrobi, jak uważa.

Telewizor jest około 10 lat od produkcji, soft podany w linkach jest z 2021 i z 2018 – co on miał naprawić z Netflixem?
    Obecnie praktycznie nie ma dnia, by nie było jakiejś aktualizacji aplikacji, aktualizacji zabezpieczeń, nowych nikomu niepotrzebnych foczerów – jaki producent cokolwiek poprawia, a szczególnie Smart TV w TV w 10-letnim urządzeniu.
    Zasada jest taka: TV ma wytrzymać 2 lata (okres gwarancji czy reklamacji) i na śmietnik, jak coś nie działa - tak podchodzi do tematu i nie ma tu znaczenia sprzęt, każdy producent.
  • #11 21756315
    sebastianwiosna
    Poziom 5  
    >>21756147
    Post niewnoszący nic do tematu. Równie dobrze mogłeś się w ogóle nie fatygować, pisząc takie bzdury.

Moderowany przez gulson:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści.

• #12 21756323
    KOCUREK1970
    sebastianwiosna napisał:
    Post nie wnoszący nic do tematu. Równie dobrze mogłeś się w ogóle nie fatygować pisząc takie bzdury.

A co tam jest bzdurą, nieprawdą?
    Merytorycznie potrafisz się odnieść do tego, co podważasz?
  • #13 21756326
    sebastianwiosna
    Poziom 5  
    >>21756323
    Nie wysilaj się i nie pisz już więcej. Nie zajmuj sobie czasu.

Podsumowanie tematu

✨ Po próbie aktualizacji oprogramowania telewizora Sharp LC-65UI7552E z użyciem pendrive'a z dwoma plikami bin i jednym txt, urządzenie nie uruchamia się poprawnie. Po wybraniu opcji aktualizacji z USB telewizor wyłączył się, a czerwona dioda migała okresowo. Po odłączeniu pendrive'a dioda zmieniała kolor na biały i czerwony na przemian, a pilot nie reaguje. Telewizor można wyłączyć tylko przez odłączenie zasilania. Brak reakcji na standardowe metody resetu i brak potwierdzonej sekwencji klawiszy do przywrócenia ustawień fabrycznych na obudowie. Pojawiła się sugestia, że może być konieczne wgranie wcześniejszej wersji oprogramowania lub zastosowanie specjalnego trybu serwisowego do naprawy firmware.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA